Υποβάθμισε την Πορτογαλία ο οίκος Fitch

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings μία μόλις μέρα μετά την υποβολή της παραίτησης του πρωθυπουργού της χώρας Ζοζέ Σόκρατες.

Η βαθμολογία της χώρας αναθεωρήθηκε από Α+ σε Α- καθώς ο αμερικανικός οίκος προεξοφλεί ότι η πολιτική αστάθεια θα οδηγήσει σε «εκτροχιασμό» το πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας και θα επιταχύνει την (δεδομένη για τους περισσότερους παράγοντες των χρηματαγορών) ένταξη της Πορτογαλίας στο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Η απόφαση της Fitch που ενδεχομένως θα βρει μιμητές και στους άλλες δύο οίκους αξιολόγησης θα προκαλέσει αυτομάτως αύξηση του κόστους δανεισμού της Λισαβόνας. Άλλωστε το ενδεικτικό επιτόκιο των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων έχουν προ πολλού ξεπεράσει το 7% το οποίο θεωρείται ως το ανώτατο ανεκτό όριο δανεισμού.

Πάντως η αντίδραση των αγορών είναι κάθε άλλο παρά απρόβλεπτη. Χθες, κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης του Κοινοβουλίου της Πορτογαλίας, που προηγήθηκε της καταψήφισης των κυβερνητικών μέτρων, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Σόκρατες είχε προειδοποιήσει για τις δυσμενείς συνέπειες που θα είχε στην οικονομία ενδεχόμενη πτώση της κυβέρνησης.

Σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ δήλωσε ότι «επίκειται σοβαρή αστάθεια» τις προσεχείς εβδομάδες στην Πορτογαλία έως ότου πραγματοποιηθούν βουλευτικές εκλογές. «Πρόκειται για τραγωδία διότι η Πορτογαλία είχε λάβει μέχρι σήμερα όλα τα αναγκάια μέτρα» δήλωσε ο Ανχελ Γκουρία μιλώντας στο Κέντρο Διεθνούς Ανάπτυξης στην Ουάσιγκτον.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk