Την ερχόμενη Κυριακή διεξάγονται στην Ομοσπονδιακή Γερμανία οι πιο κρίσιμες τοπικές εκλογές της χρονιάς, στο κρατίδιο της Βάδης-Βιρτεμβέργης, ένα παραδοσιακό συντηρητικό οχυρό, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες κυβερνούν χωρίς διακοπή από το 1957. Τώρα όμως ο κίνδυνος μιας ιστορικής ανατροπής είναι ορατός, με ενδεχομένως σοβαρές πολιτικές συνέπειες για την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και την κυβέρνηση συνασπισμού με τους Ελεύθερους Δημοκράτες.

Για πρώτη φορά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του κεντροαριστερού και του κεντροδεξιού στρατοπέδου κι όπως όλα δείχνουν η μάχη του κρατιδίου με πληθυσμό 11 εκατ. και πρωτεύουσα τη Στουτγάρδη, θα είναι μέχρι τελικής πτώσεως.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, η δύναμη των Χριστιανοδημοκρατών έχει υποχωρήσει στο εντυπωσιακά χαμηλό για το συγκεκριμένο κρατίδιο ποσοστό του 38% και οι συγκυβερνώντες Φιλελεύθεροι (FDP) περιορίζονται στο 5% – συνολικά 43%.

Τελείως διαφορετική είναι η εικόνα στην αντιπολίτευση, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κινούνται στο 22.5%, ενώ οι Πράσινοι (Grüne) «απογειώνονται» αυξάνοντας το ποσοστό τους στο 25% – συνολικά 47,5%. Το κόμμα «Αριστερά» (Die Linke) διασφαλίζει ποσοστό 4.5%.

Αυτή η πτωτική τάση για τον κυβερνητικό συνασπισμό αποδίδεται στις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε στη γερμανική κοινή γνώμη η αμφιλεγόμενη στάση της καγκελαρίου στο ζήτημα των πυρηνικών εργοστασίων της χώρας. Η κυρία Μέρκελ, από εκεί που ήταν ένθερμη οπαδός της πυρηνικής ενέργειας, πλέον, μετά τους οικολογικούς τριγμούς από το ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, έσπευσε να κλείσει τα επτά παλαιότερα πυρηνικά εργοστάσια της Γερμανίας και να «παγώσει» την ανανέωση της λειτουργίας των υπόλοιπων.

Ένα γερμανικό πρωτοσέλιδο αποκάλεσε πριν από μερικά 24ωρα την κυρία Μέρκελ «Καγκελάριο από Πουτίγκα, όχι από Σίδερο», φέρνοντας την σε ευθεία αντιπαραβολή με την «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το ποσοστό που θα αποσπάσει το κόμμα των Πρασίνων στις 27 Μαρτίου θα κρίνει και τον νικητή στη Βάδη-Βιρτεμβέργη, ένα από τα πιο πλούσια κρατίδια της χώρας και ίσως το πιο σημαντικό βιομηχανικό κέντρο ολόκληρης της Γερμανίας, με 11 εκατομμύρια κατοίκους και πρωτεύουσα τη Στουτγάρδη.