BHMAτοδότης

Παρατήρηση οξύνου συνεργάτη μου: ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου «τιμώρησε» τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου και τον ειδικό γραμματέα ΔΕΚΟ κ. Γ. Κυριακό. Πώς; Τους φόρτωσε νέες αρμοδιότητες.

Παρατήρηση οξύνου συνεργάτη μου: ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου «τιμώρησε» τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου και τον ειδικό γραμματέα ΔΕΚΟ κ. Γ. Κυριακό. Πώς; Τους φόρτωσε νέες αρμοδιότητες. Ο κ. Χριστοδούλου αποκτά τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και να επεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά αγοράζοντας ομόλογα, κάτι που σημαίνει ότι θα «παίζει μπάλα» στις αγορές για τη χώρα ακριβώς όπως έκανε για την Εθνική επί Θεόδωρου Καρατζά και Τάκη Αράπογλου.

***


O κ. Κυριακός ανακηρύχθηκε «Βig Βrother των ΔΕΚΟ» αφού οι διοικήσεις δεν πρόκειται πλέον να κάνουν τίποτε χωρίς να τον ρωτούν. Και για να μην τον ρωτούν πολλοί, μείωσε από 9 σε 7 τον αριθμό των μελών του ΔΣ ανά ΔΕΚΟ. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν περί τις 70 ΔΕΚΟ, ότι το ΔΣ συνεδριάζει μία φορά τον μήνα και ότι κάθε μέλος αποζημιώνεται με 400 ευρώ, τότε, όπως υπολόγισε μυστικός πράκτοράς μου, έχουμε εξοικονόμηση 672.000 ευρώ ετησίως. Νot bad.
***
«Κάθε φορά που τον βλέπω συγκινούμαι γιατί αναπολούμε τα παλιά» είπε ο κ. Χ. Παμπούκης μετά τη συνάντησή του προ ημερών στην Κύπρο με τον κ. Δ. Χριστόφια. Τα «παλιά» χρονολογούνται προ δωδεκαετίας, το 1999, όταν ο Χάρης ανέλαβε γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ και ο νυν πρόεδρος της Κύπρου ήταν πρόεδρος της Βουλής και γραμματέας του πανίσχυρου ΑΚΕΛ. Η συνέχεια είναι γνωστή: η κυβέρνηση του κ. Κ. Σημίτη με υπουργό Εξωτερικών τον κ. Γ. Παπανδρέου οδήγησε την Κύπρο στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
***
Μετά την Κύπρο έρχεται η σειρά της Κίνας για τον υπουργό Επικρατείας, ο οποίος θα βρεθεί στην αναδυόμενη υπερδύναμη μεταξύ 10 και 17 Απριλίου. Οι στόχοι του Χάρη είναι πολλοί και, όπως πάντα, μαξιμαλιστικοί. Κορυφαίος ανάμεσα σε αυτούς, η ενδεχόμενη συνεργασία με την China Development Βank, η οποία ασφαλώς είναι κρατική. Σύμφωνα με το «καλό σενάριο», η τράπεζα θα ανοίξει υποκατάστημα στην Ελλάδα και θα ιδρύσει Greek fund. Σύμφωνα με το «καλύτερο σενάριο», το Greek fund θα απορροφήσει δύο-τρεις τράπεζες και θα δημιουργήσει επιτέλους τον δημόσιο (κινεζικό) πυλώνα. Και σύμφωνα με το «ρεαλιστικό σενάριο», δεν θα γίνει τίποτε. Βάζω όμως από τώρα άριστα για την προσπάθεια.
***
Στη Θεσσαλονίκη η κυρία Λούκα Κατσέλη είχε μια «εμπειρία Πάγκαλου light» (δηλαδή, χωρίς γιαούρτι). Η Λούκα έπεσε σε ενέδρα ολίγων απολυμένων εργαζομένων που άρχισαν τις διαμαρτυρίες κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Αργότερα οι συνεργάτες της έλεγαν ότι η «ενέδρα» ήταν «πολιτικά υποκινούμενη». Δεν ξέρω αν ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Εκείνο που ξέρω είναι ότι η Λούκα μετέβη από την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη συνοδευόμενη από τον σύζυγό της κ. Γερ. Αρσένη για την πρεμιέρα του «Διαμάντια και μπλουζ» με πρωταγωνίστρια την αδελφή της Λούκας και πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ κυρία Νόρα Κατσέλη.
***
Το «Διαμάντια» (για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι) είναι εμβληματικό θεατρικό έργο που έγραψε η Λούλα Αναγνωστάκη το 1991 για την Τζένη Καρέζη και τον Κώστα Καζάκο. Ηταν το τελευταίο έργο που έπαιξε η αείμνηστη ηθοποιός. Στο ανέβασμα του ΚΘΒΕ στη Μονή Λαζαριστών η Νόρα κλείνει με μια δυνατή ερμηνεία ενός νέου τραγουδιού του Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος έγραψε και τη μουσική και γενικώς μαθαίνω ότι βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα.
***
«Εμπειρία Πάγκαλου light» είχε και ο κ. Παύλος Γερουλάνος στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση για τα 2.500+1 έτη από τη Μάχη του Μαραθώνα που έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία της κυρίας Χρυσούλας Παλιαδέλη. Απέναντι στην πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού του ΠαΣοΚ στάθηκε η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην «Ελλάδα που Αντιστέκεται» Βρυξελλών. Οπως αντιλαμβάνεστε, σύμφωνα με τους εμπνευστές, σε κάθε πόλη του κόσμου (ενδεχομένως και στον πλανήτη Αρη) υπάρχει μια «Ελλάδα που αντιστέκεται».
***
Oταν οι νεαροί «αντιστασιακοί» ξεδίπλωσαν το πανό και άρχισαν τις καταγγελίες (στα αγγλικά για το διεθνές ακροατήριο…), όλοι οι παριστάμενοι κατάπιαν τη γλώσσα τους (δηλαδή, ο Παύλος, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Χανς Γκερτ Πέτερινγκ και ο έλλην ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων κ. Γ. Χατζημαρκάκης ). Η μόνη που δεν καταπίνει τη γλώσσα της σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η κυρία Κατερίνα Μπατζελή, η οποία σηκώθηκε και είπε αυστηρά να τελειώνουν και να μείνουν για να παρακολουθήσουν το σχετικό ντοκυμαντέρ για τη Μάχη του Μαραθώνα. Αποτέλεσμα; Οι νεαροί τράπηκαν σε φυγή και ο Παύλος είπε αργότερα σε συνεργάτη μου ότι «η Κατερίνα είναι θεά».
***
Η Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη παρουσίασε οικονομικό πρόγραμμα και πολλοί διακρίνουν ανάμεσα στις γραμμές τη φιλελεύθερη δημιουργικότητα του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Δ. Ζαφειριάδη. Αναφέρω χαρακτηριστικά: Συνταγματική κατοχύρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Πρόσθετο δανεισμό μόνο με πλειοψηφία 180 βουλευτών. Πλήρες πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο για μία πενταετία. Υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη ότι στη Συμμαχία δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα για να αυξήσουν τα ποσοστά τους;
***
Η αντιπεριφερειάρχης Αττικής κυρία Μαρία Καρακλιούμη εθεάθη την Τετάρτη στο «Αγγέλων Βήμα» στην Ομόνοια όπου εμφανίζεται η Ζωζώ Σαπουντζάκη, η οποία μοιάζει και τραγουδάει σαν να είναι 20 χρόνια νεότερη. Η Μαρία δεν είναι η μοναδική σοσιαλίστρια που «συνελήφθη» να λατρεύει Ζωζώ. Οι πληροφορίες μου επιμένουν για ανώτατα τραπεζικά και κυβερνητικά στελέχη που έχουν τιμήσει τη διαχρονική τραγουδίστρια περισσότερες από μία φορές.
***
330.000 ευρώ περισσότερα ζητεί ο κ. Χρ. Παπουτσής από τον κ. Φ. Σαχινίδη για τις ανάγκες της ΕΥΠ. Οπως αναφέρεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζητεί την ενίσχυση της μυστικής υπηρεσίας διότι οι «διεθνείς ανακατατάξεις… σε χώρες που επηρεάζουν άμεσα την εθνική ασφάλεια» απαιτούν από το προσωπικό της ΕΥΠ να εργάζεται «υπό εξαιρετικές και έκτακτες συνθήκες». Δεν ξέρω αν εννοούν τις εξελίξεις στην Ιαπωνία. Εκείνο που ξέρω είναι ότι τα 330.000 ευρώ δεν μοιάζουν ούτε με φιλοδώρημα μπροστά στα 46 εκατ. ευρώ υπέρβασης του προϋπολογισμού της που «διέπραξε» η Ελληνική Αστυνομία εντός του 2010.
***
Δυνατές συγκινήσεις αναμένεται την προσεχή εβδομάδα να προσφέρει στη Βουλή ο κ. Χ. Καστανίδης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ετοιμάζεται να εισαγάγει στην Ολομέλεια νέο «σκληρό» νομοσχέδιο περί ευθύνης υπουργών, το οποίο θα περιλαμβάνει την πρόβλεψη της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ωστόσο, οι εν λόγω προβλέψεις δεν ικανοποιούν όλους τους βουλευτές. Ο κ. Λάμπρος Μίχος, ο οποίος συμμετείχε στην πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου στη σχετική Επιτροπή, είπε σε συνεργάτη μου ότι ακόμη καλύτερο θα ήταν να προβλεφθεί η δυνατότητα σύλληψης και βίαιης προσαγωγής για υπουργό. Και πάλι όμως τα παραπάνω μοιάζουν με ημίμετρα μπροστά στον λιθοβολισμό και στην πυρά…
***
Μπορεί να μη βρίσκονται πλέον στο ίδιο κόμμα, συναντήθηκαν όμως στο ίδιο αεροπλάνο. Αναφέρομαι στον κ. Αντ. Σαμαρά και στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, οι οποίοι επέστρεφαν την Παρασκευή το βράδυ με την ίδια πτήση από τις Βρυξέλλες. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί κάθησαν στην οικονομική θέση και αντάλλαξαν μια καλησπέρα και μια χειραψία ενώ απέφυγαν να συζητήσουν… ιστορικούς γρίφους, όπως ο ρόλος του κ. Π. Μολυβιάτη στη διαδοχή στη ΝΔ. Η Ντόρα συνάντησε στις Βρυξέλλες τον κ. Ολι Ρεν, αλλά ήταν ο κ. Σαμαράς εκείνος που σημείωσε εντυπωσιακή πρόοδο, αφού οι εποχές που δεν του μιλούσαν στο ΕΛΚ εξαιτίας της καταψήφισης του μνημονίου φαίνεται ότι παρήλθαν. Ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός πλην της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ που συνάντησε τον πορτογάλο αρχηγό της αντιπολίτευσης κ. Πέδρο Πάσος Κοέλιο ενώ μετέβη στη σύνοδο του ΕΛΚ με το αυτοκίνητο του βέλγου πρωθυπουργού κ. Υβ Λεντέρμ. Επιπλέον, ο γάλλος πρωθυπουργός κ. Φρανσουά Φιγιόν τον κάλεσε να επισκεφθεί το Παρίσι και ο Λετονός κ. Βάλντις Ντομπρόφσκι τη Ρίγα. Ο κ. Σαμαράς συνοδευόταν από τους κκ. Χρ. Λαζαρίδη, Ι. Μουρμούρα, Χρ. Σταϊκούρα και Νότη Μηταράκη, τον εκπρόσωπο κ. Ι. Μιχελάκη και τον παντός καιρού «άνθρωπο της ΝΔ στις Βρυξέλλες» κ. Μανώλη Μαυρομμάτη.

***


Είναι αλήθεια ή όχι ότι σε διαγωνισμό της ΔΕΗ (για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στην Πελοπόννησο) μια αόρατος χειρ δρώσα εξ αποστάσεως (ποιου εντολές εκτελεί ο κ. Σύμβουλος;) ανέτρεψε την απόφαση της Επιτροπής για αποκλεισμό συγκεκριμένης εταιρείας; Ετσι θα γίνουν οι… αποκρατικοποιήσεις ή μήπως… τρέξτε να… προλάβουμε;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk