Που είναι τα χρόνια εκείνα που οι αθλητικοί σύλλογοι επιτελούσαν κοινωνικό έργο και οι ποδοσφαιρικές ομάδες συντηρούσαν με τις εισπράξεις τους όλα τα υπόλοιπα αθλητικά τμήματα. Με την οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζουν τα ερασιτεχνικά σωματεία, η αναβίωση των χριστουγεννιάτικων και πασχαλινών ποδοσφαιρικών τουρνουά ίσως αποδεικνύονταν σανίδα σωτηρίας για πολλά τμήματα του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, που πριν μισό αιώνα και βάλε είχαν συγκροτήσει το περίφημο ΠΟΚ. Τέτοιου είδους συνεργασίες, που να τις επιτρέψουν όμως οι σημερινοί οπαδοί των τριών ομάδων.

Πάντως ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός που διοργανώνει την Πέμπτη στο «Γ. Καραϊσκάκης» φιλικό αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου (19.00, ΝΕΤ) με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την πληρωμή των αθλητών του βόλεϊ, του πόλο, της κολύμβησης, του στίβου και άλλων τμημάτων του, κάλεσε τους προέδρους του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και της ερασιτεχνικής ΑΕΚ να παρευρεθούν στο παιχνίδι. Λόγοι ανωτέρας βίας δεν τους επιτρέπουν να δώσουν το παρόν, ωστόσο χαιρέτησαν την πρωτοβουλία του ερασιτέχνη Ολυμπιακού και την… επομένη ίσως ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Οι φιλικές σχέσεις του Ολυμπιακού με τον Ερυθρό Αστέρα έχουν τις ρίζες τους στη δεκαετία του 1980, όταν ο τότε πρόεδρος της πειραϊκής ΠΑΕ κ. Σταύρος Νταϊφάς τον Δεκέμβριο του 1984 απέκτησε από την ομάδα του Βελιγραδίου τον επιθετικό Μίλος Σέστιτς, ως απάντηση στον Παναθηναϊκό ο οποίος είχε αγοράσει από τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ τον Βέλιμιρ Ζάετς. Εκτοτε την ερυθρόλευκη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα αντικατέστησαν με την ερυθρόλευκη φανέλα του Ολυμπιακού ο Ιλια Ιβιτς, ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς και εσχάτως ο Μάρκο Πάντελιτς.

Οι σχέσεις Ολυμπιακού και Ερυθρού Αστέρα έγιναν στενότερες μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Οι δύο ερυθρόλευκες ομάδες συναντήθηκαν σε φιλικό αγώνα το 1994 στο Βελιγράδι (4-1). Από τότε χρονολογείται και η αδελφοποίηση των οπαδών τους, της «Θύρας 7» και της «Delije» και η ανταλλαγή αποστολών στα ντέρμπι που δίνει ο Ερυθρός Αστέρας με την Παρτιζάν και ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό ή τον ΠΑΟΚ.

Την Τετάρτη αθλητές, αθλήτριες και προπονητές από όλα τα τμήματα του Ολυμπιακού περπάτησαν στους δρόμους του Πειραιά καλώντας πολίτες και φιλάθλους να αγοράσουν εισιτήρια για το παιχνίδι. Την Πέμπτη το πρωί αναμένεται στον Πειραιά η αποστολή του Ερυθρού Αστέρα στην οποία θα συμμετέχουν και 300 οπαδοί μεταξύ των οποίων και ο Μίλος Σέστιτς. Το μεσημέρι ο πρόεδρος του Αστέρα κ. Βλάνταν Λούκιτς θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στην πρεσβεία της Σερβίας και το απόγευμα οι παίκτες της ομάδας του θα ξεναγηθούν στο Μουσείο του Ολυμπιακού. Στην αποστολή του Ερυθρού Αστέρα μετέχουν οι ποδοσφαιριστές Σταμένκοβιτς, Μπαϊκοβιτς, Μίκιτς, Βίλοτιτς, Τόσιτς, Μιχαϊλοβιτς, Γέρεμιτς, Εβάντρο, Μπίνιτς, Καντού, Ρέλιτς, Σρνιτς, Ισάχ, Μπόρχα, Γέβτιτς, Πέροβιτς, Κλουντέροβιτς, Κάουσιτς και Στόικοβιτς.

Στην αποστολή του Ολυμπιακού ο κ. Ερνέστο Βαλβέρδε επέλεξε τόσους παίκτες δεν έχουν υποχρεώσεις με τις εθνικές τους ομάδες και συγκεκριμένα τους Ν. Παπαδόπουλο, Πάρντο, Λεάντρο, Μανιάτη, Ρουγκάλα, Μέλμπεργκ, Χολέμπας, Ουρτάδο, Μοντέστο, Ιμπαγάσα, Λυκογιάννη, Φουστέρ, Ντουντού, Ζαϊρί, Γ. Παπαδόπουλο, Βάντερσον, Ριέρα, Διαμαντάκο και Κοτσαρίδη.