«Είπαμε να κάψουμε το λίπος, όχι και το κρέας…»

Η υστέρηση που παρατηρείται στα κρατικά έσοδα έχει ανοίξει τη βαλβίδα της χύτρας για την κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να προβλέψει κανένας αν ο ατμός θα διαφύγει, έστω και θορυβωδώς, ή αν η χύτρα θα σκάσει. Η εξίσωση που επιχειρείται να λυθεί είναι σύνθετη: οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των υπουργείων την τριετία 2012- 2015 φέρνουν σε αδιέξοδο τους υπουργούς, ενώ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ακονίζονται μαχαίρια. «Να μας εξηγήσουν ποιοι ευθύνονται για την υστέρηση στα έσοδα για να ξέρουμε τι θα λέμε στον κόσμο που μας ρωτάει για τους μισθούς και τις συντάξεις» διαμηνύουν οι βουλευτές.

Η υστέρηση που παρατηρείται στα κρατικά έσοδα έχει ανοίξει τη βαλβίδα της χύτρας για την κυβέρνηση. Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να προβλέψει κανένας αν ο ατμός θα διαφύγει, έστω και θορυβωδώς, ή αν η χύτρα θα σκάσει. Η εξίσωση που επιχειρείται να λυθεί είναι σύνθετη: οι περικοπές στους προϋπολογισμούς των υπουργείων την τριετία 2012- 2015 φέρνουν σε αδιέξοδο τους υπουργούς, ενώ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ακονίζονται μαχαίρια. «Να μας εξηγήσουν ποιοι ευθύνονται για την υστέρηση στα έσοδα για να ξέρουμε τι θα λέμε στον κόσμο που μας ρωτάει για τους μισθούς και τις συντάξεις» διαμηνύουν οι βουλευτές. Επιπλέον έχουν στείλει σήμα στην κυβέρνηση ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα γίνει βάσει συγκεκριμένου και αιτιολογημένου σχεδίου και όχι «λευκής επιταγής».

Για άλλη μία φορά το κλίμα βαραίνει πάνω από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά όχι μόνο. Ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναγνωρίζει ότι πρόκειται για «μια δύσκολη άσκηση, γιατί πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα σε καιρό ύφεσης». «Δεν έχουμε μπροστά μας πολλούς δρόμους να βαδίσουμε. Να μην ξαναπάρουμε χρήματα από την ΕΕ ή να κόψουμε μισθούς και συντάξεις» επισημαίνει. Οσο προχωρούν οι ομάδες που έχουν συσταθεί σε κάθε υπουργείο στις περικοπές των προϋπολογισμών, τόσο αυξάνεται η δυσφορία των υπουργών. «Στο τέλος δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το κράτος. Είπαμε να κάψουμε το λίπος, όχι και το κρέας!» λένε.

Σε πρόσφατη κυβερνητική σύσκεψη το είπαν ευθέως και στον κ. Παπακωνσταντίνου: «Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το μνημόνιο δεν βγαίνουν!». Οι στόχοι είναι δύσκολοι και δεν παλεύουν όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου με την ίδια αφοσίωση, άρα η προσπάθεια χωλαίνει. Τα βέλη ασφαλώς στρέφονται προς τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, καθώς είναι δική του ευθύνη ο συντονισμός της κυβέρνησης. Οσο δεν υπάρχουν δυναμικές πρωτοβουλίες από την πλευρά του, τόσο εξαντλείται η ορμή των υπουργών.

Ευλόγως προκύπτει το ερώτημα: Μπορούν να παλέψουν με τα κύματα υπουργοί που έχουν χάσει την πίστη τους; Ακόμη και βουλευτές οι οποίοι θεωρούνται φαβορί σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό προβληματίζονται για το αν πρέπει να ανεβούν σε ένα σκάφος που μοιάζει ακυβέρνητο, μολονότι ξέρουν ότι δύσκολα θα αρνηθούν το προσκλητήριο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου θεωρεί εφικτό στόχο τη μείωση των δαπανών κατά 10%-15% και την αύξηση των εσόδων κατά 10% μέσα σε τρία χρόνια, ανά υπουργείο. Διευκρινίζει επίσης ότι δεν θα επιμείνει σε οριζόντιες μειώσεις στις οποίες αντιδρούν οι υπουργοί, καθώς ορισμένοι διαβλέπουν τον κίνδυνο συρρίκνωσης μισθών ή θέσεων εργασίας, και βάζει σε ειδική κατηγορία την Παιδεία και τις δημόσιες επενδύσεις.

Τις επόμενες ημέρες όλα τα υπουργεία θα πρέπει να υποβάλουν τις απαντήσεις τους, οι οποίες θα περιλαμβάνουν, εκτός από περικοπές δαπανών, προτάσεις για συγχωνεύσεις στρατοπέδων, ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων, αναδιαρθρώσεις στα Κέντρα Υγείας και σε διάφορους φορείς, ώστε να συζητηθούν με το κλιμάκιο της τρόικας που αναμένεται στην Αθήνα στις αρχές Απριλίου.

Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου πιστεύει ότι όλοι μπορούν να προχωρήσουν σε σοβαρές αναδιαρθρώσεις και σε εξορθολογισμό των προϋπολογισμών τους. Η ίδια έχει προχωρήσει σε συγχωνεύσεις σχολείων, αναλαμβάνοντας πολιτικό κόστος, και θεωρεί ότι τα περιθώρια περικοπών στο υπουργείο Παιδείας είναι περιορισμένα. Εδωσε λοιπόν εντολή στους συνεργάτες της να μη συμφωνήσουν σε πλαφόν ή σε οριζόντιες περικοπές αν δεν τεθούν πρώτα συγκεκριμένες αρμοδιότητες.

Το μέγεθος του προβλήματος που έχει να αντιμετωπίσει αποτυπώνεται σε δύο νούμερα: Ενα λύκειο με 16 καθηγητές κοστίζει στο κράτος 700.000 ευρώ τον χρόνο και ένας μαθητής 25.000 ευρώ ετησίως. «Αντικειμενικά πολύ δύσκολο» χαρακτηρίζει τον στόχο του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος ο κ. Α.Λοβέρδος. Οι συνεργάτες του επισημαίνουν ότι έχουν μειώσει τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων τόσο πολύ ώστε αν πιεστούν κι άλλο θα τεθεί σε κίνδυνο η εύρυθμη λειτουργία τους. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ, έχουν ζητηθεί περικοπές 200 εκατ. ευρώ. Ο αντίλογος του κ. Κ.Σκανδαλίδη είναι ότι το υπουργείο του δεν έχει άλλα έσοδα πέραν των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για την απορρόφηση των οποίων απαιτούνται κονδύλια για την εθνική συμμετοχή.

Σε άλλα υπουργεία οι επικεφαλής εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια περικοπών. Ο κ. Π. Γερουλάνος δηλώνει ότι δεν πιέστηκε από τις απαιτήσεις του υπουργείου Οικονομικών για μαχαίρι 10% στον προϋπολογισμό του, καθώς το δικό του υπουργείο έχει ακόμη αρκετό «λίπος», αλλά και επειδή έχει εκπονήσει πρόγραμμα αύξησης των εσόδων του από αρχαιολογικούς χώρους, πιστοποιήσεις του ΕΟΤ κ.ά.

«Δεν βγήκα από τη συνάντηση ψάχνοντας το… πορτοφόλι μου» σημειώνει. Τη διαπραγμάτευση με το υπουργείο Οικονομικών έχει κλείσει και η κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία θα περικόψει συνολικά 80 εκατ. ευρώ.
«Υπάρχουν περιθώρια για περικοπές στα υπουργεία» εκτιμά ο κ. Δ. Ρέππας, αλλά θέτει το θέμα σε διαφορετική βάση. «Για να βγουν οι στόχοι του προγράμματος θα πρέπει να τους προσδιορίσουμε πρώτακαι τα υπόλοιπα ας τα κόψουμε.Αλλά πρέπει η κοινωνία και οι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται η χώρα. Δεν μπορεί κάποιοι να απειλούν να τινάξουν στον αέρα το μοναδικό αναπτυξιακό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα, τους οκτώ αυτοκινητόδρομους προϋπολογισμού 8,5 δισ.ευρώ» παρατηρεί.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το «κοστούμι» έφθασε στα 200 εκατ. ευρώ για την ερχόμενη τριετία. Με τον προϋπολογισμό μειωμένο κατά 18% σε σχέση με πέρυσι και τις ανελαστικές δαπάνες (κυρίως μισθοδοσίας) να ξεπερνούν το 80%, θα έπρεπε να μειωθούν οι μισθοί για να ικανοποιηθεί ο στόχος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Ο κ. Χρ. Παπουτσής δεν χρειάστηκε να πει άλλη κουβέντα, καθώς τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών πρότειναν να παραμείνει ο συγκεκριμένος στόχος, αλλά μόνο στα χαρτιά. Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης , ο οποίος θα πρέπει να εξοικονομήσει περί τα 600 εκατ. ευρώ, και η κυρία Λούκα Κατσέλη με μια θηλιά 8,5 εκατ. ευρώ δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο σενάριο που θα αντιπροτείνουν στο Γενικό Λογιστήριο.

Τα σενάρια για εκλογές και ανασχηματισμό

Από το Μέγαρο Μαξίμου,παρ΄ ότι δεν θέλουν να συντηρούν τα σενάρια για ανασχηματισμό ή για εκλογές,αφήνουν να πλανάται μια απειλή σε περίπτωση καταψήφισης νομοσχεδίου- το επόμενο κρίσιμο τεστ είναι η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος για τη μείωση του ελλείμματος από τα 17 δισ.ευρώ το 2011 στα 3 δισ.ευρώ το 2015. Η πλειονότητα των βουλευτών του ΠαΣοΚ, από την άλλη πλευρά, δεν επιθυμεί να επιταχύνει τις εξελίξεις επειδή κατανοεί ότι η προκήρυξη εκλογών θα βάλει τη χώρα σε μια καταστροφική δίνη.Τις τελευταίες ημέρες διακινούνται με την ίδια ένταση σενάρια είτε σαρωτικού ανασχηματισμού είτε στοχευμένων αλλαγών,κυρίως στη λογική της ενίσχυσης του επιτελείου που βρίσκεται στο πλευρό του κ. Παπακωνσταντίνου.Οι πρόωρες εκλογές αποτελούν θέμα που διχάζει, αν και περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς όλων των υπουργών, γεγονός που προκαλεί πικρόχολα σχόλια από τον κλειστό πυρήνα των συνεργατών του κ.Παπανδρέου.

«Τα δύο τρίτα των μελών της κυβέρνησης δεν πασχίζουν για τη σωτηρία της χώρας αλλά για την εκλογική τους επιβίωση» παρατηρούν.Το θέμα πάντως δεν είναι ενδοκυβερνητικό.Η διαχείριση της οικονομίας αλλά κυρίως της κοινωνικής έντασης,η οποία εκφράζεται με αποδοκιμασίες και γιαουρτώματα, έστω και από μειοψηφικές ομάδες,κατατρώει τις αντοχές των κυβερνητικών στελεχών.Η κυβέρνηση έχει λάβει πίστωση χρόνου από την ΕΕ,θα καταφέρει όμως να υλοποιήσει μέχρι τέλους τις δεσμεύσεις της; Οι εξελίξεις στην Πορτογαλία ρίχνουν ήδη τη σκιά τους…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk