Η Ντόρα κήρυξε πόλεμο στους «καραμανλικούς»

Πολιτικά ρίχτερ εξακολουθούν να ταρακουνούν την κεντροδεξιά πολυκατοικία μετά την έκρηξη της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη που επέλεξε να συγκρουστεί ευθέως με το «καραμανλικό» σύστημα, θεωρώντας το υπεύθυνο για την ήττα της από τον κ. Αντ.Σαμαρά . Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, παρά το γεγονός ότι πέρασαν 16 μήνες από τη νίκη του κ. Σαμαρά, άνοιξε ξανά το μέτωπο και στόχευσε τον κ. Π.Μολυβιάτη. Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία επικρατεί αναστάτωση στη «γαλάζια» πολυκατοικία, αφού η ΝΔ κονταροχτυπιέται με τον ΛΑΟΣ με εκατέρωθεν βολές και η «καραμανλική» πτέρυγα παρακολουθεί από απόσταση τις κινήσεις του κ.

Πολιτικά ρίχτερ εξακολουθούν να ταρακουνούν την κεντροδεξιά πολυκατοικία μετά την έκρηξη της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη που επέλεξε να συγκρουστεί ευθέως με το «καραμανλικό» σύστημα, θεωρώντας το υπεύθυνο για την ήττα της από τον κ. Αντ.Σαμαρά . Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, παρά το γεγονός ότι πέρασαν 16 μήνες από τη νίκη του κ. Σαμαρά, άνοιξε ξανά το μέτωπο και στόχευσε τον κ. Π.Μολυβιάτη.
Σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία επικρατεί αναστάτωση στη «γαλάζια» πολυκατοικία, αφού η ΝΔ κονταροχτυπιέται με τον ΛΑΟΣ με εκατέρωθεν βολές και η «καραμανλική» πτέρυγα παρακολουθεί από απόσταση τις κινήσεις του κ. Σαμαρά, η κυρία Μπακογιάννη σήκωσε το «λάβαρο» της επίθεσης κατά των «καραμανλικών». Για να θεμελιώσει τη θεωρία της, στόχευσε κατά του κ. Μολυβιάτη, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών προετοίμαζε στο παρασκήνιο επί δύο χρόνια τον κ. Σαμαρά για διάδοχο του κ. Κ.Καραμανλή. Βέβαια, στενός της συνεργάτης, προερχόμενος από την ομάδα των «καραμανλικών», έσπευσε να διαχωρίσει τους «βαρώνους» του «καραμανλισμού», όπως τους χαρακτήρισε, από τον ίδιο τον κ. Καραμανλή, για τον οποίο επιμένει πως τήρησε ουδετερότητα.
Η απόφασή της να βρεθεί απέναντι στο «καραμανλικό» στρατόπεδο προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, ενώ με την κίνησή της ενδέχεται να φέρει πιο κοντά τους «καραμανλικούς» με την πλευρά του κ. Σαμαρά και να γεφυρωθεί, έστω και με αυτή την αφορμή, η απόσταση που υπάρχει μεταξύ τους το τελευταίο διάστημα.
Η κυρία Μπακογιάννη κατονόμασε – επικαλούμενη τηλεγράφημα (αναφερόταν στα WikiLeaks)- έπειτα από ερώτηση του «Βήματος» ως «γκουρού του καραμανλισμού» τον κ. Μολυβιάτη και πυροδότησε ένταση στην ευρύτερη πα ράταξη. «Υπήρχε εν γνώσει ορισμένων ανθρώπων εξωθεσμικών σε σχέση με τη ΝΔμια πρόθεση η οποία ετοιμαζόταν δύο χρόνια πριν, και ένιωσαν την ανάγκη να ενημερώσουν και την αμερικανική πρεσβεία,οι οποίοι ήθελαν να ετοιμάσουν κάποιον αντίπαλο δικό μου» είπε, μεταξύ άλλων.

«Τώρα το ανακάλυψε;»

Ο κ. Μολυβιάτης δεν θέλησε να εμπλακεί, καθώς είναι ένας πολιτικός που επί πολλά χρόνια έμεινε μακριά από εσωκομματικές ίντριγκες και δεν έδωσε δικαίωμα για σχόλια και αρνητικές κρίσεις. Απλώς ήταν ιδιαίτερα αιχμηρό το σχόλιο του συνεργάτη του, που τόνισε: «Το γαρ πολύ της θλίψεως…» (χωρίς να συμπληρώσει και το «γεννά παραφροσύνη» ).
Πολλοί στη ΝΔ που τη στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές διερωτήθηκαν γιατί επέλεξε να χτυπήσει τον κ. Μολυβιάτη, αφού στα τηλεγραφήματα που έφερε στο φως ο ιστότοπος WikiLeaks δεν γίνεται καμία αναφορά στον πρώην υπουργό για συμμετοχή του στις εσωκομματικές διεργασίες για τη διαδοχή του κ. Καραμανλή. Μια προσεκτική ανάγνωση των τηλεγραφημάτων αποδεικνύει ότι οι αναφορές της κυρίας Μπακογιάννη ήταν προϊόν ερμηνείας. «Η Ντόρα είπε αυτό που έλεγε μήνες τώρα στο παρασκήνιο για τη στήριξη των “καραμανλικών” που είχε ο Σαμαράς» έλεγαν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της ΝΔ και αρκετοί έκαναν την ερώτηση: «Μακαλά, τώρα το ανακάλυψε; Τόσον καιρό, αφού είχε αυτή την εικόνα,γιατί δεν μιλούσε;».
Από την άλλη πλευρά ο κ. Μολυβιάτης απέφευγε κάθε σχόλιο, ενώ πολλοί βουλευτές της ΝΔ που στήριξαν τον κ. Σαμαρά ρωτούσαν με νόημα: «Πώς είναι δυνατόν ο Μολυβιάτης να είχε τέτοια δύναμηώστε να κινητοποιήσει τόσες χιλιάδες νεοδημοκράτες που πήγαν και ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές;».

«Εκανε στρατηγικό λάθος»

Σε κεντρικό επίπεδο η ηγεσία της ΝΔ αποφεύγει οποιαδήποτε εμπλοκή, ούτε καν το σύνηθες «ουδέν σχόλιον», αν και δόθηκε γραμμή να της επιτεθούν κορυφαία στελέχη και να υπερασπιστούν τον κ. Μολυβιάτη. Σε αυτό το κλίμα, αρκετοί βουλευτές κάνουν λόγο για στρατηγικό λάθος της κυρίας Μπακογιάννη και άλλοι θεωρούν υπερβολική την κριτική της ότι οργανώθηκε συνωμοσία πίσω από την πλάτη της στις εσωκομματικές εκλογές.
Μάλιστα απορούν πώς είναι δυνατόν το «καραμανλικό» σύστημα να την πολέμησε όταν η συντριπτική πλειονότητα των πρώην υπουργών των κυβερνήσεων Καραμανλή και το σύνολο της ΚΟ συντάχθηκαν μαζί της. Οσοι γνωρίζουν πολύ καλά το εσωκομματικό παρασκήνιο αναφέρονται με έμφαση στην πρωτοβουλία- αν και ανεπιτυχή- που ανέλαβε πρώην κορυφαίος υπουργός να μη γίνει εκλογή από τη βάση αλλά από το συνέδριο. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να μην επισημάνει, όπως είπε κορυφαίος βουλευτής της ΝΔ, την επιθυμία των «βαρόνων» του «καραμανλισμού» να γίνει η εκλογή του προέδρου από τη βάση, αλλά και το γεγονός της συμμετοχής περίπου 800.000 ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk