Vive la France

Στα 4,19 δισ. ευρώ έφτασε ο τζίρος της εκδοτικής βιομηχανίας στη Γαλλία το 2010, σε ελαφρά υποχώρηση (μόλις 0,5%) σε σχέση με το 2009, που ήταν όμως μια εξαιρετική χρονιά λόγω του τεράστιου μπεστ σέλερ Λυκόφως της Στέφενι Μέγερ- 2,9 εκατ. αντίτυπα στη γαλλική μετάφραση. Σε αριθμό βιβλίων που πουλήθηκαν αυτός ο αριθμός μεταφράζεται σε 377 εκατ. αντίτυπα. Με το λίγο κάτω του και το λίγο πάνω του, ο κλάδος του βιβλίου εμφανίζεται εξαιρετικά ανθεκτικός στη Γαλλία. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι βασικοί παίκτες σε αυτή τη δυναμική αγορά εξακολουθούν να είναι ορισμένοι παραδοσιακοί εκδότες όπως ο Gallimard.

Vive la France | tovima.gr

Στα 4,19 δισ. ευρώ έφτασε ο τζίρος της εκδοτικής βιομηχανίας στη Γαλλία το 2010, σε ελαφρά υποχώρηση (μόλις 0,5%) σε σχέση με το 2009, που ήταν όμως μια εξαιρετική χρονιά λόγω του τεράστιου μπεστ σέλερ Λυκόφως της Στέφενι Μέγερ- 2,9 εκατ. αντίτυπα στη γαλλική μετάφραση. Σε αριθμό βιβλίων που πουλήθηκαν αυτός ο αριθμός μεταφράζεται σε 377 εκατ. αντίτυπα. Με το λίγο κάτω του και το λίγο πάνω του, ο κλάδος του βιβλίου εμφανίζεται εξαιρετικά ανθεκτικός στη Γαλλία. Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι βασικοί παίκτες σε αυτή τη δυναμική αγορά εξακολουθούν να είναι ορισμένοι παραδοσιακοί εκδότες όπως ο Gallimard. Ο ιστορικός εκδοτικός οίκος της αριστερής όχθης συμπληρώνει εφέτος τα 100 χρόνια του και η επέτειος γιορτάζεται παντοιοτρόπως. Οι συνδηλώσεις είναι φανερές. Η αντοχή του ναού της γαλλικής λογοτεχνίας που παραμένει στα χέρια της οικογενείας Γκαλιμάρ αντανακλά σε ολόκληρη την υγεία του γαλλικού εκδοτικού κόσμου. Φυσικά υπάρχουν και οι πλανητικοί παίκτες, όπως ο οίκος Ηachette, που δραστηριοποιείται και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δικό του ήταν το παγκόσμιο μπεστ σέλερ Λυκόφως (Τwilight). Αλλά σημασία έχει ότι σε αυτή τη μεγάλη αγορά δεν έχουν βάλει το χέρι τους «εξωτερικοί» παράγοντες, για παράδειγμα πολυεθνικές του θεάματος όπως συνέβη στην εκδοτική αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Για να εκτιμήσουμε καλύτερα τα μεγέθη, ο τζίρος της εκδοτικής βιομηχανίας στη Γαλλία είναι πολύ μεγαλύτερος από τον τζίρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας (3 δισ. ευρώ το 2010) και πενταπλάσιος από τον τζίρο της μουσικής βιομηχανίας (μόλις 817 εκατ. ευρώ). Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι το μισό του τζίρου αυτού προέρχεται από τα καινούργια βιβλία, δηλαδή από τους τίτλους που κυκλοφόρησαν το 2010, ενώ το άλλο μισό προέρχεται από τα λεγόμενα βιβλία καταλόγου, που αποτελούν το θησαυροφυλάκιο των παραδοσιακών εκδοτικών οίκων. (Φανταστείτε μόνο συγγραφείς καταλόγου σαν τον Αλμπέρ Καμύ και τον Αντουάν ντε Σεντ Εξυπερί). Οι 1.000 τίτλοι με τις μεγαλύτερες πωλήσεις αντιπροσωπεύουν το 16,7% του συνολικού τζίρου. Μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία μετρήσεων GfΚ με αφορμή το 31ο Σαλόνι Βιβλίου του Παρισιού. Η λογοτεχνία εξακολουθεί να είναι η μεγάλη κερδισμένη και η μεγάλη ανθεκτική. Τα βιβλία λογοτεχνίας αντιπροσωπεύουν το 27% των πωλήσεων. Ακολουθούν τα βιβλία για παιδιά και νέους (16%), τα βιβλία ελεύθερου χρόνου και πρακτικών οδηγιών (12%) και τα κόμικς (11%). Σε αυτή τη μεγάλη αγορά το βάρος των ψηφιακών βιβλίων είναι ακόμη ανεπαίσθητο, μόλις 1,5%. Φαίνεται όμως ότι αυτό το τελευταίο στοιχείο μάλλον θα ανατραπεί αφού οι μετρήσεις δείχνουν ότι ως το 2015 το 15%20% των Γάλλων θα διαθέτει ταμπλέτες και άλλες μηχανές ανάγνωσης. Ενα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 15% των πωλήσεων αντιπροσωπεύει βιβλία ευκαιρίας ή από δεύτερο χέρι. Αυτός ο αριθμός αποδίδεται στην κρίση.
Δυστυχώς στην εύθραυστη ελληνική αγορά του βιβλίου- και τι δεν είναι εύθραυστο εδώ- δεν διαθέτουμε τέτοια στοιχεία. Το ΕΚΕΒΙ πρόκειται να ανακοινώσει σε λίγες ημέρες αποτελέσματα έρευνας αναγνωστικής συμπεριφοράς. Θα τα περιμένουμε, με την επιφύλαξη ότι οι ως τώρα έρευνες του Εθνικού Κέντρου δεν είναι πειστικές και αξιόπιστες ως προς τη διαφάνεια των ερευνητικών μεθόδων και των ερευνητικών δειγμάτων. Ας ελπίσουμε ότι θα αποκτήσουμε ένα εργαλείο.
nbak@dolnet.gr
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk