Ελληνική χρεοκοπία προβλέπουν οι αναλυτές

Η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε χρεοκοπία, χωρίς, όμως, να τεθεί σε κίνδυνο η συνοχή της Ευρωζώνης, εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του BBC.Το βρετανικό δίκτυο απευθύνθηκε σε 52 αναλυτές, οι οποίοι θεωρούνται ειδικοί στα θέματα που σχετίζονται με το ευρώ.Απαντήσεις πήρε από 38 αναλυτές. Τα 2/3 περίπου αυτών, οι 25 από τους 38, προέβλεψαν ότι θα υπάρξει μία τουλάχιστον χρεοκοπία στην Ευρωζώνη και όλοι τους είπαν ότι η Ελλάδα μάλλον δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει όλα τα χρέη της.

Η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί σε χρεοκοπία, χωρίς, όμως, να τεθεί σε κίνδυνο η συνοχή της Ευρωζώνης, εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του BBC.

Το βρετανικό δίκτυο απευθύνθηκε σε 52 αναλυτές, οι οποίοι θεωρούνται ειδικοί στα θέματα που σχετίζονται με το ευρώ.

Απαντήσεις πήρε από 38 αναλυτές. Τα 2/3 περίπου αυτών, οι 25 από τους 38, προέβλεψαν ότι θα υπάρξει μία τουλάχιστον χρεοκοπία στην Ευρωζώνη και όλοι τους είπαν ότι η Ελλάδα μάλλον δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει όλα τα χρέη της.

«Η Ελλάδα […] θα χρεοκοπήσει, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να επιτύχει τους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς της στόχους χωρίς να κηρύξει στάση πληρωμών και να καταστήσει διαχειρίσιμο το χρέος», είπε ο Γκάμπριελ Στάιν από την Lombard Street Research στο Λονδίνο.

Οι 14 από τους αναλυτές πιστεύουν ότι και η Ιρλανδία θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών, ενώ επτά εκτιμούν ότι θα ακολουθήσει και η Πορτογαλία.

Οι 33 αναλυτές επισημαίνουν ότι το ευρώ θα επιβιώσει από την κρίση, ενώ οι 23 θεωρούν ικανοποιητική τη διαχείριση της κρίσης από την κομισιόν και την ΕΚΤ.

Αντίστοιχες εκτιμήσεις για την Ελλάδα (περί του αναπόφευκτου της αναδιάρθρωσης) υπάρχουν και σε δημοσίευμα της γερμανικής πολιτικής επιθεώρησης Der Spiegel, στο οποίο σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «όλο και περισσότεροι εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει τελικά την αναδιάρθρωση του χρέους της».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk