ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

* * Μπορεί το βρεφικό γάλα να… διχάσει τους υπουργούς Υγείας κ. Α. Λοβέρδο (σκίτσο) και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη; Πολύ πιθανόν, απαντούν ορισμένοι. \334 Και τούτο διότι ο κ. Χρυσοχοΐδης την περασμένη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι, εκτός από τα φαρμακεία, η πώληση του βρεφικού γάλακτος γίνεται και από τα σουπερμάρτετ. Τόνισε μάλιστα ότι έτσι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μείωση της τιμής του η οποία μπορεί να φτάσει ως και το 50%! \334 …

* * Μπορεί το βρεφικό γάλα να… διχάσει τους υπουργούς Υγείας κ. Α. Λοβέρδο (σκίτσο) και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη; Πολύ πιθανόν, απαντούν ορισμένοι. \334 Και τούτο διότι ο κ. Χρυσοχοΐδης την περασμένη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι, εκτός από τα φαρμακεία, η πώληση του βρεφικού γάλακτος γίνεται και από τα σουπερμάρτετ. Τόνισε μάλιστα ότι έτσι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μείωση της τιμής του η οποία μπορεί να φτάσει ως και το 50%! \334 Υπάρχει όμως μια μικρή λεπτομέρεια. Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης εξέφρασε απλώς τη βούλησή του. Διότι η αρμοδιότητα ανήκει στον κ. Λοβέρδο. \334 Και εδώ είναι το ζήτημα: Θα δεχθεί άραγε ο υπουργός Υγείας να δυσαρεστήσει ακόμη μία φορά τους φαρμακοποιούς που επ΄ ουδενί λόγω δεν δέχονται να απολέσουν την πώληση του βρεφικού γάλακτος- που, βρέξει χιονίσει, αποτελεί σταθερό τζίρο και όχι ιδιαίτερα χαμηλό- ή θα στηρίξει τα «κεκτημένα»; Θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες…
* * Στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή περιλαμβάνεται διάταξη που καθορίζει ελάχιστα περιθώρια κέρδους στους χονδρεμπόρους και στους λιανεμπόρους των καπνικών προϊόντων. \334 Η διάταξη αυτή βρήκε αντίθετο το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, ενώ και οι εμπλεκόμενοι φορείς αντιδρούν καθώς υποστηρίζουν ότι η βίαιη αυτή ρύθμιση της αγοράς θα οδηγήσει στην οριστική διάλυση του εμπορικού δικτύου και θα στείλει στην ανεργία χιλιάδες άτομα.
\334 Την περασμένη Δευτέρα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μ. Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξη Τύπου για θέματα αγοράς και ανταγωνισμού τόνισε ότι «πρέπει όλοι να αντιληφθούμε πως τα υψηλά επίπεδα τιμών σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων είναι και αποτέλεσμα κρατικών παρεμβάσεων» .
Προανήγγειλε μάλιστα την κατάργηση αρκετών διατάξεων του «παρωχημένου» αγορανομικού κώδικα δίνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα στρέβλωσης του ανταγωνισμού τα θεσμοθετημένα περιθώρια κέρδους στα οπωροκηπευτικά. \334 Παρατηρούμε, δηλαδή, ότι τα δύο βασικά οικονομικά υπουργεία, από τις δράσεις των οποίων θα εξαρτηθεί η έξοδος της χώρας από την ύφεση, έχουν διαφορετικές απόψεις. Σημεία των καιρών ή μυαλά άλλων εποχών;
* * * * Ενα βήμα πριν από την επιβολή φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά βρίσκεται η κυβέρνηση αλλά και την αύξηση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες από το 13% στο 23% για να αντιμετωπίσει την υστέρηση εσόδων που κατεγράφη το πρώτο δίμηνο του 2011. \334 Μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει τις εταιρείες του κλάδου και κυρίως την Coca-Cola 3Ε, που είναι ο leader της αγοράς της Ελλάδας στις περισσότερες προϊοντικές κατηγορίες και το 2010 είχε πτώση πωλήσεων 11% στην εγχώρια αγορά. Από την άλλη πλευρά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι σε επίπεδο ομίλου της 3Ε η ελληνική αγορά το 2011 θα αντιπροσωπεύει το 6,4% του συνολικού όγκου πωλήσεων και το 10% των κερδών ΕΒΙΤDΑ, οπότε η αύξηση της φορολογίας δεν θα επηρεάσει σημαντικά τα μεγέθη και ενδεχομένως θα αντισταθμιστεί από την καλή πορεία κάποιων άλλων αγορών.
* * * * Η αγορά στενάζει από την οικονομική κρίση. Αυτό είναι γνωστό. Και τα στοιχεία είτε της Στατιστικής Αρχής είτε των εμπορικών οργανώσεων δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να πιστοποιούν αυτή τη σκληρή πραγματικότητα. Τα ενοίκια των επαγγελματικών ακινήτων αποτελούν έναν από τους σοβαρότερους κοστολογικούς παράγοντες στη λειτουργία των επιχειρήσεων. \334 Κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σκοπεύει να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για τα ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο, σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και στα ασφαλιστικά ταμεία και τα οποία ενοικιάζονται για επαγγελματική χρήση. \334 Στόχος της ρύθμισης είναι- με κάποιον τρόπο- να εμποδίσει τις νέες αυξήσεις που έρχονται το δεύτερο εξάμηνο του 2011 στα ενοίκια των επαγγελματικών χώρων λόγω της επικείμενης αύξησης των αντικειμενικών αξιών.
Θα δοθεί, δηλαδή, η δυνατότητα να μην προκληθεί ανατίμηση των ενοικίων από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ιδιαίτερη πρόνοια θα υπάρξει για τα ενοίκια των τουριστικών ακινήτων- για πολλούς λόγους και κυρίως διότι στον τουρισμό έχουν εναποτεθεί οι μόνες ελπίδες ανάκαμψης. \334 Βεβαίως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών, δεδομένου ότι αυτό έχει τον πρώτο λόγο.
* * * * Επιχειρησιακές συμβάσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας επιδιώκουν να συνάψουν 10-15 μεγάλες επιχειρήσεις μετά την αρνητική τροπή που είχε η συμφωνία της ΝΕΟΓΑΛ στη Δράμα με το προσωπικό. Προ διμήνου και ενώ είχε συμφωνηθεί η μείωση των αμοιβών κατά 9% με αντιστάθμισμα να μη γίνουν απολύσεις στη γαλακτοβιομηχανία, οι αντιδράσεις της ΓΣΕΕ και των άλλων συνδικάτων, σε συνδυασμό με την αρνητική δημοσιότητα, ακύρωσαν την προσπάθεια.
\334 Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας που εκλήθη να εξετάσει τις συνθήκες που οδηγούσαν στην επιχειρησιακή σύμβαση τελικώς γνωμάτευσε αρνητικά, με αποτέλεσμα η συμφωνία να παραμείνει στα χαρτιά.
\334 Η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη σε κατ΄ ιδίαν συνομιλία αποκάλυψε ότι αρκετές επιχειρήσεις έχουν ζητήσει τη «νομική συνδρομή» του ΣΕΠΕ προκειμένου να συνομολογήσουν με το προσωπικό τους επιχειρησιακή σύμβαση επιμένοντας στη διατήρηση μυστικότητας ώσπου να υπογραφούν οι συμφωνίες.
\334 Μάλιστα η υπουργός απέφυγε ακόμη και να ξεκαθαρίσει αν στις επιχειρήσεις που ζήτησαν τη «μυστικότητα» περιλαμβάνονται και τράπεζες…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk