Η εαρινή σύναξη των…αρχαιοφυλάκων

Είχαν ανέκαθεν διακριτική παρουσία. Οι 50 περίπου Γερμανοελληνικές Εταιρίες στη Γερμανία δεν ήξεραν τι σημαίνει δημόσιες σχέσεις. Οι εκδηλώσεις τους, κυρίως διαλέξεις που θύμιζαν Ελλάδα της δεκαετίας του 50, περνούσαν συνήθως απαρατήρητες. Και οι οργανώσεις τους ήταν ερμητικά κλειστές στο ευρύ κοινό.

Είχαν ανέκαθεν διακριτική παρουσία. Οι 50 περίπου Γερμανοελληνικές Εταιρίες στη Γερμανία δεν ήξεραν τι σημαίνει δημόσιες σχέσεις.
Οι εκδηλώσεις τους, κυρίως διαλέξεις που θύμιζαν Ελλάδα της δεκαετίας του 50, περνούσαν συνήθως απαρατήρητες. Και οι οργανώσεις τους ήταν ερμητικά κλειστές στο ευρύ κοινό.

Αυτό απεικονιζόταν και στο προφίλ των μελών τους – κυρίως ηλικιωμένοι Γερμανοί με κλασσική παιδεία, καθώς και μετανάστες από την Ελλάδα, που απέφευγαν τις «πληβειακές» ελληνικές κοινότητες. «Πολλή αρχαιολατρεία και ακόμη περισσότερη μούχλα» είχε αποφανθεί κάποτε γνώστης του χώρου.

Αυτό άρχισε να αλλάζει τα τελευταία 4-5 χρόνια, ιδίως μετά την ανάληψη της προεδρίας της Ένωσης των Εταιριών από την πρώην βουλευτή του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Ίνγκριντ Σκαρπέλη-Σπέρκ.

Τα παράθυρα άνοιξαν, η μούχλα έφυγε, τα θέματα πήραν χρώμα. Το αποκορύφωμα ήταν μια ημερίδα για τους μετανάστες στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο στο Βερολίνο, που δεν είχε να ζηλέψει τίποτα σε κριτικό πνεύμα από ανάλογα συνέδρια της Διεθνούς Αμνηστίας, ή της Αριστεράς.

Η εξέλιξη αυτή συνεχίστηκε και στη φετινή ετήσια διάσκεψη των Εταιριών (18-20 Μαρτίου 2011) στο Γκιτερσλόο, μια μικρή πόλη κοντά στο Ανόβερο.

Ο πιο εντυπωσιακός νεωτερισμός: Η απόφαση των Εταιριών να δημιουργήσουν τμήματα νεολαίας. «Νεολαία» σημαίνει εδώ άτομα από 30 ετών και πάνω. «Για μας, αυτό αποτελεί επανάσταση, αν λάβουμε υπόψη, ότι οι περισσότεροι είμαστε πενηντάρηδες έως εξηντάρηδες» έλεγε παλαίμαχος Εταίρος.

Στο Γκιτερσλόο βραβεύθηκε εφέτος με το «δακτυλίδι τιμής» ο αρχαιολόγος και διευθυντής του Μουσείου Χάινριχ Σλίμαν στο Ανκερσχάγκεν Βίλφριντ Μπέλκε. Το βραβείο δίνεται κάθε διετία σε άτομα που συμβάλουν ιδιαίτερα στις γερμανοελληνικές σχέσεις – ανάμεσά τους ήταν παλιότερα ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, και ο επίσκοπος της Κρήτης Ειρηναίος.

Η διάσκεψη οριστικοποίησε το άνοιγμα των Εταιριών προς νέες δραστηριότητες και έξω από τη Γερμανία. Παράδειγμα, η τρέχουσα πρωτοβουλία της για την αναδάσωση της Καισαριανής – ο στόχος είναι να φυτευτούν εκεί συνολικά 200000 βελανιδιές. Πρωτόγνωρη εμπειρία, που συνδυάζει το τερπνό μετά του ωφελίμου. Και δυναμώνει το οικολογικό προφίλ μιας οργάνωσης, που παλιότερα έπασχε κυριολεκτικά από έλλειψη οξυγόνου.

Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk