Προκάλεσε τη μεγαλύτερη κρίση πανικού στο πολιτικό κατεστημένο της Γαλλίας εδώ και μία δεκαετία. Στις περιφερειακές εκλογές της περασμένης εβδομάδας ο ακροδεξιός «κυκλώνας Μαρίν» χτύπησε με 15%, ένα ιστορικό ποσοστό για το Εθνικό Μέτωπο. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μπορεί να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2012. Η «κόρη του Διαβόλου», όπως την αποκαλούν οι αντίπαλοί της, έχει κηρύξει σταυροφορία για να αλλάξει προς το πιο light την εικόνα του κόμματος, μακριά από τη μισαλλοδοξία, τον αντισημιτισμό και τον εξτρεμισμό του εθνικιστή μπαμπά της, του Ζαν-Μαρί Λεπέν. Χαρισματική όσο και επικίνδυνη, η 42χρονη Μαρίν Λεπέν φλερτάρει με την εργατική και τη μεσαία τάξη των λευκών γάλλων ψηφοφόρων:των «νοικοκυραίων» που φοβούνται το έγκλημα, τους μετανάστες, το Ισλάμ και, πάνω απ΄ όλα, την ανεργία.

Κομψή και αεράτη, με τζιν και ψηλά τακούνια, η Μαρίν έκανε προεκλογικώς τον γύρο της Γαλλίας για να πει ότι η χώρα του Ρακίνα είναι σήμερα στα πρόθυρα μιας επανάστασης όπως αυτή που βλέπουμε στον αραβικό κόσμο. Η κοινωνική αδικία, η ανεργία, το χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και στους φτωχούς έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τον κόσμο. «Οι Γάλλοι υποφέρουν, είμαστε σε μια προεπαναστατική κατάσταση.Φυσικά,εγώ κάνω έκκληση για μια δημοκρατική επανάσταση, για μια ειρηνική επανάσταση μέσω της κάλπης, μια πατριωτική επανάσταση» τονίζει.

Εξαιρετικά φιλόδοξη, δεν θέλει απλώς να εισπράξει την ψήφο διαμαρτυρίας αλλά να κυβερνήσει. Για να τα καταφέρει πρέπει να αποδείξει ότι το κόμμα έχει αλλάξει. Ετσι κηρύσσει την «κοινωνική αλληλεγγύη» και λέει ότι «ο καπιταλισμός και η ελεύθερη αγορά είναι ο νόμος της ζούγκλας».


«Μη σας ξεγελά η ρητορική.Η Μαρίν συμβολίζει τον σοβινισμό στο κράτος πρόνοιαςκαι θέλει επιδόματα μόνο για τους “πραγματικούς” Γάλλους» λέει στο «Βήμα» ο Σιλβέν Κρεπόν , καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ναντέρ και ειδικός στην άκρα Δεξιά.

Πάνω απ΄ όλα η Λεπέν θέλει να καθαρίσει το κόμμα από τη ρετσινιά της άρνησης του Ολοκαυτώματος και του αντισημιτισμού. Αντίθετα από τον μπαμπά της που είχε χαρακτηρίσει τους θαλάμους αερίων «λεπτομέρεια στην Ιστορία», εκείνη αποκαλεί τα στρατόπεδα συγκέντρωσης «επιτομή της βαρβαρότητας».

Με κεντρικό σύνθημα «πρώτα η Γαλλία», η Μαρίν τάσσεται υπέρ του κρατικού παρεμβατισμού, των διακρίσεων εις βάρος φυλετικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, της αποχώρησης της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και της επιστροφής στο φράγκο.

Επειδή όμως το αίμα νερό δεν γίνεται, ισχυρό χαρτί της παραμένει ο φόβος για τους μετανάστες. «Η μετανάστευση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του 21ου αιώνα.Αλλά δεν έχει σχέση με τον ρατσισμό, είναι ένα οικονομικό πρόβλημα. Νομίζω ότι μπορούμε πλέον να μιλάμε για τη μετανάστευση χωρίς να μας κατηγορούν για ρατσι- σμό ή ξενοφοβία» ισχυρίζεται.

Δικηγόρος, ευρωβουλευτής και δημοτική σύμβουλος στο Ενέν-Μπομόν, κοντά στη Λίλλη, η Μαρίν μιλάει μεν υπέρ των αμβλώσεων και των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, αλλά υποστηρίζει δημόσια ότι τα άλλα κόμματα θέλουν να «εξισλαμίσουν» τη Γαλλία και να επιβάλουν «τον νόμο της σαρίας». Η θέα των μουσουλμάνων που προσεύχονται στους δρόμους έξω από τα τεμένη της Γαλλίας ξυπνάει, λέει, «μνήμες ναζιστικής κατοχής».

«Ο Σαρκοζί απέτυχε και αυτή μιλάειήδη σαν υποψήφια πρόεδρος»

Η αποτυχία του Σαρκοζί στην οικονομία και στην κοινωνία έδωσε «προεδρικά φτερά» στη Μαρίν Λεπέν, λέει στο «Βήμα» ο Ζαν Υβ Καμύ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών και Στρατηγικών Ερευνών (ΙRΙS) στο Παρίσι.

«Η Μαρίν Λεπέν έκανε μια πολύ επικοινωνιακή εκστρατεία όταν ήταν υποψήφια για την προεδρία του κόμματος, πριν από δύο μήνες. Αλλά όλες οι εμφανίσεις της στην τηλεόραση είχαν στόχο τις προεδρικές του 2012, μιλούσε σαν υποψήφια πρόεδρος» τονίζει ο κ. Καμύ. Και εξηγεί: «Υπ΄ αριθμόν 1 προτεραιότητά της είναι να βγάλει το Εθνικό Μέτωπο από το περιθώριο. Είναι πιο κομψή,πιο μοντέρνα και πιο χαλαρή από τον πατέρα της, και πολλοί πίστεψαν ότι είναι μετριοπαθής. Αλλά το να είσαι μοντέρνα και το να είσαι μετριοπαθής είναι δύο πολύ διαφορετικά πράγματα».


«Πού οφείλεται η επιτυχία του Εθνικού Μετώπου σε αυτές τις εκλογές;» τον ρωτήσαμε. «Στην πολύ βαθιά πολιτική κρίση της Γαλλίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των Γάλλων (περισσότεροι από το 50%) δεν εμπιστεύονται πλέον τα παραδοσιακά κόμματα» απαντά χωρίς δισταγμό. «Η αποτυχία του Σαρκοζί στην οικονομία και στην κοινωνίακαι τα σκάνδαλα στην κυβέρνησή τουείναι ο κύριοι λόγοι της ανόδου του FΝ. Μείωση της αγοραστικής δύναμης,ανεργία και παγκοσμιοποίηση τρομάζουν τους ψηφοφόρους.Νόμος,τάξη και μετανάστευση έρχονται μετά.Παρ΄ όλα αυτά, πολλοί φοβούνται την πολυπολιτισμική κοινωνία, ιδίως το Ισλάμ. Ημασταν αποικιοκρατική δύναμη,χάσαμε έναν αποικιοκρατικό πόλεμο στην Αλγερία και ο γαλλικός Νότος είναι πιο κοντά στο Αλγέρι απ΄ ό,τι στο Παρίσι.Αυτό είναι αρκετό για πολλούς που φοβούνται την απώλεια των παραδοσιακών γαλλικών αξιών» τονίζει.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ