Η καλύτερη απόδοση στην Ευρώπη παρά τα ασφάλιστρα κινδύνου

Μετοχές υψηλού ρίσκου στο ΧΑ

Αν και οι αγορές διατηρούν τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας στη δεύτερη θέση παγκοσμίως μετά τη Βενεζουέλα και μπροστά από το Πακιστάν, το Εκουαδόρ, τη Λευκορωσία και την Αργεντινή, εν τούτοις οι ελληνικές μετοχές παρουσιάζουν ακόμη εφέτος την καλύτερη απόδοση στην Ευρώπη. Στην αρχή του έτους εξάλλου μια ομάδα θεσμικών χαρτοφυλακίων, κυρίως από την κατηγορία των αποκαλουμένων και «κερδοσκοπικών κεφαλαίων», πιο γνωστών ως «hedge funds» (αντισταθμιστικά ταμεία), πήραν εκ νέου θέσεις στις ελληνικές μετοχές, οι οποίες με τη χώρα ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία είχαν καταρρεύσει σημειώνοντας το 2010 τη χειρότερη απόδοση στον κόσμο.

Αν και οι αγορές διατηρούν τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας στη δεύτερη θέση παγκοσμίως μετά τη Βενεζουέλα και μπροστά από το Πακιστάν, το Εκουαδόρ, τη Λευκορωσία και την Αργεντινή, εν τούτοις οι ελληνικές μετοχές παρουσιάζουν ακόμη εφέτος την καλύτερη απόδοση στην Ευρώπη.
Στην αρχή του έτους εξάλλου μια ομάδα θεσμικών χαρτοφυλακίων, κυρίως από την κατηγορία των αποκαλουμένων και «κερδοσκοπικών κεφαλαίων», πιο γνωστών ως «hedge funds» (αντισταθμιστικά ταμεία), πήραν εκ νέου θέσεις στις ελληνικές μετοχές, οι οποίες με τη χώρα ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία είχαν καταρρεύσει σημειώνοντας το 2010 τη χειρότερη απόδοση στον κόσμο.
«Το χρηματιστήριο της Αθήνας παραμένει μια αγορά υψηλού ρίσκου για τα μακροπρόθεσμα κεφάλαια (όπως, π.χ., τα ασφαλιστικά ταμεία), με αποτέλεσμα σήμερα το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις κινήσεις των hedge funds » σημείωναν διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν εξάλλου ότι με τη χαλάρωση των όρων του πακέτου διάσωσης η Ελλάδα εξοικονομεί περίπου 550 εκατ. ευρώ τον χρόνο, δηλαδή ποσό που αντιστοιχεί μόλις στο 0,3% του ΑΕΠ. Ετσι προβλέπουν ότι το χρέος θα κορυφωθεί τα ερχόμενα χρόνια στο σχεδόν απαγορευτικό 170% του ΑΕΠ. Αναλυτές πάλι, που αναμένουν οσονούπω και την είσοδο της Πορτογαλίας στον μηχανισμό διάσωσης, δεν αποκλείουν αναδιαρθρώσεις χρεών στην ευρωζώνη από τα μέσα του 2013.
Ορισμένα hedge funds πάντως δείχνουν διατεθειμένα να πάρουν θέσεις κυρίως στις τράπεζες- ειδικά αν προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις στον κλάδο- σε κάποιους τίτλους εξαγωγικών εταιρειών, αλλά και ορισμένων κρατικών κυρίως συμφερόντων εταιρειών. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την επεξεργασία στοιχείων από τη Μerritt ΑΧΕΠΕΥ, αν σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο πουλούσε τις συμμετοχές του στις εισηγμένες στο ΧΑ εταιρείες θα μπορούσε θεωρητικά να αντλήσει περίπου 6,9 δισ. ευρώ.
Η αξία του 77,31% στην ΑΤΕ υπολογίζεται στα 553 εκατ. ευρώ, του 34,04% του ΤΤ στα 353 εκατ. ευρώ, του 2,5% στην Πειραιώς στα 44,3 εκατ. ευρώ και του 0,60% στην Αlpha Βank στα 16,48 εκατ. ευρώ. Το 51,10% στη ΔΕΗ αξίζει επίσης 1,45 δισ. ευρώ, το 35,48% στα ΕΛΛΠΕ 815 εκατ. ευρώ, ενώ το 34% του ΟΠΑΠ 1,75 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το 74,02% της ΕΥΑΘ αξίζει 134,3 εκατ. ευρώ, το 61,33% της ΕΥΔΑΠ 362 εκατ. ευρώ, το 74,50% του ΟΛΠ 312 εκατ. ευρώ και το 75% του ΟΛΘ 123 εκατ. ευρώ.
Η άμεση συμμετοχή στην Εθνική (1,20%) αξίζει 78 εκατ. ευρώ, ενώ το πραγματικό ποσοστό του Δημοσίου είναι μεγαλύτερο (περίπου 20%) αλλά αποτελείται από συμμετοχές Ταμείων, ΝΠΔΔ, της Εκκλησίας κ.ά. που δεν είναι άμεσα ρευστοποιήσιμα. Το ίδιο συμβαίνει και με την Τράπεζα της Ελλάδος, όπου η άμεση συμμετοχή του Δημοσίου (8,9%) αξίζει 63 εκατ. ευρώ. Πρακτικά όσον αφορά τις τράπεζες πιθανότερο είναι να πωληθεί μέρος του ΤΤ ή της ΑΤΕ, υποστηρίζουν αναλυτές της αγοράς, θεωρώντας επίσης ότι αργά ή γρήγορα θα προχωρήσει η συγχώνευση ΕθνικήςΑlpha δημιουργώντας νέα δεδομένα στον κλάδο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk