Αισιοδοξία στη διυπουργική για την οικονομία

Αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκαν κατά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής τόσο ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης και τα χειρότερα πέρασαν.

Χρονοδιαγράμματα

Η συνεδρίαση έληξε χωρίς να ληφθούν αποφάσεις, αλλά με ένα πρώτο προσδιορισμό χρονοδιαγραμμάτων και παρουσίασης της ετοιμότητας κάθε υπουργείου.

Το πρώτο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων (υπό μορφήν γενικού πλαισίου) θα είναι έτοιμο έως τις 15 Απριλίου, ενώ ο πρώτος μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η είσπραξη 15 δισ. ευρώ έως το 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παπανδρέου επέστησε την προσοχή όλων των συναρμοδίων υπουργών στην ανάγκη να προταχθεί η ανάπτυξη και να αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεση της κυβέρνησης και των αρμοδίων.

Με βάση αυτά, έως τις 15 Απριλίου θα καταβληθεί προσπάθεια να καταρτιστεί ένα γενικό πλαίσιο με προτεραιότητες και στόχους, ενώ παράλληλα αφήνεται να εννοηθεί ότι τα «δύσκολα» θέματα των αποκρατικοποιήσεων για ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΤΤ, ΟΠΑΠ κλπ. αναβάλλονται για την επόμενη φάση αποκρατικοποιήσεων.

«Ρηχαίνει η ύφεση»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «ρηχαίνει η ύφεση» και εκτίμησε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο για την ελληνική οικονομία. Ως προς τα σημάδια ανάκαμψης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συνεχιζόμενη βελτίωση των εξαγωγών και στη σταδιακή αποκατάσταση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Ως προς το θέμα της της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, στο οικονομικό επιτελείο δηλώνουν ότι παραμένει στις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά, όπως προσθέτουν, εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις.

Μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχει εγκριθεί το συνολικό πλαίσιο για τις αποκρατικοποιήσεις.

Την Τρίτη, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να αποστείλει στις τράπεζες επιστολή, με την οποία θα ζητά αναλυτική αναφορά για την αξιοποίηση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ θα θέτει και το θέμα των προγραμματικών συμφωνιών με κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk