Το ισπανικό πρωτάθλημα έχει εξελιχθεί σε κούρσα για δύο τα τελευταία χρόνια, καθώς δείχνει αδύνατο να απειληθούν η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης από οποιονδήποτε άλλο σύλλογο. Σε λίγες εβδομάδες η Πριμέρα Ντιβισιόν μπαίνει στην κρισιμότερη φάση της. Τα ντέρμπι μεταξύ των κορυφαίων συλλόγων του κόσμου σε πρωτάθλημα, κύπελλο και πιθανώς και στο Τσάμπιονς Λιγκ, δίνουν την ευκαιρία στην ισπανική λίγκα να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Πως; Πιέζοντας την κυβέρνηση να αλλάξει τον νόμο που επιβάλλει ότι τουλάχιστον ένα ματς κάθε εβδομάδα θα μεταδίδεται από «ελεύθερο» τηλεοπτικό κανάλι – περιορισμός που έχει καθηλώσει τα έσοδα από την πώληση των δικαιωμάτων. Ετσι οι σύλλογοι που επιθυμούν να πουλήσουν όλο το πακέτο των δικαιωμάτων σε ένα συνδρομητικό δίκτυο, όπως γίνεται στην Αγγλία και στην Ιταλία, αποφάσισαν να αναβάλλουν την επόμενη (30η) αγωνιστική του πρωταθλήματος της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας (2 και 3 Απριλίου).

Αν ισχύσει η… απεργία, τότε η Μπαρτσελόνα θα «γλιτώσει» το ταξίδι της στο «Μαδριγάλ» όπου την περιμένει η τρίτη της βαθμολογίας Βιγιαρεάλ, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης δεν θα καταπονηθεί με την αναμέτρηση εναντίον της Σπόρτινγκ Χιχόν.
Πάντως μεσαίες ομάδες του πρωταθλήματος όπως η Βιγιαρεάλ, η Σεβίλη, η Μπιλμπάο, η Εσπανιόλ, η Σαραγόσα και η Εσπανιόλ διαφωνούν με την «απεργία» και έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.