Το απότομο και ξαφνικό σεξ ή οποιαδήποτε άλλη έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει στο έμφραγμα, όπως ισχυρίζονται αμερικανοί ερευνητές οι οποίοι εξέτασαν συνδυαστικά 14 διεθνείς μελέτες. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όσοι κάνουν σεξ αραιά, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος, όχι μόνο την στιγμή που το κάνουν αλλά και έωςδύο ώρεςαργότερα.

Όπως έδειξε η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA), όσοι κάνουν σπανίως σεξ, διατρέχουν 2.7 φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος σε σύγκριση με όσους κάνουν συστηματικά. Αντίστοιχα, όσοι ασχολούνται περιστασιακά με κάποια κοπιώδη φυσική δραστηριότητα παρουσιάζουν αύξηση του κινδύνου κατά 3.5 φορές. Αντιθέτως, όσο πιο συχνά κάνει κάποιος σεξ, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να «κλατάρει» η καρδιά του από την ξαφνική δραστηριότητα που μόλις την υπέβαλλε.

«Ο κίνδυνος φαίνεται να είναι μεγαλύτερος για όσους δεν είναι συνηθισμένοι στη φυσική δραστηριότητα
, κίνδυνος που είναι ιδιαιτέρως αυξημένος για 1 ή 2 ώρες, στη διάρκεια και μετά το σεξ», λέει η επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Τζέσικα Πάουλους, προσθέτοντας πως «τα ευρήματα της έρευνας μας δεν αφορούν μόνο το σεξ, αλλά γενικότερα όλες τις έντονες φυσικές δραστηριότητες».

Οι ειδικοί επισημαίνουν πωςκάθε πρόσθετη φορά που ένας άνθρωπος γυμνάζεται ή κάνει σεξ την εβδομάδα, μειώνει κατά 45% τον κίνδυνο εμφράγματος και κατά 30%τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.
«Ένας άνθρωπος θα πρέπει βαθμιαία να διαθέσει αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα χρόνο στην φυσική δραστηριότητα,είτε αυτή είναι το τζόγκιν είτε το σεξ», καταλήγει ο Ρόμπερτ Όστφελντ, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Μοντεφιόρε της Νέας Υόρκης.