Η παγκόσμια ανησυχία για την οικονομική δύναμη της Κίνας διογκώνεται, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GlobeScan/ PIPA για λογαριασμό της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC, που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 28.000 ανθρώπους σε 27 χώρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύει ότι η οικονομική άνοδος της Κίνας συνιστά αρνητική εξέλιξη έχει αυξηθεί σημαντικά, τόσο στις μεγάλες πλούσιες χώρες όσο και σε σημαντικούς εμπορικούς εταίρους του κομμουνιστικού κράτους.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γαλλία, στον Καναδά, στη Γερμανία και την Ιταλία κρίνει αρνητικά την οικονομική άνοδο της Κίνας. Η αρνητική διάθεση προς την Κίνα εμφανίζει αυξητική τάση στη Βρετανία και στο Μεξικό, όμως το ποσοστό της θετικής γνώμης παραμένει μεγαλύτερο σε αυτές τις χώρες.

Το 50% των ερωτηθέντων σε όλες τις χώρες, ωστόσο, εξέφρασε θετική άποψη για την Κίνα και το 33% αρνητική.

Τα δύο κράτη που κρίνουν περισσότερο θετικά την οικονομική άνοδο της Κίνας είναι η Νιγηρία με ποσοστό 82% και η Κένυα με ποσοστό 77%, τάση που παρατηρείται και στις πέντε αφρικανικές χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση.

Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, το ποσοστό της θετικής άποψης για την Κίνα είναι μεγαλύτερο από το αρνητικό, με εξαίρεση το Μεξικό.

Σύμφωνα με ειδικούς οι πολίτες στον ανεπτυγμένο κόσμο «φοβούνται» τη δυναμική της Κίνας εξαιτίας της αργής οικονομικής ανάκαμψης στις χώρες τους καθώς και του υψηλού δείκτη ανεργίας. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η άνοδος της Κίνας, σε συνδυασμό με την αποτελμάτωση και την παράλυση σε πολλές από τις δυτικές δημοκρατίες, προκαλεί ψυχολογική ανησυχία» σχολίασε ο αρθρογράφος των New York Times Τομ Φρίντμαν στο BBC.