Μεγαλώνει η εξάρτηση της Κίνας από το πετρέλαιο

Η απόφαση του Πεκίνου να ανακοινώσει την αναστολή των προγραμμάτων για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εξέπληξε πολλούς αναλυτές στη Δύση. Κάποιοι προέβλεψαν έως και τη διολίσθηση της κινεζικής ενεργειακής πολιτικής προς μια κρίση άκρως επικίνδυνη ακόμη και για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Θύμισαν ότι μία από τις αφορμές για την εξέγερση της πλατείας Τιανανμέν το 1989 ήταν η ακρίβεια στα καύσιμα και εν γένει ο πληθωρισμός. Ηεξάρτηση του Πεκίνου από το Πετρέλαιο είναι ήδη οιονεί απόλυτη και πάντως ασύγκριτα μεγαλύτερη από την εξάρτηση της Ευρώπης ή των ΗΠΑ.

Η απόφαση του Πεκίνου να ανακοινώσει την αναστολή των προγραμμάτων για την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εξέπληξε πολλούς αναλυτές στη Δύση. Κάποιοι προέβλεψαν έως και τη διολίσθηση της κινεζικής ενεργειακής πολιτικής προς μια κρίση άκρως επικίνδυνη ακόμη και για την εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Θύμισαν ότι μία από τις αφορμές για την εξέγερση της πλατείαςΤιανανμέν το 1989 ήταν η ακρίβεια στα καύσιμα και εν γένει ο πληθωρισμός.

Η εξάρτηση του Πεκίνου από το Πετρέλαιο είναι ήδη οιονεί απόλυτη και πάντως ασύγκριτα μεγαλύτερη από την εξάρτηση της Ευρώπης ή των ΗΠΑ. Αν οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές παραμείνουν καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους στα σημερινά επίπεδα, η Κίνα θα ξοδέψει εφέτος για εισαγωγές πετρελαίου περισσότερα από όσα θα εισπράξει από το σύνολο των εξαγωγών της στις ΗΠΑ. Προ δεκαετίας το Πεκίνο προσπάθησε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας με δύο τρόπους: επενδύοντας στην πυρηνική ενέργεια και αποκτώντας μερίδια σε πετρελαϊκές εταιρείες και σε προγράμματα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στο εξωτερικό. Η ιλιγγιώδης αύξηση των ενεργειακών αναγκών της χώρας δεν επέτρεψε στις επενδύσεις αυτές να μετριάσουν την εξάρτησή της από το πετρέλαιο.

Οπως επισημαίνει ο κ. Χάουζερ, η σοβούσα κρίση στη Μέση Ανατολή δείχνει ότι ο μοναδικός δρόμος για το Πεκίνο είναι να συνεργαστεί με τις άλλες μεγάλες καταναλώτριες χώρες ενέργειας στον πλανήτη για την αναδιάρθρωση του παγκόσμιου συστήματος ενεργειακής ασφάλειας μέσω της δημιουργίας κοινών στρατηγικών αποθεμάτων, επισημαίνει σε άρθρο του στους «Financial Τimes» o αμερικανός αναλυτής. Ο Τρέβορ Χάουζερ κρίνει εποικοδομητική την στάση της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (μη μπλοκάροντας την ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης), θεωρώντας ότι το Πεκίνο δείχνει πως αντιλαμβάνεται τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας στο θέμα αυτό.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk