Στην ανακαίνιση και τη βελτίωση του Μουσείου Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό πρόκειται να συμβάλλει το υπουργείο Πολιτισμού, όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου κυρία Λίνα Μενδώνη που επισκέφθηκε το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, το οποίο δραστηριοποιείται στην ουκρανική πόλη με την μεγάλη – κάποτε – ελληνική παροικία. Για το σκοπό αυτό πρόκειται να εκπονηθεί μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη ώστε το μουσείο να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και να αναδείξει καλύτερα τον ιστορικό χαρακτήρα, το ρόλο και τη σημασία της Φιλικής Εταιρείας.

Ειδικός επιγραφολόγος από την Ελλάδα πρόκειται εξάλλου να επισκεφθεί την Οδησσό για να συνεργαστεί με το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης στην μετάφραση και ανάλυση του υλικού, το οποίο έχει προκύψει από τις αρχαιολογικές ανασκαφές στις θέσεις Κοσάρι και το Νικώνιον (αρχαία ελληνική αποικία του 6ου π. Χ. αιώνα με εξαιρετικά ευρήματα σήμερα), μεθοδεύοντας παράλληλα τη δημοσίευσή του μαζί με τους Ουκρανούς αρχαιολόγους.

Παράλληλα εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης του ΕΙΠ θα γίνει με τις εκδόσεις του υπουργείου Πολιτισμού ενώ ο εκσυγχρονισμός των υπηρεσιών της θα γίνει με την αναβάθμιση του προγράμματος αυτοματισμού του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Τέλος έκτακτη οικονομική ενίσχυση, 5.000 ευρώ δίνεται για την αποκατάσταση των ζημιών των κτιρίων από την υγρασία.