Για όλα τα ανοιχτά θέματα της ΠΑΕ εν όψει της αδειοδότησης της, τώρα στο τέλος της σεζόν, για τα οικονομικά προβλήματα που πιέζουν την διοίκηση του αλλά και τους λόγους της καταψήφισης της πρότασης μομφής στο πρόσωπο του κ. Μαρινάκη, μίλησε ο Γιάννης Τάκης σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε την Τετάρτη (23/03). Ο πρόεδρος της «κυανόλευκης» ΠΑΕ χαρακτήρισε μοναδική βοήθεια τη βοήθεια από τον Μυτιληναίο.

Για τις οικονομικές υποχρεώσεις ο Γιάννης Τάκης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι…:

«Έχοντας έναπλήθος χρεών δεν μπορούσαμε να είμαστε απολύτως συνεπείς σε ό,τι είχε να κάνει με τα τρέχοντα έξοδα. Μέχρι τα Χριστούγεννα είχαμε βρει μια ρέγουλα αλλά ξέρετε ότι ο Ιανουάριος ήταν ένας πολύ δύσκολος μήνας με την οφειλή προς την ΕΠΟ και αυτό δημιούργησε μια μικρή καθυστέρηση στις υποχρεώσεις μας. Η προτεραιότητα πήγε σε αυτά που κάνουν άμεσα κακό στην ομάδα για να μην αφαιρεθούν βαθμοί π.χ. Μιλήσαμε με τους παίκτες αρκετές φορές. Ηρακλειδείς είμαστε εμείς και την αγαπάμε την ομάδα. Δεν έχουμε κέρδος αν κάποιος δεν πληρωθεί.

» Τους ζητήσαμε να κάνουν υπομονή και κάνουν. Ξέρουμε ότι υπάρχουν παιδιά που ήταν στον Ηρακλή και πέρσι και πρόπερσι και έχει μαζευτεί ένα χρέος που έχει να κάνει και με τα προηγούμενα. Στο διάστημα Μαρτίου, Απριλίου, Ιουνίου περιμένουμε αρκετά έσοδα και τους είπαμε ότι δεν θα χάσουν τα χρήματά τους.

» Άλλωστε, η δουλειά του ποδοσφαιριστή είναι τώρα πιο διασφαλισμένη από ποτέ. Ο Βέρα π.χ. παίζει κάπου στην Παραγουάη και πληρώνεται από τον Ηρακλή. Η διοίκηση έχει αποδείξει στην πλειοψηφία των παικτών ότι τους σέβεται και προσπαθεί να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της. Στις ακαδημίες τον Μάιο παραλάβαμε απλώς χρέη και κακό ψυχισμό. Όταν υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι 9, 10 και 11 μήνες απλήρωτοι είναι λογικό να μην κάνουν τη δουλειά τους με κέφι. Και εκεί έχουμε ένα χρονοδιάγραμμα που σε γενικές γραμμές έχει καθυστερήσεις αλλά τακτοποιείται».

Ο κ. Τάκης αποκάλυψε ότι έχει αποταθεί στον πρώην ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, κ. Μυτηλιναίο για να συνδράμει οικονομικά σε μία δύσκολη εποχή και περιμένουν σύντομα την απάντησή του.

«Θέλοντας να κάνουμε μια κατ’αρχήν αναδρομή, θέλω να σας πω ότι νιώθουμε πάρα πολύ ήρεμοι καιεντάξει με τη συνείδησή μας γιατί κάνουμε αυτό που απαιτεί η πραγματικότητα και οι σημερινές συνθήκες. Για άλλη μία χρονιά το θέμα της αδειοδότησης είναι κορυφαίο και καθοριστικό για τον σύλλογο. Σε σχέση με πέρσι νομίζω ότι αρκετά πράγματα σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της αδειοδότησης είναι πιο ξεκάθαρα και συντονισμένα σε σχέση με τον πανικό που επικράτησε πέρσι. Αναμφίβολα και το ξέρετε όλοι, δεν είναι μόνο ο Ηρακλής η ομάδα που είναι πρόβλημα στο ελληνικό Πρωτάθλημα.

» Ήδη, ο ΓΓΑ και ο πρόεδρος της ΕΠΟ φρόντισαν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου στο σύνολο σχεδόν των ομάδων. Δεν μας απασχολούν οι άλλες ομάδες εμάς μας ενδιαφέρει η δική μας ομάδας, Έχουμε φτάσει σε ένα στάδιο που τα πράγματα δεν είναι απόλυτα τακτοποιημένα αλλά έχουμε την πεποίθηση και τη σιγουριά ότι θα φτάσουμε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στο τέλος. Το κομμάτι της αδειοδότησης όπως ξέρετε καλά και όπως αναλυτικά έχετε πληροφορηθεί, κατά βάση αφορά εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με το παρελθόν της ομάδας.

Είναι μια δύσκολη οικονομικά χρονιά. Και άρα και τα οικονομικά δεδομένα είναι σκληρά. Βάλαμε τα πράγματα σε μια σειρά αποπληρώνοντας με αργούς ρυθμούς αλλά αποπληρώνοντας χρέη προς πρώην παίκτες κυρίως ξένους που έχουν αποφάσεις ΦΙΦΑ ή ΟΥΕΦΑ. Αρκετοί από τους ανθρώπους με τους οποίους είχαμε υποχρεώσεις, έδειξαν και υπομονή και αντοχή και καλή διάθεση.

» Αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που γίνεται αρκετοί έχουν δείξει κατανόηση ξέροντας ότι η προσπάθειά μας είναι να τακτοποιηθούν δια παντός αυτές οι εκκρεμότητες. Το αγωνιστικό είναι ένα κομμάτι που δεν το βάζουμε πίσω. Δεν τελείωσε ακόμη η χρονιά, ένα πρωτάθλημα που ήταν ιδιαζόντως σκληρό και δύσκολο και δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι σαν διοίκηση και σαν ομάδα. Θεωρούμε ότι στα τελευταία τρία παιχνίδια η ομάδα και οι παίκτες θα δείξουν ότι δικαίως είναι στον Ηρακλή και δικαίως κάνουν αυτή τη δουλειά.

» Αρκετά έγκαιρα, στα μέσα Ιανουαρίου, είχαμε κάνει μια συνέντευξη Τύπου και είπαμε την κατάσταση όπως ήταν. Επειδή είμαστε διοίκηση Πρωτοδικείου, κι επειδή κανείς από μας δεν είναι επιχειρηματίας είπαμε την αλήθεια σε όλους τους φιλάθλους του Ηρακλή ότι είμαστε αναγκασμένοι να στραφούμε στον κόσμο. Θέλω να σας πω ότι σε αυτό το κομμάτι ήμασταν λίγο πιο αισιόδοξοι. Αντιλαμβάνομαι τη γενικότερη κατάσταση και το πρόβλημα που βιώνει ο καθένας αλλά μείναμε λίγο πίσω στον σχεδιασμό.
Στραφήκαμε πολύ έγκαιρα στον Ευάγγελο Μυτιληναίο για την ομάδα που αγαπά ακόμη και να μας βοηθήσει σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή. Ξέρω ότι όποτε χρειάστηκε, το προηγούμενο καλοκαίρι και τον Δεκέμβριο σε μια προσπάθεια εξυγίανσης των φορολογικών υποχρεώσεων της ΠΑΕ έγινε μια πολύ σοβαρή και προσεκτική δουλειά ώστε να εντοπίσουμε ακριβώς τι ανάγκες υπήρχαν.

» Και εκεί ο κ.Μυτιληναίος συνέδραμε αποφασιστικά. Φιλοδοξούμε ότι αύριο (24/3) το πρωί, γιατί έχουμε επαφές με τους ανθρώπους του στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, θα είμαστε σε θέση να σας ενημερώσουμε έγκαιρα και έγκυρα ότι για άλλη μια φορά σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την ομάδα μας θα συνδράμει στην προσπάθεια που κάνουν οι φίλαθλοι σε ένα αγώνα ποιότητας, σε έναν αγώνα που είναι καθαρός. Ελπίζω και είναι μια δημόσια έκκληση αυτή, ότι θα συνδράμει αποφασιστικά στις ανάγκες που υπάρχουν και για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα του Ηρακλή και της ΠΑΕ, για να δούμε τι πρέπει να αλλάξουμε και τι στόχους πρέπει να έχει αυτή η ομάδα εκτός από το να παίρνουμε την άδεια και να σώζεται τις τελευταίες αγωνιστικές.

» Η βοήθεια από τον κ. Μυτιληναίο είναι μονόδρομος. Θεωρούμε ότι ο κ. Μυτιληναίος είναι σήμερα ένα κεφάλαιο για τον Ηρακλή. . Δεν νομίζω ότι κάποιος μαθαίνει σήμερα για την εμπλοκή του κ.Μυτιληναίου. Ο κόσμος ήξερε και για το καλοκαίρι αλλά και τον Δεκέμβριο στις διεργασίες με την εφορία συνέδραμε ουσιαστικά. Ολοι μας καταλαβαίνουμε ότι αυτή η καινούρια σχέση, αν δημιουργηθεί, θα είναι μια καινούρια σχέση δύο πιο έμπειρων πλευρών και από την πλευρά των φιλάθλων του Ηρακλή και από την πλευρά του κ.Μυτιληναίου. Αν θελήσει να εμπλακεί θα τον υποδεχτούμε με καλή διάθεση.

» Θα πρέπει να δείχνουμε ένα σωματείο που θα πρέπει να σταθεί και να βελτιώσει τις υποδομές του για να μπορεί να παράγει ποιοτικούςποδοσφαιριστές. Μερικά δύσκολα προβλήματα περίπου έχουν ολοκληρωθεί. Μερικά άλλα είναι σε τελευταίες συζητήσεις. Θέλω να σας πω ότι χθες (22/3) έκλεισε και το κομμάτι με τον Σάββα Κωφίδη, ουσιαστικά. Υπάρχουν άνθρωποι στον Ηρακλή που οφείλουμε να τους σεβόμαστε και να μην δίνουμε την ευκαιρία σε τρίτους για να δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Έχουμε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε και να γνωρίσουμε κάποιους δικηγόρους και εκπροσώπους παικτών.

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτοί εκπροσωπούν αντίθετα συμφέροντα με τον Ηρακλή. Πέρασα αρκετό χρόνο διαφωνώντας με τον δικηγόρο, κ. Γιώργο Ζελελίδη, οφείλω όμως τώρα να πω ότι κάνει αρκετές προσπάθειες για να βρεθούν λύσεις. Καταλαβαίνει και ο ίδιος νομίζω ότι φέτος γίνεται μια διαφορετικού τύπου προσπάθεια.

» Όταν ξεκινήσαμε ήταν 19 ανοιχτές υποθέσεις. Τώρα, είναι λιγότερες. Δεν έχει νόημα να σας πω αναλυτικά. Όλα τα χρήματα που έχουν μπει στον Ηρακλή πηγαίνουν στην κάλυψη των αρμοδιοτήτων. Η επόμενη εβδομάδα είναι καθοριστική για να κλείσουνε και οι υπόλοιπες υποθέσεις. Θα πάμε έχοντας ρυθμισμένα και τα 19 θέματα. Όλα τα υπόλοιπα θέματα έχουν ρυθμιστεί και οι παρατηρήσεις που πήραμε είναι ότι σε σχέση με πέρσι είναι σε καλύτερο δρόμο. Δεν πρέπει να μας πιάνει απογοήτευση.

» Είμαστε σε καλό δρόμο αλλά πρέπει να έχουμε και γραμμή άμυνας. Οι ομάδες που ενδιαφέρονται για να σωθούν εις βάρος κάποιας άλλης ομάδας σε σχέση με πέρσι έχουν αυξηθεί. Δεν έχουμε εντοπίσει διάθεση αρνητισμού από κάποιους αλλά μέχρι την τελευταία μέρα, μέχρι να μπούνε οι υπογραφές. Κανείς δεν πρέπει να είναι σε ψυχολογική διάθεση να βάλει ταφόπλακα σε έναν ιστορικό σύλλογο».

Ο Γιάννης Τάκης αναφέρθηκε στην απόφασή του να καταψηφίσει την πρότασης μομφής κατά Μαρινάκη, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκα:

«Δεν θέλω να μένουν σκιές. Φέτος το Πρωτάθλημα ξεκίνησε κυνηγώντας οι φίλαθλοι της ΑΕΚ τους παίκτες της ΑΕΚ. Μετά, οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, τους παίκτες και ζήσαμε γενικώς κι άλλες τέτοιες στιγμές. Δεν θεώρησαν σωστό ότι λίγο πριν τελειώσει το Πρωτάθλημα να ψάχνουμε πάλι πρόεδρο και να μην είχε πρόβλημα στη Σούπερ Λίγκα γιατί θα είχε πρόβλημα και ο Ηρακλής στα ταμεία του.

» Ο Ηρακλής είναι ανεξάρτητος, είναι μόνος του. Ούτε είχε, ούτε έχει ανάγκη από ομπρέλες, ούτε είχε, ούτε έχει ανάγκη από συμμαχίες. Είμαστε περήφανοι για αυτό, το αποδείξαμε και προσφάτως. Είναι η πρώτη φορά που βγάλαμε ανακοίνωση για τη διαιτησία και μετά από ένα παιχνίδι γιατί όταν νιώθουμε ότι ήταν εντάξει πρέπει να το λέμε».