Πυρ κατά άοπλων μαθητών που διαδήλωναν ειρηνικά κατά του καθεστώτος άνοιξαν οι δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Ντεράα της Συρίας τη Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε συγκρότημα τζαμιών στην ίδια πόλη αφήνοντας πίσω της έξι νεκρούς πολίτες. Τουλάχιστον τέσσερις μαθητές έχασαν τη ζωή τους όταν οι καθεστωτικές δυνάμεις διέκοψαν τη διαδήλωση που πραγματοποιούσαν στο βόρειο τμήμα της Ντεράα. Τα άψυχα σώματα μεταφέρθηκαν σε κλινική της πόλης, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, δεκάδες άλλα πτώματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ταφάς έξω από την πόλη. «Ανθρωποι έπεφταν νεκροί έπεφταν στον δρόμο. Δεν γνωρίζουμε πόσοι πέθαναν», ανέφερε μάρτυρας. Αλλος προσέθεσε: «Δεν καταλαβαίναμε από πού έρχονταν οι σφαίρες. Δεν μπορούσαμε να μεταφέρουμε τους τραυματίες».

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις στη Συρία μεταξύ των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών και των κυβερνητικών δυνάμεων αγγίζει τους 22. Οι πολίτες διαμαρτύρονται κατά της αυταρχικής διακυβέρνησης και της ενδημικής διαφθοράς, σε μία χώρα 20 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η πόλη Ντεράα στα σύνορα με την Ιορδανία αποτελεί το προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ, που έχει «αγκιστρωθεί» στην εξουσία από το 1963. Τη τελευταία εβδομάδα η πόλη, στο νότιο τμήμα της χώρας, έχει βρεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων εξαιτίας των χωρίς προηγούμενο διαδηλώσεων κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του Χαφέζ αλ Άσαντ , που πέθανε το 2000 έπειτα από 30 χρόνια στην εξουσία.

Ο Άσαντ, στενός σύμμαχος του Ιράν και επικριτής των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, αγνοεί τις εκκλήσεις της Δύσης για πολιτικές μεταρρυθμίσεις και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, που θεωρείται ένα από τα πλέον αυταρχικά καθεστώτα στη Μέση Ανατολή.

Αν και τα τελευταία χρόνια η Δαμασκός έχει λάβει μέτρα για να διευκολύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία, το καθεστώς επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης, καταπατά τις πολιτικές ελευθερίες, αρνείται να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατουμένους, ενώ πάρα τις διεθνείς εκκλήσεις δεν αποκαλύπτει τη τύχη των δεκάδων χιλιάδων αντιφρονούντων που εξαφανίστηκαν στη δεκαετία του 1980.