Αν διαβάσει κάποιος τα ψυχρά νούμερα της στατιστικής που προαναγγέλλουν τη σαββατιάτικη (21.30 Mega) αναμέτρηση της 5ης αγωνιστικής των προκριματικών του Euro 2012 ανάμεσα στη Μάλτα και την Ελλάδα, θα πιστέψει ότι η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2004 πάει για κρουαζιέρα στη Μεσόγειο.

Η ουραγός του 6ου ομίλου (και 156η στην μηνιαία κατάταξη της FIFA) έχει επιτύχει ένα γκολ όλο κι όλο στα τέσσερα προηγούμενα παιχνίδια της, ενώ εκτός από τη χειρότερη επίθεση διαθέτει και τη χειρότερη άμυνα όπως καταμαρτυρούν τα εννέα τέρματα που έχει δεχτεί. Σε 84 επίσημα παιχνίδια από το 1993 μέχρι σήμερα έχει πανηγυρίσει μόνο μια νίκη (το 2006 με 2-1 επί της Ουγγαρίας) και 10 ισοπαλίες.
Κι όμως, η Ελλάδα που φιγουράρει για ακόμη έναν μήνα στη 10η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της FIFA, έχει αρκετούς λόγους να φοβάται το ταξίδι στη Μάλτα.

Ο Κώστας Κατσουράνης δήλωσε ότι «είναι δύσκολο εξ ορισμού το παιχνίδι, καθώς έχουμε πολλά να χάσουμε και τίποτα να κερδίσουμε, εκτός από τους τρεις βαθμούς» και συμπλήρωσε με σιγουριά ότι «αυτό είναι από τα παιχνίδια που πρέπει να κερδίσουμε, και θα το κερδίσουμε». Η Ελλάδα χρειάστηκε να ταξιδέψει τέσσερις φορές στη Μάλτα για να πανηγυρίσει την πρώτη νίκη της στο νησί της Μεσογείου, το 2007 με προπονητή τον κ. Οτο Ρεχάγκελ. Είχαν προηγηθεί μια ήττα (2-0 το 1975 που στέρησε από την εθνική Ελλάδας την πρόκριση στην τελική φάση του Euro ’76) και δυο ισοπαλίες (το 1971 για τα προκριματικά του Euro ’72 και το 1991 στα προκριματικά Euro ’92).

Όπως συνηθίζει κάθε μικρή ομάδα όταν αντιμετωπίζει κάποιο φαβορί, έτσι και η Μάλτα αναμένεται να κλειστεί από την αρχή στην άμυνα. «Δεν πρέπει να κάνουμε βιαστικά πράγματα. Πρέπει να ψάξουμε το γκολ με υπομονή» είπε ο Κατσουράνης, ενώ αναφερόμενος στη μάχη για την πρωτιά στον όμιλο υπογράμμισε: «Ας κερδίσουμε πρώτα τη Μάλτα και μετά θα δούμε. Θα γίνει μάχη μέχρι το τέλος. Αργούν τα υπόλοιπα ματς και δεν ξέρουμε μέχρι τότε σε τι κατάσταση θα βρίσκονται οι ομάδες και οι πακτες».

Η αποστολή της εθνικής Ελλάδας αναχωρεί το πρωί της Παρασκευής (25/3) για τη Βαλέτα και το απόγευμα οι ποδοσφαιριστές του κ. Φερνάντο Σάντος θα προπονηθούν στο γήπεδο του Τα Κάλι, όπου θα διεξαχθεί η σαββατιάτικη αναμέτρηση.
Για τον 6ο όμιλο διεξάγονται επίσης οι αναμετρήσεις Γεωργία – Κροατία και Ισραήλ – Λετονία.

Η βαθμολογία (4 αγ.)
1. Κροατία 10
2. Ελλάδα 8
3. Γεωργία 6
4. Ισραήλ 4
5. Λετονία 4
6. Μάλτα 0

Οι επόμενες αναμετρήσεις στον όμιλο:

29/3
Ισραήλ – Γεωργία
4/6
Λετονία – Ισραήλ
Κροατία – Γεωργία
Ελλάδα – Μάλτα
2/9
Ισραήλ – Ελλάδα
Μάλτα – Κροατία
Γεωργία – Λετονία
6/9
Μάλτα – Γεωργία
Λετονία – Ελλάδα
Κροατία – Ισραήλ
7/10
Ελλάδα – Κροατία
Λετονία – Μάλτα
11/10
Γεωργία – Ελλάδα
Κροατία – Λετονία