ΑΠΟΨΗ

Η σημερινή τραγωδία μπορεί να εξελιχθεί σε οικονομική αναγέννηση

Ο ΛΑΟΣ της Ιαπωνίας θα ξεπεράσει τη δοκιμασία του σεισμού και του τσουνάμι. Επ΄ αυτού δεν χωράει αμφιβολία. Το θέμα είναι να μάθουμε αν θα προκύψει κάτι θετικό από την καταστροφή. Στις αντιξοότητες δείχνει ένας λαός τη δύναμή του. Υπό αυτές τις τραγικές συνθήκες, αν οι κυβερνώντες φανούν αντάξιοι του κουράγιου που σίγουρα θα δείξει ο ιαπωνικός λαός, η σημερινή τραγωδία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αναγέννηση. Μια θεομηνία τέτοιας έκτασης αποδιοργανώνει την οικονομία. Παρ΄ …

Η σημερινή τραγωδία μπορεί να εξελιχθεί σε οικονομική αναγέννηση | tovima.gr

Ο ΛΑΟΣ της Ιαπωνίας θα ξεπεράσει τη δοκιμασία του σεισμού και του τσουνάμι. Επ΄ αυτού δεν χωράει αμφιβολία. Το θέμα είναι να μάθουμε αν θα προκύψει κάτι θετικό από την καταστροφή. Στις αντιξοότητες δείχνει ένας λαός τη δύναμή του. Υπό αυτές τις τραγικές συνθήκες, αν οι κυβερνώντες φανούν αντάξιοι του κουράγιου που σίγουρα θα δείξει ο ιαπωνικός λαός, η σημερινή τραγωδία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αναγέννηση.
Μια θεομηνία τέτοιας έκτασης αποδιοργανώνει την οικονομία. Παρ΄ όλα αυτά οι απώλειες θα πρέπει να μοιραστούν μεταξύ όσων πλήττονται άμεσα και των ασφαλιστικών εταιρειών, τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών. Επειτα θα έρθει η φάση της αναδόμησης, η οποία σε αυτή την περίοδο οικονομικής ύφεσης θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες. Ο αντίκτυπος αυτών των δαπανών θα επηρεάσει με τη σειρά του τις νομισματικές και δημοσιονομικές θέσεις της χώρας, καθώς και το εξωτερικό της ισοζύγιο.
Η Goldman Sachs υπολόγισε το συνολικό κόστος των ζημιών που προκλήθηκαν σε κτίρια και εγκαταστάσεις παραγωγής σε 141 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,6 φορές το κόστος του σεισμού στο Κόμπε το 1995. Αν το ποσό αποδειχθεί ακριβές, θα ισοδυναμεί με το 4% του ιαπωνικού ΑΕΠ.
Οι πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με το κόστος των ασφαλιστικών κάνουν λόγο για ποσό από 7 ως 42 δισ. ευρώ, κάτι που καθιστά τον σεισμό της 11ης Μαρτίου την πιο κοστοβόρα φυσική καταστροφή στην Ιστορία. Ωστόσο, παρ΄ όλο που και η τραπεζική βιομηχανία θα χάσει χρήματα, οι εκτιμήσεις λένε ότι τα ποσά δεν θα είναι δυσβάσταχτα.
Ορισμένοι αναρωτιούνται αν η ιαπωνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να κάνει μεγαλύτερες δαπάνες. Ας ησυχάσουν: η Ιαπωνία διαθέτει τα μέσα και αναμφίβολα θα ρυθμίσει αυτά τα κόστη. Ο ιδιωτικός τομέας της καταγράφει αρκετό χρηματοοικονομικό πλεόνασμα για να καλύψει το δημόσιο έλλειμμα και να εξαγάγει μια σημαντική ποσότητα κεφαλαίων.
Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα έχει έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, παρέχοντας ρευστότητα, πράγμα που ήδη κάνει. Στο μέτρο που τα κεφάλαια θα επιστρέφουν στη χώρα, το γεν θα παραμένει σταθερό.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να συσπειρώσει τον λαό γύρω από ένα πρόγραμμα μεταρρύθμισης και μείωσης των δαπανών.
Ο κ. Μάρτιν Γουλφ είναι οικονομικός αναλυτής των «Financial Τimes».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk