Ένταση επικράτησε την Παρασκευή στο νησί της Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας, στις ακτές του οποίου έχουν φτάσει το τελευταίο διάστημα 5.500 χιλιάδες πρόσφυγες από χώρες της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Οι πρόσφυγες ζητούν καλύτερες συνθήκες υγιεινής και φιλοξενίας.

Σκηνές έντασης εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν ορισμένοι εκ των προσφύγων, που είχαν συγκεντρωθεί στο μόλο και σε λόφο του νησιού, πάνω από το λιμάνι, προσπάθησαν να αποκτήσουν τον έλεγχο των τροφίμων και του νερού, που μοιράζονται από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Το τελευταίο 24ωρο έφτασαν στην Λαμπεντούζα, άλλοι 494 Βορειοαφρικανοί, ενώ, το πρωί της Παρασκευής οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι το πόσιμο νερό δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες των μονίμων κατοίκων και των προσφύγων.

Στο μεταξύ, οι Ιταλοί υπουργοί Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, και Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, σε επαφές τους με τις αρχές της Τυνησίας, ζήτησαν να καταβληθεί πιο συστηματική προσπάθεια, για να περιορισθεί το μεταναστευτικό κύμα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Τυνήσιος πρωθυπουργός Καίντ Εσσέμπσι, έκανε γνωστό ότι πρόκειται να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της Ρώμης.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η παροχή μέσων για ναυτικές περιπολίες και η εκπαίδευση της τοπικής ακτοφυλακής και αστυνομίας από τις ιταλικές Αρχές.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι πρόκειται να στηρίξει οικονομικά την Τυνησία, με δάνειο 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο μεταξύ, στην Λαμπεντούζα φτάνουν και Λίβυοι μετανάστες. Η ακτοφυλακή της Σικελίας εντόπισε πλεούμενο το οποίο πλησιάζει στα ιταλικά χωρικά ύδατα και το οποίο φέρεται να σάλπαρε από το λιμάνι της Τρίπολης.

Σχετικά με την προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου από μέρους της κυβέρνησης, αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η μεταφορά των προσφύγων σε «βοηθητικά» κέντρα φιλοξενίας, σε άλλες περιοχές της Ιταλίας, πραγματοποιείται με πολύ βραδείς ρυθμούς.