NANOΝΕWS

5% των ατόμων που φθάνουν στα επείγοντα στις ΗΠΑ πεθαίνει από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. 8% των ατόμων που φθάνουν στα επείγοντα στις ΗΠΑ παραμένει ανάπηρο εξαιτίας κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων. Δεν διαθέτουμε τις αντίστοιχες ελληνικές στατιστικές,όμως επειδή πιθανότατα είναι ανάλογες ας λάβουμε τα μέτρα μας. Το 1970 ξεκίνησαν στη Φινλανδία οι επίσημοι αγώνες τρεξίματος προς τα πίσω.Μετά διαδόθηκαν και σε άλλες χώρες,αφού οι θιασώτες αυτού του σπορ αυξήθηκαν.Οπως υποστηρίζουν, έτσι γυμνάζονται μύες του σώματος που με τα άλλα αθλήματα και με το τρέξιμο δεν έχουν την ευκαιρία να πιεστούν.

Τι είναι

Θυμίζει δέντρο, αλλά δεν θα μπορούσατε να το θαυμάσετε σε καμία εκδρομή στη φύση. O καθένας από εμάς διαθέτει εκατοντάδες από αυτές τις δομές σε κάθε νεφρό του. Ονομάζονται glomeruli και τους οφείλουμε τη ζωή μας: είναι τα σημεία στα οποία γίνεται ο καθαρισμός του αίματός μας.

Φορέστε κράνος τώρα!

5% των ατόμων που φθάνουν στα επείγοντα στις ΗΠΑ πεθαίνει από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
8% των ατόμων που φθάνουν στα επείγοντα στις ΗΠΑ παραμένει ανάπηρο εξαιτίας κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων. Δεν διαθέτουμε τις αντίστοιχες ελληνικές στατιστικές,όμως επειδή πιθανότατα είναι ανάλογες ας λάβουμε τα μέτρα μας.

Προς τα πίσω ολοταχώς!

Το 1970 ξεκίνησαν στη Φινλανδία οι επίσημοι αγώνες τρεξίματος προς τα πίσω.Μετά διαδόθηκαν και σε άλλες χώρες,αφού οι θιασώτες αυτού του σπορ αυξήθηκαν.Οπως υποστηρίζουν, έτσι γυμνάζονται μύες του σώματος που με τα άλλα αθλήματα και με το τρέξιμο δεν έχουν την ευκαιρία να πιεστούν. Επίσης, ίση απόσταση με την ίδια ταχύτητα προς τα πίσω απαιτεί 30% περισσότερη ενέργεια. Το δεξιό τμήμα του εγκεφάλου, υπεύθυνο για τη σύνθεση εικόνων, τίθεται σε λειτουργία υπό μεγαλύτερη πίεση, καθώς ο δρομέας στρέφει για λίγο κάθε τόσο το κεφάλι του προς τα πίσω και πρέπει να καταφέρνει σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα να συγκροτεί μια σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει πίσω από την πλάτη του. Εγχειρισμένοι στο γόνατο, άνθρωποι που υποφέρουν από τον αχίλλειο τένοντα και αθλητές που θέλουν να αποκτήσουν ισχυρή αντοχή προσχωρούν σε αυτόν τον τρόπο τρεξίματος.

Η ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Είναι όντως σοφά πουλιά οι κουκουβάγιες;

Η Αθήνα και η θεά Αθηνά,που θεωρούνταν και θεά της Σοφίας, συνδέθηκαν με τις γλαύκες,δηλαδή τις κουκουβάγιες.Και έτσι τα πουλιά αυτά συνδέθηκαν με τη σοφία.Είναι γεγονός ότι το βλέμμα τους και η όλη εμφάνιση του προσώπου τους έχουν κάτι το στοχαστικό.Πάντως οι ερευνητές διχάζονται: Αφενός πιστεύουν ότι για να βρεθεί χώρος για τα πελώρια αυτά μάτια αναγκαστικά ο εγκέφαλος έχει μικρότερες διαστάσεις από το κανονικό σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα.Αφετέρου όμως αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα πουλί με εξαιρετικές πτητικές ικανότητες και εκπληκτικά οξυμένη ακοή, που μαζί με την ικανότητα να βλέπει μέσα στη νύχτα δικαιολογούν την επιβίωσή του ως σήμερα,παρ΄ όλες τις δυσμενείς συνθήκες.

Ποτά, τσιγάρα και ολίγη… γενετική!

Για πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες το αλκοόλ παύει να είναι η συχνότερη αιτία της χρόνιας παγκρεατίτιδας. Σύμφωνα με έρευνα αμερικανών επιστημόνων, μόνο ένα 40% των περιπτώσεων αποδίδεται πια σε κατάχρηση αλκοόλ. Ενα 30% αποδίδεται σε γενετικά αίτια, σε ασθένειες του ανοσοποιητικού και σε μηχανική βλάβη (ατυχήματα), ενώ το υπόλοιπο 30% αποδίδεται στο κάπνισμα.Καθώς δε συχνά το κάπνισμα και το αλκοόλ πάνε μαζί, οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο τρόπος ζωής μας είναι αυτός που οδηγεί στη νόσο.Προς γνώση και συμμόρφωση…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk