Ο αρχηγός της Εθνικής ποδοσφαίρου των ανδρών Γιώργος Καραγκούνης, εν όψει του σαββατιάτικου αγώνα (21.30, MEGA) της ελληνικής ομάδας στη Μάλτα, μίλησε στο hellasfanclub.gr για τους στόχους της Ελλάδας στα προκριματικά του Euro 2012, και για τον ίδιο που προσδοκεί να βρίσκεται στα τελικά της Πολωνίας και της Ουκρανίας ενώ φιλοδοξεί να σπάσει το ρεκόρ των 120 συμμετοχών του Θοδωρή Ζαγοράκη!

Πρωταθλητής Ευρώπης στο Euro 2004, συμμετοχή στο Μουντιάλ του 2010, σε ένα ακόμη Euro το 2008 αλλά και στο Confederations Cup το 2005 στη Γερμανία, ο πολύπειρος μέσος του ΠΑΟ έχει καταγράψει ήδη 103 συμμετοχές με το εθνόσημο και συνεχίζει!
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Γ. Καραγκούνη:

Ποιες είναι οι σκέψεις σου εν όψει του αγώνα. Εμείς το θεωρούμε εύκολο αλλά προφανώς κρύβει παγίδες το ματς με τη Μάλτα, συμφωνείς;

«Φτάσαμε στο 2011, πλέον δεν υπάρχουν εύκολα παιχνίδια σε κανένα επίπεδο, πόσο μάλλον σε διεθνές επίπεδο. Αν δούμε τον τελευταίο μας αγώνα απέναντι στη Μάλτα, θα θυμηθούμε ότι νικήσαμε με 1-0 με πέναλτι στο δεύτερο ημίχρονο. Γενικά η Μάλτα και σε εκείνον τον όμιλο, είχε φέρει 2-2 με την Τουρκία, που μετέπειτα ήρθε τρίτη στην Ευρώπη! Γενικά η Ελλάδα έχει κερδίσει μόνο μία φορά στις τέσσερις φορές που έχει παίξει εκτός έδρας με τη Μάλτα».

Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι η Μάλτα πήρε ισοπαλία στο φιλικό με την Ελβετία, τη μοναδική ομάδα που νίκησε την Ισπανία στο Μουντιάλ της Ν.Αφρικής, μπορεί να συμβάλλει ώστε να πάει η Εθνική υποψιασμένη;

«Ακριβώς. Επειδή είδαμε και τον αγώνα, δεν είναι μόνο ότι έληξε 0-0 αλλά είχαν κι ευκαιρίες για γκολ. Είναι ομάδα που τρέχει πολύ, δεν τα παρατάει, παίζει ομαδικά. Δεν ξέρω αν για τους δημοσιογράφους και τους φιλάθλους θεωρείται εύκολο, αλλά εμείς δεν το βλέπουμε έτσι.Αυτά τα ματς είναι που κάνουν τη διαφορά, που δίνουν προκρίσεις. Αν περάσεις αλώβητος από τέτοιους αγώνες παίρνεις προκρίσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να παίξουμε σοβαρά, να είμαστε συγκεντρωμένοι, να επιβάλλουμε το ρυθμό μας, αν μπορούμε από την αρχή κι έτσι θα έχουμε τον πρώτο λόγο. Αλλά θέλει πολύ προσοχή και προσπάθεια».

Ο στόχος της πρωτιάς είναι εφικτός, από τη στιγμή που έχουμε και εντός έδρας τον αγώνα με την Κροατία από την οποία πήραμε ισοπαλία;

«Σίγουρα είναι εφικτός ο στόχος. Πάμε για τις δύο πρώτες θέσεις αλλά πάνω από όλα για την πρώτη που οδηγεί απευθείας στο Euro. Η Κροατία έχει πολύ ποιότητα, αλλά την έχουμε στην έδρα μας και πιστεύω ότι εάν παίξουμε και σε γεμάτο γήπεδο τα πράγματα θα είναι καλύτερα για μας. Αυτό είναι πολύ μακρινό όμως, αυτή τη στιγμή με ενδιαφέρει μόνο ο αγώνας του Σαββάτου».

Επί Σάντος η Εθνική είναι αήττητη: Πού το αποδίδεις;

«Πράγματι, παρ’ όλο που έγιναν μεγάλες αλλαγές και παίζουμε με νέα συστήματα δεν μας επηρέασε και τόσο πολύ. Παίρνουμε αποτελέσματα αν και δεν πέρασε πολύς χρόνος από την ημέρα που ανέλαβε ο κ. Σάντος. Αφομοιώσαμε αυτά που μας ζητά, βρήκαμε το ρυθμό μας και μπαίνουμε σε κάθε ματς για να νικήσουμε. Είμαστε σε καλή πορεία, δεν είναι άλλωστε εύκολο όπως σας είπα τη σημερινή εποχή να κάνεις τέτοιο σερί αήττητος».

Να σε ρωτήσουμε και κάτι προσωπικό: Θα τον περάσεις σε συμμετοχές τον Ζαγοράκη;

«Στόχος μου είναι, όσο μπορώ να προσφέρω, να’ μαι σε αυτό το επίπεδο. Μακάρι βέβαια να τον περάσω : για να τον περάσω τον Θοδωρή, θα σημαίνει ότι θα προκριθούμε στα τελικά και θα πάμε μακριά και στο Euro. Όπως σας είπα όμως είμαστε σε καλό δρόμο και διεκδικούμε την πρόκρισή μας στο τρίτο συνεχόμενο Euro!»

Έχεις Πορτογάλο προπονητή στην Εθνική ομάδα και Πορτογάλο στον Παναθηναϊκό. Επειδή έχεις παίξει στην Πορτογαλία είναι σύμπτωση ή στην Ελλάδα ταιριάζει κάτι από τη φιλοσοφία τους;

«Νομίζω δεν είναι κάτι περισσότερο από σύμπτωση. Οι Πορτογάλοι είναι πιο πάνω από εμάς, σε όλα τα επίπεδα, κι έχουν ως δεξαμενή και τη Βραζιλία. Παίρνουν αρκετούς Βραζιλιάνους παίκτες που μπορούν να αποκτήσουν πορτογαλική υπηκοότητα. Πάντως ακόμη κι έτσι στα τέσσερα τελευταία ματς μαζί τους, έχουμε τρεις νίκες και μία ισοπαλία!»

Είσαι στην Εθνική από τον Αύγουστο του ’99. Έζησες τις εποχές προ EURO, την κατάκτησή του, και το μετά. Έχει αλλάξει προοπτική η Εθνική ώστε και μελλοντικά να περιμένουμε μία διαρκή παρουσία σε μεγάλες διοργανώσεις και γιατί όχι και διακρίσεις;

«Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αλλάξει επίπεδο. Αυτή η ομάδα έχει αποδείξει την αξία της κι η πορεία της είναι ζηλευτή από πολλές μεγάλες Εθνικές ομάδες. Δεν είναι εύκολο να κρατηθείς σε τόσο ψηλό επίπεδο τόσα χρόνια κι εγώ εύχομαι να συνεχιστεί».

Υπάρχουν ταλέντα που έρχονται από πίσω και κάποια στιγμή θα τους δούμε στην Εθνική;

«Υπάρχει ταλέντο αλλά η αλήθεια είναι ότι παίζουν πολλοί ξένοι στην Ελλάδα κι οι Έλληνες γίνονται λιγότεροι. Έτσι όμως λιγοστεύουν και οι επιλογές του εκάστοτε ομοσπονδιακού προπονητή. Από την άλλη είναι πολύ δύσκολο να κρατηθείς, θέλει ειδικό χειρισμό το κάθε ταλέντο. Με τόσα ΜΜΕ, με τον κόσμο, τα παιδιά επηρεάζονται, πρέπει κι από μόνοι τους να το ελέγχουν».

Η δημιουργία του hellas fan club πόσο μπορεί να συνεισφέρει στην Εθνική ομάδα;

«Μακάρι να ‘χει άμεσα αποτελέσματα η δουλειά που κάνετε στο www.hellasfanclub.gr. Στην Ελλάδα βλέπουμε ότι δεν υπάρχει η αγάπη για την Εθνική όπως αυτή που συναντάμε σε άλλες χώρες. Εκεί γεμίζουν τα γήπεδα κι αγαπάνε την ομάδα τους ανεξάρτητα από τα αποτελέσματά τους. Εδώ η Εθνική έγινε λίγο μόδα μετά το Euro που ήταν κάτι τόσο αναπάντεχο. Όταν ήμασταν ακόμα Πρωταθλητές Ευρώπης παίξαμε φιλικό με την Ιταλία που ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια και στο γήπεδο είχαν έρθει λίγοι φίλαθλοι. Ίσως να παίζει ρόλο κι η αντιπαλότητα των ομάδων. Πολλοί φίλαθλοι δεν πάνε στο γήπεδο που ανήκει σε άλλο σύλλογο. Εκτός ίσως από την περιφέρεια, στην Αθήνα δεν βλέπουμε τόσο κόσμο όσο περιμένουμε. Μακάρι να βοηθήσετε κι εσείς να έρθει ακόμη πιο πολύς κόσμος και να στηρίξει την Εθνική μας».