Πήγαινε γυρεύοντας και έμπλεξε με την προπονητολογία ο κ. Ερνέστο Βαλβέρδε… Και να πει κανείς ότι ήταν πρωτάρης; Από την επομένη της κατάκτησης του πρωταθλήματος, όταν με καμάρι δήλωνε στην ισπανική αθλητική εφημερίδα «Marca» «η φυσική μου θέση είναι στο ισπανικό πρωτάθλημα και αργά ή γρήγορα θα επιστρέψω», άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.

Ο ισπανικός Τύπος αναζητώντας τον διάδοχο του κ. Χοακίμ Καπαρός στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, ο οποίος φέρεται να φλερτάρει με τη Σεβίλλη, θυμήθηκε ότι ο κ. Βαλβέρδε κατάγεται από την Εξτρεμαδούρα και η γυναίκα με τα παιδιά του ζουν στο Μπιλμπάο ενώ ο κόουτς Ερνέστο είναι μόνος του στον Πειραιά… Ετσι, τον έχρισαν αυτόματα πρώτο φαβορί για τον πάγκο της Αθλέτικ η οποία βρίσκεται στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Πριμέρα Ντιβιζιόν και διεκδικεί βάσιμα συμμετοχή στο Γιουρόπα Λιγκ της επόμενης περιόδου.

Την ίδια ώρα ιταλικές εφημερίδες έγραψαν ότι ο Ολυμπιακός ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με τον 65χρονο προπονητή της Λάτσιο κ. Εντουάρντο Ρέχα και… το γλυκό ήρθε να δέσει. Ο κ. Βαλβέρδε δεν εξήγησε ακόμη τι εννοούσε όταν έλεγε «αργά ή γρήγορα θα επιστρέψω στο ισπανικό πρωτάθλημα», αν και ουδέποτε έκρυψε την επιθυμία του να εργαστεί σε κάποια μεγάλη ομάδα της πατρίδας του. Οταν προ διετίας είχε συνεργαστεί και πάλι με τον Ολυμπιακό είχε ζητήσει να μπει όρος στο συμβόλαιό του ότι θα μπορεί να φύγει ακόμη και στα μισά της αγωνιστικής περιόδου αν του γινόταν πρόταση από τη Ρεάλ Μαδρίτης, την Μπαρτσελόνα, τη Σεβίλλη, την Ατλέτικο Μαδρίτης, ή τη Βαλένθια!

Ο μάνατζέρ του κ. Ινιάκι Ιμπάνιεθ δήλωσε πάντως ότι ο πελάτης του έχει άλλον ένα χρόνο συμβόλαιο και αισθάνεται ευτυχής στον Ολυμπιακό. Από την πειραϊκή ΠΑΕ επίσης δεν δείχνουν να ανησυχούν καθώς έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με τον κ. Βαλβέρδε για τον χρόνο και τον τόπο που θα πραγματοποιηθεί η προετοιμασία της ομάδας για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Ωστόσο, στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και πριν από δύο χρόνια ο κ. Βαλβέρδε είχε ανάλογες συζητήσεις με τον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού κ. Σωκράτη Κόκκαλη αλλά στο τέλος κατέληξε προπονητής στη Βιγιαρεάλ. Και τότε είχε ξεκινήσει ένα ανάλογο σίριαλ με το αν θα φύγει ή θα μείνει στον Πειραιά ο βάσκος προπονητής. Τελικά οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν στο διαζύγιο με τον κ. Κόκκαλη να μη δέχεται την τελευταία στιγμή το «ναι» του κ. Βαλβέρδε και να τονίζει στο ΔΣ της ΠΑΕ: «Δίναμε πολύ καλά λεφτά στον Βαλβέρδε αλλά φάνηκε ότι δεν πίστευε στην ομάδα, ότι φοβόταν το ρίσκο. Του δίναμε τα ίδια λεφτά. Η πρότασή μας ήταν 1 εκατ. ευρώ, με μπόνους 400.000 ευρώ αν περάσουμε σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και μπόνους 350.000 ευρώ αν πάρουμε το νταμπλ. Ο Βαλβέρδε ήθελε 1,5 εκατ. ευρώ ανεξάρτητα από το αν προκρινόμαστε και μπόνους 50.000 ευρώ σε περίπτωση πρόκρισης».

Εκ του αποτελέσματος και τη συνεργασία του Ολυμπιακού με τον Γεωργιανό κ. Τιμούρ Κετσμπάγια ο οποίος ήταν κατά πολύ φτηνότερος του κ. Βαλβέρδε, έγινε φανερό ότι ο ισπανός κόουτς δεν έφυγε τότε επειδή ζητούσε πολλά χρήματα ή γιατί «ήθελε να μου φέρει παίκτες που έχουν την ίδια ηλικία με εμένα, τον Εθκέρο και τον Ντε Λα Πένια» όπως είχε δηλώσει ο κ. Κόκκαλης. Από τη μια περίμενε μέχρι την τελευταία στιγμή την ευκαιρία να επιστρέψει στην Πριμέρα Ντιβιζιόν και από την άλλη ως χαρακτήρας δεν ήθελε παρεμβάσεις στο έργο του από την τότε διοίκηση του Ολυμπιακού.

Η σημερινή κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Ο κ. Βαλβέρδε θα κάνει το όνειρό του πραγματικότητα παίζοντας στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τον προσεχή Αύγουστο θα βρεθεί μάλιστα στην Ελβετία για να πάρει μέρος στη ετήσια σύσκεψη των 32 κορυφαίων προπονητών που διοργανώνει η UEFA. Η διοίκηση του Ολυμπιακού καλύπτει εν λευκώ τις απαιτήσεις του ιδίου και των συνεργατών του οι οποίες ξεπερνούν τα 2,5 εκατ. ευρώ. Και το σημαντικότερο, δεν παρεμβαίνει στο έργο του ούτε του υποδεικνύει ποιους παίκτες θα αγοράσει και ποιους θα διώξει. Εν ολίγοις, ο κ. Βαλβέρδε αισθάνεται άρχοντας στον Πειραιά και λατρεύει όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει την Ελλάδα, αλλά με μία διαφορά. Είναι μόνος. Η οικογένειά του ζει στο Μπιλμπάο και την επισκέπτεται δύο – τρεις φορές τον χρόνο.

Ενθουσιασμένος ο Φουστέρ

Στο μεταξύ, ενθουσιασμένος από τη πρώτη του σεζόν στον Ολυμπιακό και στο ελληνικό πρωτάθλημα δήλωσε ο Νταβίντ Φουστέρ, ο οποίος το καλοκαίρι ακολούθησε τον κ. Βαλβέρδε στον Πειραιά. «Αλλαξα ομάδα, άλλαξα χώρα, άλλαξα ποδόσφαιρο, αλλά πάντοτε είχα την ελπίδα ότι θα κάνω κάτι καλό. Τελικά μπορώ πλέον να πω ότι το πέτυχα. Κατέκτησα τον πρώτο μου τίτλο και την επόμενη περίοδο θα μπορέσω να αγωνιστώ στο Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που το θέλω πάρα πολύ» δήλωσε ο ισπανός μεσοεπιθετικός των Ερυθρολεύκων στην ισπανική εφημερίδα «Superdeporte».

Ο Φουστέρ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι προσαρμόσθηκε στην ελληνική πραγματικότητα πολύ ευκολότερα από ό,τι περίμενε και η νοσταλγία του για την Ισπανία έχει να κάνει μόνο με την οικογένειά του. «Προσαρμόστηκα στην Ελλάδα πολύ πιο γρήγορα από όσο περίμενα. Αν εξαιρέσουμε την παραδοσιακή κουζίνα της Ολίβα (σ.σ. η πόλη του), το μόνο που μου λείπει είναι η οικογένειά μου. Οι δικοί μου παρακολουθούσαν όλα τα παιχνίδια μου από τότε που ήμουν μικρός. Κατά τα άλλα, περνάω πολύ όμορφα στην Ελλάδα, είμαι μαζί με τη σύζυγό μου και στην ομάδα υπάρχουν πολλοί Ισπανοί με τους οποίους έχω αναπτύξει σχέσεις. Όλα τα παιδιά είναι καταπληκτικά. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σε προκαλεί να είσαι συνέχεια με ένα σακίδιο στον ώμο. Μένω σε μια ήσυχη περιοχή δίπλα στη θάλασσα στα νότια προάστια, μακριά από τον θόρυβο και την κίνηση. Μου αρέσει πολύ να περπατάω στην Πλάκα, κάτω από την Ακρόπολη. Έχω πάει στους Δελφούς, στα Μετέωρα που είναι απίστευτα εντυπωσιακά. Μοναστήρια πάνω σε τεράστιους μονοκόμματους βράχους. Η Ελλάδα έχει να προσφέρει στον επισκέπτη πολύ περισσότερα από τα νησιά που ξέρει όλος ο κόσμος. Πάντως ο καλύτερος ξεναγός είναι η γυναίκα μου. Διαβάζει και νομίζω ότι έχει μάθει απ’ έξω και ανακατωτά τα πάντα για την Ελλάδα» υπογραμμίζει ο άσος του Ολυμπιακού.