Στις 29/3
ΘΕΑΤΡΟ
«Τζόρνταν» στο Μέγαρο

Η Μαρίνα Ασλάνογλου ερμηνεύει τον μονόλογο των Μόιρα Μπουφίνι και Ανν Ρέινολντς «Τζόρνταν» στη μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη και σε σκηνοθεσία του Ν.Μαστοράκη.Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Κατασκευάζοντας Μήδειες – Η κακοποιημένη γυναίκαΣύνδρομα και συνέπειες».Συμμετέχουν η υφυπουργός Αννα Νταλάρα,η ΓΓ Ισότητας Μαρία Στρατηγάκη,οι καθηγητές Γ. Πανούσης και Αλεξάνδρα Κορωναίου,ο ψυχίατρος Λ.Γιώτης και η Κάτια Δανδουλάκη.Συντονίζει ο Κ.Γεωργουσόπουλος.Στις 29/3,στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας (20.00).

ΜΟΥΣΙΚΗ
Ο Σγούρος σε ρεσιτάλ

Ο πιανίστας Δημήτρης Σγούρος δίνει ρεσιτάλ στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει τη Φαντασία σε ντο μείζονα,έργο 17 του Σούμαν και τη Σονάτα σε σι ελάσσονα του Λιστ.Πρόκειται για δύο αριστουργήματα του διεθνούς ρεπερτορίου που συνδέονται μεταξύ τους μέσω μιας αμοιβαίας αφιέρωσης: ο Λιστ αφιέρωσε την εν λόγω σονάτα στον Σούμαν σε ανταπόδοση της εκ μέρους του αφιέρωσης, μερικά χρόνια νωρίτερα,της Φαντασίας σε ντο μείζονα.Στις 30/3,στις 20.30,στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης.

ΟΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Μουσικές του κόσμου

Εργα Κ. Κοσμά, Α. Λογοθέτη, Α. Μπεργκ, Λ. Νταλαπίκολα κ.ά. παρουσιάζει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τον Ιάκωβο Κονιτόπουλο στο γερμανικό Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών (Ομήρου 14-16). Η συναυλία εντάσσεται στον 9ο κύκλο σύγχρονης μουσικής με τίτλο «Μουσική του κόσμου». Στη συναυλία συμμετέχουν ο Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο) και η Βίκυ Στυλιανού (πιάνο). Στις 31/3, στις 20.30. Είσοδος ελεύθερη.

Συναυλία υποτρόφων

Ρεσιτάλ των υποτρόφων «Μαρία Κάλλας» και «Αλεξάνδρα Τριάντη» διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια λειτουργίας του. Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει άριες και σύνολα από έργα του παγκόσμιου λυρικού ρεπερτορίου που έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Συμμετέχουν η Λένια Ζαφειροπούλου, η Ινές Ζήκου, η Ειρήνη Καράγιαννη, η Μάτα Κατσούλη, η Τζούλια Σουγλάκου κ.ά. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Νίκος Τσούχλος. Στις 2/4, στις 20.30.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
«Αντιγόνη»

Η όπερα του Θ. Στάθη «Αντιγόνη» παρουσιάζεται στις 30/3, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Λι Μπρούερ. Στον ρόλο του τίτλου εμφανίζεται η Νίνα Λοτσάρη. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια. Στις 20.30.

ΘΕΑΤΡΟ
Το «Θερμοκήπιο» της Οδού Κυκλάδων

Ξεκίνησαν οι παραστάσεις του έργου «Θερμοκήπιο» του Χάρολντ Πίντερ σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή με τον ίδιο και τους Δημήτρη Ημελλο, Παντελή Δεντάκη, Αλεξία Καλτσίκη, Γιάννη Νταλιάνη, Βασίλι Κουκαλάνι, Θάνο Τοκάκη και σε μετάφραση Νίκου Φενέκ-Μικελίδη. Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων.

Αυλαία για την «Ιλιάδα»

Η Αμαλία Μουτούση κλείνει τον κύκλο των αναγνώσεων της «Ιλιάδας» του Ομήρου στη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, στο Εθνικό Θέατρο. Η σκηνοθεσία είναι του Βίκου Ναχμία. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου Τσίλερ, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, στις 18.00. Η είσοδος είναι 5 ευρώ.

«Τρελός για έρωτα» και «Κάρμεν»

Το έργο του Σαμ Σέπαρντ συνεχίζεται στο θέατρο Κάπα, με τον Αλκη Κούρκουλο, σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. Μαζί του η Χριστίνα Αλεξανιάν. Παραστάσεις κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή στις 19.00
και κάθε Παρασκευή στις 21.15. Σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με την «Κάρμεν», στην παράσταση του Στάθη Λιβαθινού, με τη Μαρία Ναυπλιώτου- κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή στις 21.15, και κάθε Παρασκευή στις 19.00.

Φεύγει το «Λεωφορείο»

Τελευταία παράσταση για το έργο του Τενεσί Γουίλιαμς «Λεωφορείον ο πόθος» που ήρθε από την Πάτρα και το ΔΗΠΕΘΕ της, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, με την Κάτια Γέρου στον ρόλο της Μπλανς Ντυμπουά, τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη ως Στάνλεϊ Κοβάλσκι και την Ηλέκτρα Νικολούζου στον ρόλο της Στέλλας. Στο θέατρο Ιλίσια- Ντενίση.

Τσέχοφ στο Εξω από τα Τείχη

Τις «Τρεις αδελφές» του Αντον Τσέχοφ παρουσιάζει η θεατρική ομάδα Ρassatempo σε σκηνοθεσία της Γκυλερίας Καλαϊτζή, στο θέατρο Εξω από τα Τείχη. Παίζουν: Αργυρώ Ανανιάδου, Ελένη Βλαχοπούλου, Κωνσταντίνα Λάλλου. Παραστάσεις από Τετάρτη ως Κυριακή, ως τις 17 Απριλίου.

Μικρά έργα του Μπέκετ

Υπό τον γενικό τίτλο «Βreath» ο Σταύρος Τσακίρης σκηνοθετεί μικρά έργα του Σάμιουελ Μπέκετ, που ανεβαίνουν από την ομάδα Οmicron 2, στην αίθουσα Ιφιγένεια Β, στο Θέατρον του Ελληνικού Κόσμου. Με την Τατιάνα Παπαμόσχου και τους Χίλντα Ηλιοπούλου, Προκόπη Πολίτη κ.ά. Ως τις 17 Απριλίου.

«Σκουλήκια» στο θέατρο

Ο Τάσος Νούσιας και η Μαρλένε Καμίνσκι παίζουν στα «Σκουλήκια» του εβραϊκής καταγωγής Χιλέλ Μίτελπουνκτ, ένα έργο που πραγματεύεται τις ζωές δύο ανθρώπων που η σύμπτωση τους φέρνει κοντά και μαζί αντιμετωπίζουν τη ζωή και τον θάνατο. Στο Θέατρο 104 των εκδόσεων Καστανιώτη, ως τις 15 Απριλίου. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν και μετά το Πάσχα.

«Ι will survive» στη Θεσσαλονίκη

Μια μαύρη κωμωδία με τον τίτλο «Ι will survive», πολλά σουρεαλιστικά στοιχεία και θέμα «το τέλος του κόσμου» παίζουν ο Γιώργος Παπαγεωργίου και ο Αντίνοος Αλμπάνης, στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Σοφούλη, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σαρακατσάνη.

Οι ηθοποιοί τραγουδούν

Ο Γιάννος Περλέγκας και η Λένα Κιτσοπούλου τραγουδούν λαϊκά και ρεμπέτικα στη σκηνή «Ποντίκι live» (Επτανήσουν 9 και Ανδρου, Κυψέλη). Μαζί τους το συγκρότημα Ραστ-Χιτζάζ. Την Τρίτη στις 22.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Μουσικές της Ανατολής

Ο Οmar Faruk Τekbilek, ένας από τους σπουδαιότερους πρεσβευτές της ανατολίτικης μουσικής και από τους πιο ταλαντούχους οργανοπαίχτες της Μεσογείου, εμφανίζεται στις 31 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας και Π. Κόκκαλη, τηλ. 210 7282.333). Μαζί με τους μουσικούς του θα παρουσιάσει τις πιο όμορφες στιγμές της 25χρονης δισκογραφικής δουλειάς του, ενώ για πρώτη φορά θα εμφανιστεί μαζί του ο ταλαντούχος λυράρης Λάζος Ιωαννίδης. Ωρα έναρξης: 20.00 (Παραστάσεις 1, 2, 8 και 9 Απριλίου).

Ο Θαλασσινός στο «Ποτάμι»

Ο Παντελής Θαλασσινός εμφανίζεται την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο στη μουσική σκηνή Δίπλα στο Ποτάμι (Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210 2610.444). Στο πρώτο μέρος παρουσιάζει τα νέα του τραγούδια καθώς και αγαπημένα τραγούδια φίλων του, ενώ στο δεύτερο μέρος παρουσιάζει τα πιο γνωστά του κομμάτια. Μαζί του η Μάρθα Μαυροειδή στο τραγούδι και στα έγχορδα, μια τραγουδοποιός η οποία θα ερμηνεύσει και κομμάτια από την πρώτη της προσωπική δουλειά «Ο Κήπος της Ρίλα». Συμμετέχει επταμελές συγκρότημα. Ωρα έναρξης: 22.30.

Χαΐνηδες στον Βοτανικό

Οι Χαΐνηδες εμφανίζονται την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο στη μουσική σκηνή Αυλαία (Αγ. Ορους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, τηλ. 210 3474.074). Παρουσιάζουν παλιό και νέο υλικό τους, σε ένα μουσικό ταξίδι από την Κρήτη ως τη Μικρασία, από εκεί στην Ανατολή και πάλι πίσω στα Βαλκάνια. Ωρα έναρξης: 22.30.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Ελλάδα και Γαλλία

Το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σε συνεργασία με την πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα διοργανώνει συνέδριο με τίτλο «Ελλάδα και Γαλλία κατά τον 19ο αιώνα» το οποίο θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31) την Τρίτη 29 και την Τετάρτη 30 Μαρτίου. Εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων παρουσιάζουν θέματα οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής αλλά και πνευματικής και πολιτιστικής Ιστορίας, συνεργασίας και αλληλοεπιρροών.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ως τις 6 Απριλίου διαρκεί η έκθεση ΑΡrojects στο Τhe Αrt Foundation (Νορμανού 5, Μοναστηράκι). Πρόκειται για μια πρωτότυπη ιδέα προβολής και προώθησης εικαστικών έργων. Μεταξύ άλλων, συμμετέχουν οι εικαστικοί Ελενα Αθανασιάδου, Ανδρέας Βούσουρας, Ελλη Γρίβα, Γιώργος Τσεριώνης, Μάρθα Τσιάρα κ.ά. Στη συνέχεια η έκθεση θα περιοδεύσει σε αντίστοιχους χώρους τέχνης ανά την Ελλάδα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ