Γενικό πωλητήριο στους οργανισμούς και στα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου βάζει στην Αλβανία ο πρωθυπουργός της χώρας, Σαλί Μπερίσα. Πρόκειται για ένα ευρύτατο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που αφορά «σχεδόν τα πάντα», όπως διευκρινίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, εκτός από τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τις υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις του ποταμού Δρίνου στη Βόρεια Αλβανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ιδιωτικοποιήσεων, θα διατεθούν προς πώληση 1.280 ακίνητα και πακέτα μετοχών κρατικής περιουσίας. Προτεραιότητα θα δοθεί στους στρατηγικούς τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών οι οποίοι αναμένεται να προσελκύσουν και το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. Στις προς πώληση επιχειρήσεις του δημοσίου περιλαμβάνονται οι πετρελαϊκές εταιρείες ARMO και Albpetrol, η εταιρεία τηλεφωνίας Albtelecom, η CEZ Shperndarje που δραστηριοποιείται στην παραγωγή ενέργειας καθώς και μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες που δεν αξιοποιούνται πλέον.

Η κυβέρνηση Μπερίσα εκτιμά ότι θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αυξάνοντας τα έσοδα από τις ξένες επενδύσεις άνω του 8,2% που βρίσκονται σήμερα.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά, που εκχωρούνται μερίδια της άλλοτε κρατικά ελεγχόμενης οικονομίας καθώς το «πωλητήριο» στο δημόσιο τέθηκε από τις αρχές του 1990 όταν κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς. Άλλωστε ήδη σημαντικές επιχειρήσεις όπως οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών AMC, Albania Telecom αλλά και βιομηχανίες σιδήρου και πετρελαιοειδών βρίσκονται υπό μερικό ή πλήρη έλεγχο ξένων ομίλων επενδυτών, μεταξύ των οποίων και ο ΟΤΕ.

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων «σχεδόν όλου του δημόσιου τομέα» είχε προαναγγελθεί από το περασμένο καλοκαίρι από τον υπουργό Οικονομικών, Ντριτάν Πρίφτι. Ο αλβανός υπουργός είχε θέσει τότε ως στόχο την ολοκλήρωση του προγράμματος μέχρι το τέλος του 2011. Ο ίδιος βέβαια είχε παραδεχτεί ότι «απαιτείται τιτάνια προσπάθεια» και ότι «καθένας επιλέγει μόνος του πότε είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να προχωρήσει σε μία αγορά».

Ωστόσο οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προβλέπουν ότι τουλάχιστον η πώληση του κρατικού μεριδίου στην Albpetrol θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011. Η πώλησή του, σε συνδυασμό με τα πακέτα μετοχών της ασφαλιστικής εταιρείας Insig και των μεριδίων του δημοσίου στις εταιρείες τηλεφωνίας και ηλεκτρικής ενέργειας, εκτιμάται ότι θα αποφέρουν έσοδα περίπου 150 εκατ. ευρώ στα ταμεία του κράτους. Ενδιαφέρον για την αγορά του μεριδίου της Albpetrol εκδήλωσε η καναδική πετρελαϊκή εταιρεία Bankers Petroleum Ltd, η οποία διαθέτει παρουσία στην Αλβανία, στον τομέα της εξόρυξης πετρελαίου.

Εξάλλου έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ήδη εκδηλωθεί για τη διάθεση του 15% των μετοχών της πετρελαϊκής ARMO, η οποία κατέχει μερίδιο 30% στην εγχώρια αγορά πετρελαίου.