Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, στη διάρκεια της έβδομης ημέρας βομβαρδισμών από τις συμμαχικές δυνάμεις. Μέσα στα επόμενα 24ωρα, το ΝΑΤΟ θα αναλάβει και επισήμως την διοίκηση της επιχείρησης για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, μια εξέλιξη για την οποία εκφράζουν ικανοποίηση οι χώρες της Δύσης. Την ίδια ώρα, ισχυρές μάχες εξεγερμένων-δυνάμεων πιστών στον Καντάφι ξέσπασαν στην πόλη Αζνταμπίγια, την ώρα που λιβυκά τανκς άνοιξαν πυρ σε περιοχή στη Μιζουράτα. Εθελοντές στρατιώτες ζητά ο Μ.Καντάφι.

Αρκετές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής στην ανατολική συνοικία Ταζούρα της Τρίπολης, η οποία βομβαρδίστηκε νωρίτερα από τις δυτικές δυνάμεις.

Αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι ένα στρατιωτικό ραντάρ τυλίχθηκε στις φλόγες. Στην περιοχή βρίσκονται αρκετές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Εν τω μεταξύ, εθελοντές… στρατιώτες ζητά ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι. Η κυβέρνηση έχει προτείνει να δώσει όπλα σε πολίτες, ενώ ο Λίβυος ηγέτης έχει υποσχεθεί προαγωγή σε όλους όσοι υπηρετούν στον στρατό και την αστυνομία.

Την Παρασκευή, δυνάμεις πιστές στον Μ.Καντάφι έριξαν όλμους και άνοιξαν πυρ περιοχή -με το όνομα Αλ Τζαζίρα- στα δυτικά της Μιζουράτα. Σύμφωνα με εξεγερμένο, έξι άτομα σκοτώθηκαν ανάμεσά τους και τρεις αδελφές, ηλικίας 2, 5 και 12 ετών.

Ο αντάρτης Σααντούν δήλωσε, επίσης, ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Καντάφι και ότι τρεις από τους εξεγερμένους σκοτώθηκαν.

Την ίδια ώρα, οι εξεγερμένοι εισήλθαν στην πόλη Αζνταμπίγια, η οποία ελέγχεται από κυβερνητικές δυνάμεις, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο αντάρτες. Το τηλεοπτικό δίκτυο έκανε λόγο για συλλήψεις αρκετών στελεχών των δυνάμεων του Καντάφι.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού, αντιναύαρχος Γουίλιαμ Γκόρντεϊ δήλωσε ότι ο Λίβυος ηγέτης «δεν διαθέτει σχεδόν καθόλου αεροπορική άμυνα» και ότι η ικανότητά του να διοικεί τις δυνάμεις στο έδαφος έχει μειωθεί.

«Το βρίσκω ενδιαφέρον ότι αισθάνεται πως είναι απαραίτητο να αναζητήσει ενισχύσεις από πολίτες» είπε.

Εν τω μεταξύ, Γαλλία και Βρετανία ετοιμάζουν πρωτοβουλία για πολιτική λύση στη χώρα, η οποία θα συζητηθεί πιθανότατα στη διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο την Τρίτη. Στη διάσκεψη θα συζητηθεί ακόμα η πρόοδος στη Λιβύη και θα ζητηθεί οικονομική και στρατιωτική βοήθεια. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν τα αραβικά έθνη, καθώς και η ΕΕ και οι ΗΠΑ.