Μακιγιάροντας την ακροδεξιά

Η κυρία Μαρίν Λεπέν δεν έχει αντισημιτικά αισθήματα. Για να το αποδείξει έχει κρεμάσει στο γραφείο της έναν πίνακα ισραηλινού καλλιτέχνη. Εντούτοις σε κάθε εμφάνισή της στην τηλεόραση οι δημοσιογράφοι επανέρχονται σε δυο θέματα. Την ρωτούν αν θέλει να φουρνίσει τους οβριούς κι αν ο πατέρας της υπήρξε φασίστας. Οσο οι συνομιλητές της επαναλαμβάνουν χιλιοαπαντημένες ερωτήσεις, το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας προελαύνει. Την Κυριακή η παράταξη της κυρίας Λεπέν πέτυχε ένα ιστορικά υψηλό ποσοστό στις εκλογές προς ανάδειξη των γενικών συμβούλων στα καντόνια.

Η κυρία Μαρίν Λεπέν δεν έχει αντισημιτικά αισθήματα. Για να το αποδείξει έχει κρεμάσει στο γραφείο της έναν πίνακα ισραηλινού καλλιτέχνη. Εντούτοις σε κάθε εμφάνισή της στην τηλεόραση οι δημοσιογράφοι επανέρχονται σε δυο θέματα. Την ρωτούν αν θέλει να φουρνίσει τους οβριούς κι αν ο πατέρας της υπήρξε φασίστας. Οσο οι συνομιλητές της επαναλαμβάνουν χιλιοαπαντημένες ερωτήσεις, το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας προελαύνει. Την Κυριακή η παράταξη της κυρίας Λεπέν πέτυχε ένα ιστορικά υψηλό ποσοστό στις εκλογές προς ανάδειξη των γενικών συμβούλων στα καντόνια. Ελαβε ποσοστό 15% και θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο σε 400 από τα 4.000 καντόνια (τα νούμερα χονδρικά…). Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την οδήγησε στο πλατό του Canal+, στην εκπομπή του Μισέλ Ντενιζό. Η πολιτικός στο τέλος εξανέστη: «Γιατί δεν καλείτε τον πατέρα μου; Θα χαρεί πολύ». Ποιο ήταν το αποτέλεσμα από το υποτιθέμενο στρίμωγμα: την εκπομπή παρακολούθησαν 2,2 εκατ. τηλεθεατές δίνοντας στην κυρία Λεπέν το υψηλότερο ποσοστό θέασης από τότε που ξεκίνησε η εκπομπή, το 2004.

Η κυρία Λεπέν σε ηλικία 42 ετών μπορεί να περηφανεύεται για την κομματική της πίστη. Ενηλικιώθηκε στους κόλπους του Εθνικού Μετώπου την εποχή που ήταν όνειδος να αναπτύσσεται εθνικιστική ρητορεία. Στο σχολείο αντιμετώπιζε την χλεύη για τον «φασίστα πατέρα» ενώ αργότερα χρειάστηκε να διαχειριστεί τα αποτελέσματα από μια γυμνή φωτογράφιση της μητέρας της (είχε ποζάρει για το Playboy ως γδυμένη νοικοκυρά). Στα 18 της ανέλαβε τη νεολαία, σπούδασε νομικά και απέκτησε 3 παιδιά από 2 γάμους με στελέχη του κόμματος. Όλα αυτά ενδυνάμωσαν την κυρία Μαρίν Λεπέν αλλά δεν ερμηνεύουν την δημοτικότητά της. Εχει σίγουρα ένα πιο συμπαθητικό ύφος από τον πατέρα της, δεν προκαλεί, επικαλείται τον σεβασμό στην Δημοκρατία και δεν φοβάται τις ενστάσεις για μια πολυφυλετική Γαλλία. Οι δημόσιες τοποθετήσεις της έχουν συνταγή: αναφορά σε πρόβλημα- συγκεκριμένη πρόταση για την επίλυση. Παρακάμπτει την ανάλυση, τη θεωρία και πάει στα πρακτικά.

Η ιδέα της για αποχώρηση από το ευρώ για 4 χώρες τοποθετείται σε αυτό το πλαίσιο. «Έχω προτείνει ομαδική έξοδο από το ευρώ για την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία» είπε σε συνέντευξή της. Δεν ευημερούμε με το κοινό νόμισμα οπότε ας διαλυθεί η Ένωση. Η κυρία Λεπέν δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η μόνη που επιθυμεί την νομισματική αποδέσμευση της Γαλλίας. Εντούτοις είναι εκείνη που δέχεται πάντα τα πυρά. Με τις εκλογές στα καντόνια βρέθηκε εκ νέου στο στόχαστρο. Τα υπόλοιπα κόμματα κόβουν και ράβουν τις συμμαχίες τους προκειμένου να την ανακόψουν. Οι υποψήφιοι του Εθνικού Μετώπου θα αντιμετωπίσουν σε 204 καντόνια τους σοσιαλιστές, σε 89 τους δεξιούς, σε 37 τους κομμουνιστές και σε 37 υποψηφίους από διάφορα άλλα μικρότερα κόμματα. Το κύριο ερώτημα είναι αν θα πρέπει να σχηματιστεί ένα αντίπαλο «Δημοκρατικό Μέτωπο».

Η εκλογική συσπείρωση ενάντια στην κυρία Μαρίνα Λεπέν είναι ελαφρώς όψιμη σε σχέση με την δυναμική που αναπτύσσει η ακροδεξιά. Οι συσχετισμοί της εβδομάδας μπορεί να βγάλουν από το παιχνίδι μερικούς γενικούς συμβούλους της όμως αυτό δεν αναιρεί τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην πολιτική ζωή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk