Είκοσι χιλιάδες διαδηλωτές, μέλη εργατικών συνδικάτων από το Βέλγιο και όλη την Ευρώπη, κατέκλυσαν την Πέμπτη τους δρόμους των Βρυξελλών, στέλνοντας μήνυμα στους ηγέτες των «27» κατά των σκληρών μέτρων λιτότητας που επιβάλλει το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί κατά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής. Ηχηρό «όχι» από τους διαδηλωτές και για τον πόλεμο στη Λιβύη. Επεισόδια σημειώθηκαν στο περιθώριο της μαζικής διαδήλωσης.

Η διαδήλωση διοργανώθηκε από το κύριο βελγικό συνδικάτο σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης. Πέντε διαφορετικές πορείες ξεκίνησαν από διαφορετικά σημεία της βελγικής πρωτεύουσας με κατεύθυνση προς το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην πλατεία Σουμάν.

Στο περιθώριο της διαδήλωσης σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ ανδρών της αστυνομίας και μερίδας διαδηλωτών που προσπάθησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό. Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αντλίες νερού και σπρέι πιπεριού για να κρατήσουν τους διαδηλωτές μακριά από το χώρο όπου συνέρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι διαδηλωτές «απάντησαν» με πέτρες στους αστυνομικούς, αλλά δεν μπόρεσαν να διασπάσουν τις γραμμές των δυνάμεων ασφαλείας. Τα μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες είναι δρακόντεια, ελικόπτερα ίπτανται πάνω από το χώρο της Συνόδου και εκατοντάδες αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους.

Η ηρεμία είχε επιστρέψει στο μεγαλύτερο τμήμα της βελγικής πρωτεύουσας μέχρι τη στιγμή που άρχισαν να προσέρχονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), που διοργάνωσε το μεγαλύτερο τμήμα της διαδήλωσης, τονίζει ότι το πακέτο περί «οικονομικής διακυβέρνησης» και το «Σύμφωνο για το Ευρώ» διακυβεύει την ιδέα της «κοινωνικής Ευρώπης».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ETUC, Τζον Μονκς, το «Σύμφωνο για το Ευρώ θα υποχρεώσει τα κράτη-μέλη να μπουν σε ένα φαύλο κύκλο μείωσης μισθών και επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας».

«Όχι στην κατάργηση των κοινωνικών κεκτημένων και στα αυστηρά μέτρα λιτότητας που πνίγουν τις δημόσιες δαπάνες και χτυπούν τους εργαζόμενους αντί να χτυπούν τους κερδοσκόπους» αναφέρει η ανακοίνωση της ETUC.