Στη…σκιά εξακολουθεί να κινείται η «σκιώδης» κυβέρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι τομεάρχες με τους αναπληρωτές τους είναι σε κρίση, δυσφορούν, γκρινιάζουν και διαμαρτύρονται, γιατί -όπως λένε- είναι εκτός του πυρήνα της πραγματικής εξουσίας στη Ν.Δ. Με έντονο ύφος ζητάνε επιτακτικά αλλαγή του μοντέλου διοίκησης και την ανάγκη εσωκομματικής διαβούλευσης και συνεννόησης.

Αρκετοί τομεάρχες δεν διστάζουν να το πουν ανοικτά στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, το επεσήμαναν χθες στον γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Κ. Τασούλα και δεν θα αργήσει η στιγμή που κάποιος θα το πει και δημόσια εντός των επομένων ημερών.

Από τη σύσκεψη των τομεαρχών με τον κ. Τασούλα, δεν έλειψαν και οι έμμεσες αναφορές στη στενή ομάδα συνεργατών του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά που λαμβάνει τις αποφάσεις, επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του «Βήματος» της περασμένης Κυριακής, όπου αναφερόταν τα εξής, μεταξύ άλλων:

«Με μια κλειστή ομάδα στελεχών της απολύτου εμπιστοσύνης του αποφασίζει την πολιτική γραμμή του κόμματος, ο κ. Σαμαράς, προκαλώντας την έντονη ενόχληση τομεαρχών και βουλευτών, οι οποίοι διαπιστώνουν έλλειμμα εσωκομματικής δημοκρατίας».

Πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σε μια ημέρα που ο κ. Σαμαράς ήταν στις Βρυξέλλες για σειρά επαφών και τις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ετέθησαν πολλά θέματα για τη λειτουργία του κόμματος και του πραγματικού ρόλου που έχουν και μπορούν να διαδραματίσουν οι τομεάρχες.


Φωνές για τους… εκλεκτούς της ηγεσίας

Η σύσκεψη, χαρακτηρίστηκε από τους παρευρισκόμενους ως μια εσωκομματική διαδικασία που έπρεπε να έχει γίνει καιρό, καθώς όπως έλεγαν, μετά αρκετοί από αυτούς, «δυστυχώς έχει ενοχοποιηθεί ο διάλογος εδώ και πολλά χρόνια στην παράταξη».

Ο κ. Τασούλας συνάντησε την ενόχληση των τομεαρχών που κάλεσε για σύσκεψη και τους άκουσε να διαμαρτύρονται, σε σχετικά ήπιους τόνους, για τον τρόπο λήψης των αποφάσεων και της διαμόρφωσης της γραμμής της Ν.Δ.

Στη σύσκεψη, ήταν παρόντες, μεταξύ άλλων και τοποθετήθηκαν, οι κκ. Κ. Μουσουρούλης, Χρ. Ζώης, Γ. Βλάχος, Μιχ. Παπαδόπουλος, Κυρ. Μητσοτάκης, Κ. Χατζηδάκης, Ι. Πλακιωτάκης, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Ι. Ιωαννίδης, Αθ. Δαβάκης, Στ. Καλαφάτης και Κ. Τζαβάρας.

Μάλιστα, ένας εξ αυτών, που έχει πολεμηθεί παρασκηνιακά από στελέχη που κινούνται στις παρυφές της ηγεσίας, επεσήμανε, ότι δυσκολεύεται πραγματικά να υπερασπιστεί μια πολιτική, για την διαμόρφωση της οποίας, όχι μόνο συμμετείχε, ούτε ζητήθηκε η άποψή του, αλλά και πολλές φορές, όπως είπε, δεν ενημερώθηκε, παρά μόνο από τα ΜΜΕ.

Στο στόχαστρο δεν ετέθη ο πρόεδρος του κόμματος, καθώς μια τέτοια ενέργεια θα θεωρούνται άκρως επιθετική προς την ηγεσία. Αρκετοί φρόντισαν στην αρχή της τοποθέτησής τους να μιλήσουν θετικά για τον κ. Σαμαρά, αλλά έγιναν καυστικά σχόλια για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις και ακούστηκε ότι η χάραξη της στρατηγικής αποφασίζεται από λίγους και…«εκλεκτούς» της ηγεσίας που έχουν το προνόμιο να συζητούν μαζί του.

Τα καρφιά των «τομεαρχών»

-«Δεν ξέρουμε ποιος χαράσσει την κεντρική γραμμή»

-«Ποιοι συγκροτούν την ηγετική ομάδα;»

– «Γιατί εμείς είμαστε εκτός παιχνιδιού;»

-«Αισθάνομαι αφιλόξενα όταν κατεβαίνω στα γραφεία μας στη Συγγρού»

-«Ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα»

-«Δεν υπάρχει επαφή με το κεντρικό σύστημα εξουσίας»

-«πολλοί τους έχουν γραμμένους τους τομεάρχες»

-«Πως κάποιοι που είναι στο περιθώριο θα κριθούν να λάβουν το βάρος να υπερασπιστούν μια κεντρική απόφαση»

-«Δεν υπάρχει συλλογική διαδικασία, ούτε επεξεργασία θέσεων και προτάσεων»

-«Δεν ξέρουμε πως προετοιμάζονται οι θέσεις του κόμματος»

-«Δεν είναι δυνατόν το Υπουργικό Συμβούλιο να συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και εμείς από την αρχή του έτους να βρεθήκαμε όλοι μαζί –λες και ήταν λαϊκή συνέλευση- μια φορά για τυπικούς λόγους».

Οι δυσλειτουργίες

Σε αυτό το κλίμα, καθημερινό φαινόμενο αποτελεί πλέον η δυσλειτουργία των τομεαρχών, που δεν μπορούν να συντονιστούν, αφού –όπως λένε οι ίδιοι- απουσιάζει η κεντρική καθοδήγηση, ενώ πολύ συχνό φαινόμενο είναι πλέον και οι διαφοροποιήσεις τους, από μια σειρά στρατηγικών επιλογών της ηγεσίας.

Το θολό πολιτικό στίγμα της Ν.Δ., όπως λένε αρκετοί από τους τομεάρχες, αλλά και η αντιμνημονιακή στρατηγική που δεν αποδίδει καρπούς -με βάσει τις δημοσκοπήσεις- ανοίγει νέο γύρο αμφισβήτησης και εσωστρέφειας.

Οι διαφωνίες καλά κρατούν, παρά το γεγονός ότι αποφεύγονται δημοσίως οι προσωπικές αιχμές κατά του προέδρου της Ν.Δ. Την ίδια στιγμή, αναδεικνύονται και πολλές δυσλειτουργίες, όπως και τα «καπελώματα».

Την ίδια στιγμή πολλοί τομεάρχες βρίσκονται για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, μακριά από την ηγεσία, αφού δυσανασχετούν, καθώς είναι στελέχη με άποψη και τεκμηριωμένες θέσεις, αλλά δεν ζητείται η γνώμη τους σε σοβαρά θέματα.


Οι επιφυλακτικοί «καραμανλικοί»

Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τις κινήσεις της ηγετικής ομάδας εμφανίζονται μια σειρά «καραμανλικά» στελέχη που συνομιλούν με τον τέως Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και τον ενημερώνουν τακτικά για τα τεκταινόμενα στη Ν.Δ.

Παρά το γεγονός ότι είναι κορυφαίο στέλεχος, πρώην υπουργός και επί πολλά έτη γραμματέας, εκτός «παιχνιδιού» είναι ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, που περιορίζεται στα καθήκοντα του προέδρου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής.

Στον πυρήνα του συστήματος εξουσίας δεν έχει ενταχθεί πλήρως ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης, αν και είναι γραμματέας Προγράμματος και λέγεται ότι θα έπρεπε να του έχει δοθεί μεγαλύτερο πεδίο δράσης.

Ενδεικτικό της κατάστασης που υπάρχει είναι ότι ακόμα και ο κ. Ανδρ. Λυκουρέντζος, παρά το γεγονός ότι είναι γραμματέας της Ν.Δ. δεν έχει άμεσο λόγο για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, την οποία έχουν αναλάβει άλλα πρόσωπα πέριξ της ηγεσίας, που καλούν διάφορα άτομα για «συνέντευξη».