Ευρωπαϊκή Ενωση – «Stress test» και στους πυρηνικούς αντιδραστήρες

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να θέσουν «υψηλότερες προδιαγραφές» ασφάλειας για την πυρηνική βιομηχανία στην Ευρώπη, ώστε να προληφθούν συμβάντα όπως αυτό της Ιαπωνίας.

«Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι γίνονται σεβαστές οι υψηλότερες προδιαγραφές για την πυρηνική ασφάλεια» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Ο Πορτογάλος αξιωματούχος είπε ότι το ζήτημα αφορά και στις γειτονικές με την ΕΕ χώρες, «δείχνοντας» εμμέσως την Τουρκία.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να υποβληθούν οι αντιδραστήρες που υπάρχουν στις χώρες τους σε μια σειρά από «τεστ αντοχής» έως το τέλος του 2011, ώστε να αξιολογηθεί η ανθεκτικότητά τους σε κρίσεις.

Παράλληλα σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεσμεύτηκε να κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία που δεν θα περάσουν τα «τεστ αντοχής» που αποφάσισε να πραγματοποιήσει η ΕΕ.

Αν ένας πυρηνικός σταθμός, και μιλώ για τη Γαλλία, δεν περάσει αυτά τα τεστ θα κλείσει, δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk