Σημαντικές αλλαγές στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες θα προκύψουν μετά την εξαγορά της Τ-Μobile από την ΑΤ&Τ, η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη Κυριακή.
Αντί του ποσού των 39 δισ. δολαρίων η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία στην αμερικανική αγορά θα αγοράσει την τέταρτη μεγαλύτερη και αυτομάτως οι δύο μαζί θα βρεθούν στην πρώτη θέση, υποβιβάζοντας στη δεύτερη την έως σήμερα κάτοχο του τίτλου Verizon.
Η Sprint θα παραμείνει τρίτη και καταϊδρωμένη σε αυτόν τον αγώνα για την κατάκτηση νέων πελατών και συνδέσεων, κύριο χαρακτηριστικό του οποίου είναι η ολοένα αυξανόμενη προτίμηση των καταναλωτών προς τα λεγόμενα «έξυπνα τηλέφωνα», όπου η ΑΤ&Τ είναι πολύ ισχυρή και θέλει να παραμείνει έτσι.
Η αλήθεια είναι ότι από τη συμφωνία όλοι μένουν ευχαριστημένοι.
Η ΑΤ&Τ δίνει 39 δισ. δολάρια (περίπου 28 δισ. ευρώ) για να αποκτήσει μια εταιρεία προβληματική μεν, αλλά με ένα σημαντικό πλεονέκτημα: ένα ισχυρό από πλευράς υποδομών δίκτυο στην αμερικανική αγορά.
Από την άλλη πλευρά, η Deutsche Τelekom, στην οποία ανήκει η Τ-Μobile, θα εισπράξει ζεστό χρήμα και μετοχές που αντιπροσωπεύουν το 8% της ΑΤ&Τ. Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της Deutsche Τelekom Ρενέ Ομπερμαν, η πώληση της θυγατρικής της στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η καλύτερη λύση για την εταιρεία του, που από πέρυσι διαπίστωσε ότι δεν τη «σηκώνει» άλλο η αμερικανική αγορά, η οποία έχει τη φήμη της «δύσκολης» για τις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Ας μην ξεχνάμε ότι και η Vodafone, που έχει το 45% Verizon, δεν έχει δει κέρδη από τη συμμετοχή της σε αυτή μετά το 2005, ενώ η ισπανική Τelefonica, που διατηρεί ισχυρή παρουσία στη Λατινική Αμερική, δεν έχει τολμήσει να πατήσει το πόδι της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με το ποσό που θα εισπράξει η Deutsche Τelekom θα μπορέσει να εκσυγχρονίσει τα δίκτυά της στην Ευρώπη και να ενισχύσει τη θέση της.
Πληροφορίες από τον γερμανικό οικονομικό Τύπο κάνουν λόγο για την απόφαση της Deutsche Τelekom να ενισχύσει οικονομικά και τον δικό μας ΟΤΕ, τον έλεγχο του οποίου έχει τα τελευταία χρόνια.

Οι ελεγκτικές αρχές

Το ερώτημα που προκύπτει μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της Τ-Μobile από την ΑΤ&Τ είναι αν η συμφωνία θα μπορέσει τελικά να προχωρήσει. Διότι όλοι, ακόμη και οι επικεφαλής των δύο εταιρειών, τρέμουν τις πανίσχυρες αμερικανικές αρχές που είναι αρμόδιες για την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού και καραδοκούν να κάνουν φύλλο και φτερό τη συμφωνία για να διαπιστώσουν αν μετά την υλοποίησή της οι αμερικανοί καταναλωτές θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν σωστές υπηρεσίες. Και κυρίως αν είναι για το καλό τους να αποκτήσουν το 80% της αγοράς οι δύο μεγάλοι παίκτες (ΑΤ&Τ και Verizon). Η σχετική διαδικασία των ελεγκτικών αρχών ίσως διαρκέσει έναν ολόκληρο χρόνο. Οπότε ως τότε η συμφωνία θα παραμένει υπό αυτή την αίρεση. Ο επικεφαλής της ΑΤ&Τ Ράνταλ Στίβενσον πιστεύει ότι επειδή οι ελεγκτικές αρχές θα εξετάσουν τη συμφωνία σε επίπεδο Πολιτειών και όχι σε εθνικό, δεν θα υπάρξει πρόβλημα. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε» δήλωσε στους «Financial Τimes».

WHO IS WHO

Ρενέ Ομπερμαν

ΗΛΙΚΙΑ

48 ετών

ΣΠΟΥΔΕΣ
Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Μύνστερ.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ:
Παντρεμένος πρόσφατα με την παρουσιάστρια της γερμανικής τηλεόρασης Μάιμπριτ Ιλνερ.
Εχει δύο κορίτσια από τον πρώτο γάμο του.

ΚΑΡΙΕΡΑ
Ξεκίνησε ως μαθητευόμενος στην ΒΜW, στη συνέχεια δημιούργησε μια δική του εταιρεία στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και από το 1998 βρίσκεται στην Deutsche Telekom.

ΠΟΣΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
Σύμφωνα με το «Forbes»,το 2009 ο τραπεζικός λογαριασμός του αυξήθηκε κατά 3,2 εκατ.ευρώ.

ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ
Κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά για δωροδοκίες της Deutsche Telekom σε χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία,χωρίς ωστόσο να στοιχειοθετηθεί καμία κατηγορία.

Ράνταλ Στίβενσον

ΗΛΙΚΙΑ
50 ετών

ΣΠΟΥΔΕΣ
ΜΒΑ από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα.

ΚΑΡΙΕΡΑ
Από το 1982 εργαζόταν στη Southwestern Βell και στη συνέχεια πέρασε στην ΑΤ&Τ.

ΠΟΣΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ
Σύμφωνα με το «Forbes»,το 2010 έγινε πλουσιότερος κατά 27 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομ ένων των μπόνους και των stock options.

Το iPhone δρομολογεί εξελίξεις

Είναι δυνατόν ένα «έξυπνο» τηλέφωνο να δρομολογήσει εξελίξεις στην κινητή τηλεφωνία; «Εννοείται» είναι η προφανής απάντηση, ιδιαίτερα αν η συσκευή είναι το περίφημο iΡhone της Αpple. Να όμως που το τηλέφωνο αυτό επισπεύδει και επιχειρηματικές εξελίξεις που δεν αφορούν καθόλου την Αpple! Η εξαγορά της T-Μobile από την AT&Τ υπαγορεύτηκε από τη μεγάλη επιτυχία του iΡhone στην αμερικανική αγορά και από τη μείωση των πελατών της πρώτης εταιρείας, ακριβώς επειδή δεν μπορούσαν να το αγοράσουν από αλλού. Ως γνωστόν, η διάθεση του iΡhone στην αμερικανική αγορά γινόταν έως πρόσφατα μόνο από το δίκτυο της AT&T, γεγονός που έδιωχνε πελάτες από τους ανταγωνιστές της και τους έφερνε σε αυτήν. Η απώλεια όμως του σχετικού μονοπωλίου, μετά την απόφαση της Αpple να διαθέτει το προϊόν της και μέσα από το δίκτυο της Verizon, επίσπευσε τις εξελίξεις. Η ερμηνεία αυτή, όσο απλουστευτική και να ακούγεται, εξηγεί επίσης τη σπουδή με την οποία η Deutsche Telekom αποφάσισε να ξεφορτωθεί την προβληματική θυγατρική της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ετσι λοιπόν οι πελάτες της, οι οποίοι δεν μπορούν να αποκτήσουν τη συσκευή των ονείρων τους, θα το κάνουν με κάθε ευχέρεια από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η εξαγορά.
Οπως ανέφερε μιλώντας στους «Νew York Τimes» αναλυτής μιας γερμανικής τράπεζας, «χωρίς να μπορεί να πουλάει το iΡhoneη ΤΜobile βρισκόταν σε δύσκολη θέση και η θυγατρική της στις ΗΠΑ έγινε ένα προβληματικό παιδί».
Υπάρχει όμως και μια άλλη εξήγηση για την επιχειρηματική συμφωνία της χρονιάς, τουλάχιστον στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών: Οσο ισχυρή και αν ένιωθε η AT&Τ από την επιτυχία του iΡhone και από το μονοπώλιο που είχε έως πριν από λίγες εβδομάδες στην αμερικανική αγορά, είχε σοβαρά προβλήματα υπερφόρτωσης του δικτύου της λόγω ακριβώς των αυξημένων αναγκών που έχει το iΡhone σε εύρος ζώνης συχνοτήτων. Με λίγα λόγια, η κολοσσιαία εταιρεία τηλεπικοινωνιών είχε «στερέψει» και χρειαζόταν επειγόντως επιπλέον φάσμα και ένα ισχυρότερο δίκτυο.
Ολα αυτά της τα προσφέρει η T-Μobile, με το δίκτυο της οποίας η ΑΤ&Τ θα αυξήσει το φάσμα της κατά 60%.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ