Μια μεγάλη έκθεση για το Βυζάντιο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες από την άνοιξη του 2013 προαναγγέλλεται από το υπουργείο Πολιτισμού. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί σε μουσείο της Ουάσιγκτον – το οποίο όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη – και σε μία ακόμη πόλη, η οποία επίσης είναι σε διαπραγμάτευση. Στόχος της έκθεσης είναι η ανάδειξη της ελληνικότητας του Βυζαντίου ενώ τα αντικείμενα θα επιλεγούν από τα ευρήματα που διαθέτουν τα μουσεία και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της χώρας, πρωτοστατούντων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και του Μουσείου Μπενάκη.

Η διάρθρωση της έκθεσης θα γίνει πάνω σε ένα χρονολογικό καμβά, ο οποίος καλύπτει όλη τη βυζαντινή περίοδο ( 330 – 1453) επιτρέποντας και την παράλληλη ανάπτυξη ειδικών θεμάτων, όπως: η υποδοχή και η αφομοίωση της αρχαίας ελληνικής τέχνης, η συμβολή των ελληνικών κειμένων στην ανάπτυξη της παιδείας, η κωδικοποίηση της υστερορωμαϊκής νομοθεσίας, η θέση της γυναίκας στη βυζαντινή κοινωνία κ.ά. Επιπλέον ο επισκέπτης θα καλείται να κάνει μία περιήγηση σε επιλεγμένα κέντρα της βυζαντινής αυτοκρατορίας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, η Θήβα, η Αρτα, η Κόρινθος, ο Μυστράς, η Ρόδος και η Κρήτη, με σκοπό και την τουριστική προβολή τους. Την εκθεσιακή διαδρομή θα προσανατολίσουν εξάλλου οι δυο καθοριστικές για την φυσιογνωμία της αυτοκρατορίας παράμετροι: η ελληνική γλώσσα ως φορέας πολιτισμού και μνήμης και ο διάλογος της αυτοκρατορικής εξουσίας με την εκκλησία.

Ηδη έχει συγκροτηθεί άμισθη δωδεκαμελής επιστημονική επιτροπή για την διοργάνωση της έκθεσης στην οποία μετέχουν στελέχη του ΥΠΠΟΤ, καθηγητές πανεπιστημίου, κ.ά. Το κόστος δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οπως διαβεβαιώνεται όμως από το ΥΠΠΟΤ θα καλυφθεί από χορηγούς μεταξύ των οποίων ο ΟΠΑΠ, ενώ τη διαχείριση του συνολικού ποσού θα έχει η δωδεκαμελής επιστημονική επιτροπή. Οι χορηγίες θα καλύψουν αποκλειστικά το κόστος διοργάνωσης της έκθεσης και συγκεκριμένα, περίπου το 50% θα διατεθεί για τα ασφάλιστρα και τη μεταφορά των εκθεμάτων. Το υπόλοιπο ποσό αφορά στο σύνολο των κατασκευών που απαιτούνται για την έκθεση, στην έρευνα, στον κατάλογο, στην συντήρηση των ευρημάτων κλπ.

Να σημειωθεί εξάλλου ότι αντίστοιχη παρουσίαση στην Ελλάδα του αμερικανικού πολιτισμού θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου επίσημος προσκεκλημένος του προγράμματος «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών» για το 2013 θα είναι οι ΗΠΑ.