Η διεθνής συμμαχία που εφαρμόζει την απόφαση του ΟΗΕ για την επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων στη Λιβύη υποτίμησε την ισχύ των στρατιωτικών δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι. Αυτό δήλωσε στην εφημερίδα «Le Monde» ο συνταγματάρχης Μισέλ Γκογιά, διευθυντής σπουδών στο Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών της Στρατιωτικης Σχολής της Γαλλίας.

«Νομίζω ότι αυτό που κυρίως υποτιμήθηκε ήταν η ικανότητα του συνταγματάρχη Καντάφι να συγκροτήσει μια αποτελεσματική δύναμη αντίδρασης» απάντησε ο συνταγματάρχης στην ερώτηση αν «υπερεκτιμήθηκαν οι ικανότητες της αντιπολίτευσης».

Ενα άλλο πρόβλημα είναι ότι «ο αντίπαλος δεν έχει όρια στα μέσα που χρησιμοποιεί, ενώ εμείς περιοριζόμαστε στη χρήση της πολεμικής αεροπορίας». Ωστόσο θεώρησε απίθανο το ενδεχόμενο να προχωρήσει η «συμμαχία των πρόθυμων» με επικεφαλής τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ σε χερσαίες επιχειρήσεις στο έδαφος της Λιβύης.
Αν και θύμισε ότι «το 1999 χρειάστηκαν δύο μήνες και χιλιάδες έξοδοι μαχητικών αεροσκαφών για να υποχωρήσει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», ισχυρίστηκε ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη θα είναι βραχύβια και σύντομα θα αναλάβει η διπλωματία.

«Οι στρατιωτικές δυνάμεις που πρόσκεινται στον Καντάφι είναι αδύναμες και δεν θα καταφέρουν να κρατήσουν για πολύ αντίσταση στην συντονισμένη επίθεση των διεθνών δυνάμεων» τόνισε. Και κατέληξε: «Δεν είναι μακριά η ώρα όπου ο Λίβυος ηγέτης θα αναγκαστεί να ζητήσει να αρχίσουν οι διπλωματικές διαπραγματεύσεις».

Εντωμεταξύ, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα πρόσωπα του περιβάλλοντος του Καντάφι προσπαθούν να ρίξουν εναγωνίως «γέφυρες» προς την αμερικανική πλευρά αναζητώντας διέξοδο από την κρίση.

Ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δέχθηκε τις προηγούμενες ημέρες επανειλημμένα κρούσεις από λίβυους αξιωματούχους, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μούσα Κούσα και ο Αμπντάλα Σενούσι, γαμπρός του Καντάφι και εκ των επικεφαλής των λιβυκών υπηρεσιών πληροφοριών.

Η αμερικανική διπλωματία αποδίδει τις σπασμωδικές αυτές κινήσεις στο γεγονός ότι οι λίβυοι αξιωματούχοι αναμένουν, αργά ή γρήγορα, την κατάρρευση των δυνάμεων του Καντάφι.