Στον νικηφόρο τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας το 2009 στο Βερολίνο, ο προπονητής του Παναθηναϊκού κ. Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε μιλήσει για «περίεργα πράγματα» «φωτογραφίζοντας» τις κραυγαλέες αποφάσεις του ισπανού διαιτητή κ. Χουάν Κάρλος Αρτεάγκα εις βάρος του Τριφυλλιού. Το έκανε, όμως, πανηγυρίζοντας για την κατάκτηση του έβδομου ευρωπαϊκού τίτλου της καριέρας του και αφού είχε ολοκληρωθεί με θριαμβευτικό τρόπο η ευρωπαϊκή διαδρομή των Πρασίνων.

Δεν θα μπορούσε, ωστόσο, να αφήσει υπονοούμενα κατά της διαιτησίας και μετά τη δραματική ήττα (83-82) του Παναθηναϊκού από την Μπαρτσελόνα στην πρεμιέρα των πλέι οφ της Ευρωλίγκας στη Βαρκελώνη. Απλούστατα, γιατί με αυτή την πράξη θα μείωνε το «μυθικό» κοουτσάρισμά του, με το οποίο νίκησε κατά κράτος τον ομόλογό του στην Μπάρτσα κ. Τσάβι Πασκουάλ, ενώ θα έδινε και άλλοθι στους παίκτες του, οι οποίοι ενδόμυχα θα τα έριχναν στους διαιτητές της αναμέτρησης (για το ετεροχρονισμένο φάουλ που χρέωσαν τον Αντώνη Φώτση στα 24’’, το αντιαθλητικό φάουλ που ανακάλυψαν νωρίτερα στον ίδιο παίκτη και το εν γένει σπρώξιμο στους γηπεδούχους στην τελευταία περίοδο) αψηφώντας τα δικά τους λάθη, που έγειραν την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας της Καταλονίας.

«Δεν σκέφτομαι τους διαιτητές, αλλά τι κάνουμε εμείς. Έχω άποψη για τους διαιτητές, αλλά θέλω να δω άλλη μία φορά το παιχνίδι προτού πω οτιδήποτε. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ορισμένα πράγματα που έγιναν, αλλά θα ήθελα να δω ξανά τον αγώνα και μετά να μιλήσω», σχολίασε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, ο οποίος ήταν… μπαρουτιασμένος εξαιτίας της ήττας, αλλά δεν έψαξε δικαιολογίες, αντιθέτως εξέφρασε την υπερηφάνειά του προς τους παίκτες του, ώστε από σήμερα (23/3) να μπορεί να αξιώσει το ζενίθ της προσπάθειάς τους εν όψει του δεύτερου αγώνα της Πέμπτης στο «Παλάου Μπλαουγκράνα».

«Κάναμε ένα σπουδαίο παιχνίδι και είμαι υπερήφανος για τον τρόπο που παίξαμε. Ήταν και παραμένει σημαντικό να πιστέψουμε ότι ήρθαμε εδώ για να νικήσουμε. Το πλεονέκτημα της έδρας πάντα παίζει ρόλο, αλλά έχουμε τις πιθανότητές μας και θα τις διεκδικήσουμε. Είμαι πολύ ευχαριστημένος για τον τρόπο με τον οποίο αγωνιστήκαμε, με τη νίκη να κρίνεται στις λεπτομέρειες. Θα δούμε τοβίντεο του αγώνα, θα δούμε τι έγινε και την Πέμπτη μας περιμένει ένα διαφορετικό παιχνίδι», υποστήριξε ο κ. Ομπράντοβιτς, ο οποίος με τη στρατηγική του προκάλεσε μια σειρά από γεγονότα, που παρ’ ολίγον να αποφέρουν το 1-0 υπέρ του Παναθηναϊκού.

Το κοουτσάρισμα Ομπράντοβιτς

Τι ακριβώς έκανε ο «Ζοτς»;

1. «Κλείδωσε» τη δημιουργικότητα του «πυραυλοκίνητου» Ρίκι Ρούμπιο, ο οποίος σε 16’16’’ μοίρασε μόλις 1 ασίστ και «αγνόησε» επιδεικτικά το μακρινό σουτ του, ακόμη και όταν ήταν εντελώς ελεύθερος. Το αποτέλεσμα ήταν ο χαρισματικός πλέι μέικερ να σταματήσει στους 4 πόντους (με 0/2 τρ.) κάνοντας τον προπονητή του κ. Πασκουάλ να μην τον εμπιστεύεται για αρκετή ώρα στο παρκέ.

2. Περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τον ηγέτη της Μπαρτσελόνα Χουάν Κάρλος Ναβάρο, ο οποίος έκλεισε το πρώτο ημίχρονο με 7 πόντους και ολοκλήρωσε τον αγώνα με 13 πόντους χάρη στην εξαιρετική άμυνα του Νικ Καλάθη (και δευτερευόντως του Δημήτρη Διαμαντίδη) και τις σύνθετες άμυνες του Παναθηναϊκού, που παγίδευσαν τον κορυφαίο παίκτη της Μπαρτσελόνα.

3. Υπερίσχυσε κατά κράτος στις μάχες στις δύο ρακέτες μαζεύοντας 7 περισσότερα ριμπάουντ (33 έναντι 26) από τους γηπεδούχους και περιόρισε τους τέσσερις από τους πέντε ψηλούς σε μονοψήφιο αριθμό πόντων (Εντόνγκ 8 π., Πέροβιτς 6 π., Μόρις 5 π., Βάσκεθ 4 π.,). Μόνο ο Εράζεμ Λόρμπεκ σημείωσε 12 πόντους, αλλά κι αυτός δεν «σκότωσε» τον Παναθηναϊκό.

Όλα αυτά στην άμυνα (μην σας ξεγελούν οι 83 πόντοι της Μπαρτσελόνα, η άμυνα του Παναθηναϊκού ήταν καλά «διαβασμένη», εκτός από το δίλεπτο, στο οποίο επετεύχθησαν τα τρία σερί τρίποντα των γηπεδούχων στις αρχές της τέταρτης περιόδου), γιατί και στην επίθεση ο σέρβος «καθηγητής» έκανε… μαγικά:

1. Χρησιμοποίησε για αρκετή ώρα τον Διαμαντίδη στη θέση του «shooting guard» δίνοντάς του την ευκαιρία να πραγματοποιήσει μια από τις κορυφαίες εμφανίσεις του και να καταρρίψει το ρεκόρ πόντων καριέρας στην Ευρωλίγκα (26 έναντι 22 πόντων). Ο τίτλος της εφημερίδας «El Pais» τα λέει όλα: «Η Μπαρτσελόνα έπνιξε την ιδιοφυΐα του Διαμαντίδη». Ο οποίος Διαμαντίδης, όχι μόνο δεν έβαλε σκοτούρες στο κεφάλι του που αφορούσαν στη διαιτησία («Δεν θέλω να μιλήσω για τη διαιτησία. Θέλω να σταθώ στην δική μας ομάδα και σε κάποια λάθη που ίσως έκανε», σχολίασε χαρακτηριστικά), αλλά… κατσάδιασε τον εαυτό του για το τελευταίο άστοχο σουτ από τα εννέα μέτρα («Χάσαμε το παιχνίδι από ένα δικό μου άστοχο σουτ»).

2. Ο ΠΑΟ είχε υπερβολικά «στοχευμένες» επιθέσεις. Μπορεί να μην υπήρχαν οι γνωστοί αυτοματισμοί, μπορεί οι Πράσινοι να μοίρασαν μόλις 7 τελικές πάσες (έναντι 12 της πρωταθλήτριας Ευρώπης) εξαιτίας του γνωστού προβλήματος στη δημιουργία, αλλά η μπάλα ξεκινούσε από τους περιφερειακούς και κατέληγε στους ψηλούς _ αρκετές φορές και σε περιφερειακούς που επιχειρούσαν να εκμεταλλευτούν τη διαφορά ύψους «ποστάροντάς» τους αντιπάλους τους όπως λέγεται στη διάλεκτο του μπάσκετ _ λες και ήταν… τηλεκατευθυνόμενη!

Τα «τρωτά»

Παρ’ όλα αυτά, ο Παναθηναϊκός δεν έκανε το τέλειο παιχνίδι, όπως ακούστηκε κατά κόρον. Μπορεί η συγκεκριμένη εμφάνιση να μην επαναληφθεί στον δεύτερο αγώνα την Πέμπτη και οι Πράσινοι να βρεθούν στο 0-2, μπορεί η Μπαρτσελόνα να είναι υποψιασμένη και να έχει «διαβάσει» τα τρικ του Τριφυλλιού, ωστόσο στην πρεμιέρα των πλέι οφ υπήρχαν και αρκετά «τρωτά» σημεία, που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν:

1. Ο Ρομέιν Σάτο παρέμεινε επί 16’58’’ στο παρκέ, αλλά ήταν… σκιά του εαυτού του αποχωρώντας χωρίς να πετύχει πόντο.

2. Τα δύο «τεσσάρια» Αντώνης Φώτσης και Κώστας Τσαρτσαρής σημείωσαν από δύο πόντους. Ο Φώτσης, βέβαια, κατέβασε 8 ριμπάουντ, εκ των οποίων τα 4 ήταν επιθετικά, αλλά «συνελήφθη» σε αρκετές φάσεις να έχει χάσει τη συγκέντρωσή του.

3. Ο Μάικ Μπατίστ άργησε να πάρει μπρος. Στο πρώτο ημίχρονο είχε μόλις 2 πόντους, αλλά στο δεύτερο εικοσάλεπτο… εξιλεώθηκε σκοράροντας 13 πόντους και αποκτώντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

4. Οι Κώστας Καϊμακόγλου (1 π. σε 15’43’’), Ιαν Βουγιούκας (4 π. σε 7’19’’), Στράτος Περπέρογλου (6 π. σε 11’43’’) δεν έβγαλαν τη μαχητικότητα που θα περίμενε ο προπονητής τους, ενώ ο Μιλένκο Τέπιτς πρόλαβε να κάνει ένα κλέψιμο στο πιο «άχρωμο» δίλεπτο της καριέρας του.

Ισως για αυτό ο κόουτς Ομπράντοβιτς δεν θέλησε να καυτηριάσει τα διαιτητικά σφάλματα. Προφανώς αντιλαμβάνεται ότι ακόμη η σειρά βρίσκεται στην αρχή της και ότι αν αποπροσανατολίσει τους παίκτες του από τα λάθη τους, τότε το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να επισπεύσει τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό του Τριφυλλιού. Η Πέμπτη (στις 22.15 το τζάμπολ του δεύτερου αγώνα) θα είναι μια καινούργια ημέρα και η τριάδα Διαμαντίδης, Νίκολας, Μπατίστ δεν θα αντέξει χωρίς συμπαράσταση…