Κολύμπι στα βαθιά για τον Νηρέα

Ψάρια αξίας 405 εκατ. ευρώ εξήγαγαν το 2010 οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ιχθυοκαλλιέργεια. Και η μεγαλύτερη εξ αυτών, η Νηρεύς ΑΕ, βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο κ. Αρ.Μπελές, κατέχει τη «μερίδα του λέοντος» στις εξαγωγές του κλάδου με 135 εκατ. ευρώ. Ο χιώτης επιχειρηματίας δαπανά όμως τον περισσότερο χρόνο της ημέρας του στα γραφεία των τραπεζιτών. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τις τράπεζες» λέει αγανακτισμένος. Προσπαθεί να διατηρήσει ανοιχτές τις γραμμές χρηματοδότησης.

Ψάρια αξίας 405 εκατ. ευρώ εξήγαγαν το 2010 οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ιχθυοκαλλιέργεια. Και η μεγαλύτερη εξ αυτών, η Νηρεύς ΑΕ, βασικός μέτοχος της οποίας είναι ο κ. Αρ.Μπελές, κατέχει τη «μερίδα του λέοντος» στις εξαγωγές του κλάδου με 135 εκατ. ευρώ.

Ο χιώτης επιχειρηματίας δαπανά όμως τον περισσότερο χρόνο της ημέρας του στα γραφεία των τραπεζιτών. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τις τράπεζες» λέει αγανακτισμένος. Προσπαθεί να διατηρήσει ανοιχτές τις γραμμές χρηματοδότησης. Δεν είναι εύκολο. Οι τράπεζες αυτή την εποχή έχουν περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό την πίστωση των επιχειρήσεων- ήδη ο κ. Μπελές προκατέβαλε δόσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ.

Η ρευστότητα όμως δεν είναι το μοναδικό σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κ. Μπελές αλλά και οι φίλοι του που τον στηρίζουν μετοχικά. Οσες ώρες της ημέρας του απομένουν από την καθημερινή προσπάθειά του να λύσει τα προβλήματα ρευστότητας τις δαπανά ασχολούμενος με τον «εξωτικό» γεωργιανό μεγαλοεπιχειρηματία κ. Κahka Βendukidze.

Ο κ. Βendukidze από το περασμένο καλοκαίρι ενέσκηψε στη χρηματοοικονομικά «ταλαιπωρημένη» ελληνική αγορά της ιχθυοκαλλιέργειας με 200 εκατ. ευρώ στο «πορτοφόλι» και με φιλόδοξα σχέδια που ταιριάζουν περισσότερο στην αγορά της Γεωργίας παρά στην ελληνική, άρχισε να αγοράζει μετοχές και να «χτίζει θέσεις» στις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, αλλού φιλικά και αλλού επιθετικά, όπως στην εταιρεία του κ. Μπελέ. Κίνηση που φυσικά δεν άρεσε καθόλου στον χιώτη επιχειρηματία, ο οποίος πλέον προσπαθεί να διαχειριστεί μια κατάσταση που δεν έχει πολλές διεξόδους.

Η ιστορία του κ. Βendukidze δεν είναι διαφορετική από τις επιχειρηματικές διαδρομές άλλων, αντίστοιχων επιχειρηματιών των χωρών που προέκυψαν από την πρώην ΕΣΣΔ.
Από στέλεχος αμυντικής βιομηχανίας στη Ρωσία, έγινε ιδιοκτήτης της και στη συνέχεια υπουργός Οικονομικών της Γεωργίας.

Τα σχέδιά του φαίνεται ότι εκόντες άκοντες τα έχουν αποδεχθεί- τουλάχιστον σε έναν βαθμό- οι μέτοχοι της Δίας ΑΕ και της Σελόντα ΑΕ. Οι βασικοί μέτοχοι της Νηρεύς ΑΕ όμως έχουν διαφορετική άποψη. Στα τέλη του 2010 ο γεωργιανός μεγαλοεπιχειρηματίας κατείχε περίπου το 15% της εταιρείας του κ. Μπελέ. Σήμερα το ποσοστό του έχει ξεπεράσει το
20%.

Αλλά και ο χιώτης επιχειρηματίας μαζί με τους φίλους του από το περίπου 35% που κατείχαν στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2010 έφτασαν σήμερα στο 40%. Αλλά η αγορά ιδίων μετοχών σε αυτές τις συνθήκες, με τις στρόφιγγες των τραπεζών κλειστές, είναι ένας μάλλον αδιέξοδος δρόμος.

Ο κ. Μπελές φαίνεται ότι αυτό το έχει αντιληφθεί και, κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες, ήδη συζητεί με δύο ξένα funds, ένα ευρωπαϊκό και ένα αμερικανικό- το ένα εξ αυτών επενδύει σταθερά σε βιομηχανίες τροφίμων και διατηρεί για χρόνια τη θέση του.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι συζητήσεις είναι προχωρημένες- έμμεσα στις συζητήσεις συμμετέχουν και οι τράπεζες από τις οποίες η Νηρεύς έχει δανειοδοτηθεί- και είναι πολύ πιθανόν να έχουν αίσια έκβαση ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Πάντως το τοπίο της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ως το τέλος του 2011 δεν θα είναι το ίδιο- ή θα υπάρχουν πλέον δύο εταιρείες ή μόνο μία μεγάλη. Και είναι σημαντικό το γεγονός, δεδομένου ότι οι τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες ελέγχουν το 70% της αγοράς, ενώ άλλες περίπου 70 εταιρείες ελέγχουν μόνο το 30%.

Οι πωλήσεις της Νηρεύς στη διάρκεια του 2010 ανήλθαν στα 185 εκατ. ευρώ και από αυτά το 70% πραγματοποιήθηκε σε περίπου 40 ξένες αγορές. Οι προοπτικές του κλάδου, σύμφωνα τουλάχιστον με όλες τις προβλέψεις και τις μελέτες, είναι εξαιρετικά ευοίωνες.

Το αποδεικνύουν εξάλλου οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου- «όλες οι εταιρείες του κλάδου πουλάνε σωρηδόν». Αλλά, όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις, η Νηρεύς είναι υπερχρεωμένη.
Τ
ο σύνολο των δανείων της κυμαίνεται περίπου στα 220 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια στα 170 εκατ. ευρώ.
Οι δανειακές υποχρεώσεις της υπερβαίνουν όχι μόνο τα ίδια κεφάλαιά της αλλά και τις πωλήσεις της. Τα πράγματα λοιπόν είναι δύσκολα. Σε αυτόν τον κανόνα η εταιρεία του κ. Μπελέ δεν αποτελεί την εξαίρεση. Οπως και στην περίπτωση της επιστροφής του ΦΠΑ από το υπουργείο Οικονομικών- του οφείλονται περίπου 7,5 εκατ. ευρώ.

Η έλλειψη ρευστότητας και ο γεωργιανός«εισβολέας» δεν αφήνουν τον κ. Μπελέ να «απολαύσει» την εξαιρετική για τον κλάδο τριετία που έχει, η οποία άρχισε από τον Ιανουάριο του 2011 για τον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας. Υστερα από τέσσερα χρόνια που οι τιμές στη διεθνή αγορά των προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας είχαν καταρρεύσει επιτέλους ανέβηκαν.

Και μάλιστα σημαντικά. «Τέσσερα χρόνια είχαμε να δούμε αυτές τις τιμές, 5 ευρώ το κιλό» λέει ο βασικός μέτοχος της Νηρεύς.

Και ως το 2013-2014 θα κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, πιστοποιούν και οι μελέτες της Εθνικής Τράπεζας.
Ως εκ τούτου οι ζημιές του 2010- που ίσως υπερβούν και τα 30 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, από τα οποία μόνο τα 15 εκατ. ευρώ είναι λειτουργικές και οι άλλες έκτακτεςθα ανήκουν στο παρελθόν.

Οι σχέσεις της Νηρεύς με τη διεθνή αγορά είναι εξαιρετικές, ακόμη και οι πελάτες του τον πληρώνουν στις 60-65 ημέρες.
Και στις καλές αγορές των ελληνικών ψαριών, όπως είναι η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, προστίθεται δυναμικά πλέον και η Ρωσία. Φαίνεται και από τον ρυθμό των πωλήσεων του πρώτου τριμήνου- κυμαίνεται στο 15%. Σε περίπου 40 αγορές εξάγει 30.000 τόνους ψάρια.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk