«Δεν είμαστε καρτέλ, ούτε κατηχητικό»

Ιδιαίτερα καυστικός παρουσιάστηκε ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τα τεκταινόμενα στη Σούπερ Λίγκα και στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Ο πρόεδρος της Λίγκας επιτέθηκε στον γενικό Γραμματέα Αθλητιμού κ. Παναγιώτη Μπιτσαξή, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η Σούπερ Λίγκα δεν φιλοδοξεί να γίνει κάτι σαν την ενορία του κυρίου Μπιτσαξή». Παράλληλα χαρακτήρισε επιτυχημένη την πενταετή ύπαρξη της διοργανώτριας αρχής και άφησε αιχμές για το έργο της Αστυνομίας αναφορικά με τα φαινόμενα της βίας στα γήπεδα. Απέφυγε πάντως να απαντήσει στις ερωτήσεις που αφορούσαν την υπόθεση των κασετών και τις μηνύσεις.

Ιδιαίτερα καυστικός παρουσιάστηκε ο κ. Βαγγέλης Μαρινάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τα τεκταινόμενα στη Σούπερ Λίγκα και στο ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Ο πρόεδρος της Λίγκας επιτέθηκε στον γενικό Γραμματέα Αθλητιμού κ. Παναγιώτη Μπιτσαξή, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «η Σούπερ Λίγκα δεν φιλοδοξεί να γίνει κάτι σαν την ενορία του κυρίου Μπιτσαξή». Παράλληλα χαρακτήρισε επιτυχημένη την πενταετή ύπαρξη της διοργανώτριας αρχής και άφησε αιχμές για το έργο της Αστυνομίας αναφορικά με τα φαινόμενα της βίας στα γήπεδα. Απέφυγε πάντως να απαντήσει στις ερωτήσεις που αφορούσαν την υπόθεση των κασετών και τις μηνύσεις.

Αναλυτικά, όσα δήλωσε ο κ. Μαρινάκης:

«Σύντομα ολοκληρώνεται μια πενταετία λειτουργίας της Σούπερ Λιγκ. Πέντε χρόνια πετυχημένης πορείας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως όλα ήταν καλά. Η Σούπερ Λίγκα δεν είναι ένα καρτέλ ισχυρών όπου αναδύεται σήψη, όπως πιστεύει ο κ. Μπιτσαξής. Η Σούπερ Λίγκα δεν φιλοδοξεί να γίνει κάτι σαν την ενορία του κυρίου Μπιτσαξή. Ένα πρωτάθλημα που θα διοργάνωνε η ενορία του κ. Μπιτσαξή δεν θα ενδιέφερε κανέναν. Οφείλουμε όχι μόνο να απαντήσουμε, αλλά και να αποδείξουμε όσα λέμε, σε αντίθεση με τον κ. Γενικό που κάνει αόριστες τοποθετήσεις και τα βάζει με φανταστικούς εχθρούς. Θα παρουσιάσουμε αληθινά στοιχεία και το ίδιο θα περιμένουμε να κάνει και ο κ. Γενικός, διαφορετικά θα πρέπει να ανασκευάσει.

Είμαστε μαζί του για την πάταξη της βίας, αλλά δεν θα πρέπει να μασάμε την ίδια καραμέλα. Η αστυνομία πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Είμαστε η χώρα με τις λιγότερες συλλήψεις παραβατών φιλάθλων. Γιατί δεν συλλαμβάνονται αυτοί που κάνουν επεισόδια; Δαπανήθηκαν χιλιάδες ευρώ για την τοποθέτηση ηλεκτρονικών συστημάτων, αλλά πότε χρησιμοποιήθηκαν; Τι ακριβώς προτείνει ο κ. Μπιτσαξής για να παταχθεί η βία, εκτός από το να γίνει αυστηρότερος ο πειθαρχικός κώδικας για τις ομάδες.

Κάθε χρόνο αυξάνονται τα όργανα, κάθε χρόνο πληρώνουμε περισσότερα στην αστυνομία και σε φόρους. Το πρωτάθλημα που διοργανώνει η Λίγκα είναι το μεγαλύτερο θέαμα στη χώρα μας και αυτό αποτυπώνεται στον αριθμό εφημερίδων, ιστοσελίδων, τα εισιτήρια και τα ποσοστά τηλεθέασης. Ξέρουμε πως υπάρχουν προβλήματα, μικρά ή μεγάλα, που λόγω του ενδιαφέροντος διογκώνονται»
.

«Υπάρχουν προβλήματα στη διαιτησία»


Σχετικά με την αξιοπιστία του πρωταθλήματος ο κ. Μαρινάκης είπε:
«Ξέρουμε πως υπάρχουν προβλήματα με τη διαιτησία, αλλά πιστεύω πως έχουμε και αξιόλογους διαιτητές και πρώην διαιτητές για τη διαχείριση της ΚΕΔ, αλλά πρέπει όλοι να τους στηρίξουμε για να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς φόβο.

Βλέπουμε φέτος τρεις αγωνιστικές πριν τη λήξη του πρωταθλήματος δεν ξέρουμε ποιες ομάδες θα παίξουν στα play-offs και ποιες θα υποβιβαστούν. Τα έσοδα έχουν τριπλασιαστεί και το κράτος δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ. Δείτε τι συμβαίνει σε όσα καταπληκτικά στάδια χτίστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν παίζει εκεί κάποια ομάδα».

«Η πολιτεία ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους»

Επίσης, ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα που έθεσε ο κ. Μπιτσαξής για κόψιμο των κρατικών επιχορηγήσεων:
«Ο ΟΠΑΠ είναι μια ανώνυμη εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο με συμβάσεις που προβλέπουν υποχρεώσεις και από τις δύο πλευρές και δεν κρέμεται η συνεργασία αυτή από αποφάσεις της Πολιτείας. Δεν προσπαθήσαμε ποτέ να κρύψουμε τα προβλήματα. Πήγαμε στην Πολιτεία, αλλά η στάση της είναι πάντα η ίδια: να αυξήσουμε τις ποινές για τις ομάδες. Λυπάμαι, αλλά έτσι δεν θέλουμε ποδόσφαιρο, αλλά αποδιοπομπαίους τράγους. Κανένας δεν θέλει να παίξει αυτό το ρόλο, ειδικά όταν στηρίζουμε τις ομάδες με δικά μας χρήματα. Είναι σειρά της Πολιτείας να κάνει σοβαρές προτάσεις με σχεδιασμό. Πρέπει κάποιος να συντονίσει το έργο των υπηρεσιών και των ποδοσφαιρικών αρχών για την αντιμετώπιση της βίας.

Να μην πριονίζουν όλοι αυτοί που ζουν από το ποδόσφαιρο το κλαδί που κάθονται. Το ποδόσφαιρο πρέπει να στηριχτεί. Προσφέρει χαρά και αποτελεί καταφύγιο, αποτελεί ιδέα για τα νέα παιδιά και προβάλει την πατρίδα μας στο εξωτερικό. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί με εποικοδομητικό διάλογο και δημιουργική κριτική να βρούμε λύσεις».

Μποροβήλος: Δεν θέλουμε τον εκφυλισμό του ποδοσφαίρου

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας κ. Γιώργος Μποροβήλος, δήλωσε:
«Ερχόμαστε σαν Σούπερ Λίγκα να αποδείξουμε το αυτονόητο. Βλέπουμε όλους να κόπτονται και να παρουσιάζονται βασιλικότεροι του βασιλέως για το καλό του ποδοσφαίρου και να μην ενδιαφερόμαστε εμείς. Αυτό είναι ένα οξύμωρο σχήμα. Ο πρώτος που πρέπει να ενδιαφέρεται και πραγματικά ενδιαφέρεται είναι η Σούπερ Λίγκα. Λάθη γίνονται, είναι ένας νέος συνεταιρισμός, μόλις τεσσάρων ετών, αλλά έχει πετύχει πάρα πολλά. Όποιος κι αν λέει πως κόπτεται για το ποδόσφαιρο ξεκινά από ίδιον όφελος. Υπάρχει περίπτωση η Σούπερ Λίγκα να μη θέλει ένα καθαρό ποδόσφαιρο;

Εμείς θα πρέπει να είμαστε αντίπαλοι στα 90 λεπτά και σε όλα τα άλλα ενωμένοι, γιατί βαλλόμεθα πανταχόθεν. Γίνονται κάποιες καταγγελίες για τα κακώς κείμενα στο ποδόσφαιρο. Μπορεί να είναι κι έτσι. Το ζήτημα είναι αυτός που καταγγέλλει να μπορεί και να το αποδείξει, γιατί η ζημιά που γίνεται στη Λίγκα και το ποδόσφαιρο είναι ανυπολόγιστη. Είμαστε έτοιμοι και θα προτείνουμε αυστηροποίηση σε αυτές τις διαδικασίες. Δεν θέλουμε να κρύψουμε τίποτα. Οι καταγγέλλοντες πρέπει να παρέχουν αποδείξεις, ώστε οι αρμόδιες αρχές να εξαφανίσουν τον καταγγελλόμενο. Διαφορετικά να εξαφανίσουν τον καταγγέλλοντα.

Δεν θέλουμε να κρύψουμε τίποτα. Αλλά δεν μπορεί να γίνει δουλειά με το άκουσα, είδα, μου είπανε. Αυτός που ακούει όλα αυτά δεν θα κάνει το δικαστή, ούτε τον κριτή και λέει ‘πού να πάω όπως τα μαγειρεύουν και τα κασετοποιούν;’. Αυτό που μένει στον θεατή είναι πως όλα είναι σάπια. Πώς να φέρεις μετά κόσμο, οικογένειες στα γήπεδα, χορηγούς, και πώς διώξεις τη βία; Τα πρόστιμα έφτασαν στο Θεό! Όλες οι ομάδες πληρώνουν, αλλά δεν έγινε τίποτα. Η βία είναι και εισαγόμενη. Λέγαμε κάποτε ότι φταίει το ποδόσφαιρο, αλλά γεμίσανε και τα άλλα αθλήματα με σπασμένα καθίσματα και χίλια προβλήματα.

Έχουμε κι εμείς τις ευθύνες μας, τις αναλαμβάνουμε, αλλά αυτό που πάει να περάσει στην κοινή γνώμη, πως για όλα φταίνε οι ΠΑΕ, είναι άδικο. Η Σούπερ Λίγκα είναι ένας συνεταιρισμός που προσπαθεί για το καλύτερο. Δεν τα κάνει όλα καλά, αλλά δεν θα πρέπει να φορτώνονται όλα στην καμπούρα της Σούπερ Λίγκας και των ομάδων. Οι ομάδες είναι οι πρώτες που ενδιαφέρονται για ένα καθαρό και καλό προϊόν. Γιατί αν το προϊόν εκφυλιστεί, πού θα απευθύνεται; Σε ποιους θεατές, σε ποιους χορηγούς;».

Κομνηνός: Το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα των τελευταίων ετών

Ο εκτελεστικός διευθυντής Σούπερ Λίγκας κ. Πατρίκ Κομνηνός, παρουσίασε με διαφάνειες πώς στήθηκε ο συνεταιρισμός της Σούπερ Λίγκας και τους σκοπούς της, ενώ αναφέρθηκε στις ενέργειές της για την αναβάθμιση και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του πρωταθλήματος, όπως και όσα έγιναν για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στη χώρα μέσω της αναβάθμισης των πρωταθλημάτων υποδομής.

«Υπάρχει ανοδική τάση τα εισιτήρια. Δεν μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις με το 1985/86. Αν προσθέσουμε και τα εισιτήρια των play-offs ξεπερνούμε τα 2 εκατ. εισιτήρια το χρόνο, κάτι που είναι το 20% του πληθυσμού και δεν είναι αμελητέος αριθμός. Τον τελευταίο χρόνο υπήρχε μικρή πτώση λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό έχει οικονομικά οφέλη για τις ομάδες και ένα καλύτερο προϊόν».

Επίσης ανέφερε πως «… την πρώτη μας χρονιά είχαμε έσοδα 10 εκατ. ευρώ και τώρα έχουμε 70 εκατ. ευρώ, μιλάμε δηλαδή για επταπλασιασμό εσόδων. Η φετινή χρονιά θα φτάσει πάνω από 66 εκατ. ευρώ. Μεγάλο ρόλο παίζει σε αυτό η συνεργασία με τον ΟΠΑΠ και η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Κατηγορούμαστε πως ασχολούμαστε με τα χρήματα. Δεν νομίζω πως η Premier League ή οποιοδήποτε άλλο μεγάλο πρωτάθλημα δεν ασχολείται με τα χρήματα. Τα έσοδα που πηγαίνουν από τη Σούπερ Λίγκα υπέρ της ΕΠΟ και την Ένωση Β’ και Γ’ Εθνικής είναι πολλά. Αντιλαμβάνεται κανείς πως τα αυξημένα έσοδα της Σούπερ Λίγκας έρχονται να βοηθήσουν το σύνολο του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Για τη συνεργασία με τον ΟΠΑΠ, είπε «… δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Είναι μια ανταποδοτική σύμβαση χορηγίας. Είναι μια εμπορική συμφωνία, που σήμερα εδώ γίνεται με τον ΟΠΑΠ κι έξω γίνεται με κάποιες άλλες εταιρείες. Δεν είναι κάτι που δίνεται δωρεάν, ούτε κάτι που έχει αμελητέα αξία και ποσότητα».

Ακολούθως, ο κ. Κομνηνός χαρακτήρισε το τρέχον πρωτάθλημα πιο ανταγωνιστικό των τελευταίων ετών κάνοντας λόγο για την ισομερή κατανομή των εσόδων, τη θέσπιση των play-offs, την πριμοδότηση των βαθμών (20.000 ευρώ ο βαθμός). Αναφορικά με την αντιμετώπιση της αθλητικής βίας, αρχικά ξεκαθάρισε ποιες αρμοδιότητες έχει η αστυνομία (κάνοντας λόγο για τις λιγοστές συλλήψεις), η Πολιτεία (αναφέροντας πως δεν έχει επιβληθεί καμία ποινή φυλάκισης), η ΕΠΟ και τέλος της Σούπερ Λίγκας. Μάλιστα στάθηκε και στο ποσό των προστίμων που έχει επιβληθεί στις ομάδες στα χρόνια λειτουργίας της Σούπερ Λίγκας και το οποίο έφτασε συνολικά τα 7.961.330 ευρώ.

«Εμείς ζητάμε να τιμωρηθούν επιτέλους οι υπαίτιοι. Δεν ζητάμε κάτι καινούριο, αλλά την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας», τόνισε ο κ. Κομνηνός και πρόσθεσε: «Ο Έλληνας φορολογούμενος έχει πληρώσει 13 εκατ. ευρώ για τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης στα γήπεδα και δεν χρησιμοποιούνται».

Μολονότι ακολούθησαν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και η πρώτη αφορούσε στις περιβόητες κασέτες, ο κ. Μαρινάκης δεν θέλησε να απαντήσει και ακολούθησε ο ακόλουθος διάλογος:

Δημοσιογράφος: «Παίρνω ως αφορμή μια ευχή του Σοφοκλή Πιλάβιου την περασμένη εβδομάδα στη συνέντευξη Τύπου που είπε `εύχομαι να μην παίζεται το ελληνικό ποδόσφαιρο κάποια ωραία μέρα στην οδό Ευελπίδων’. Και ήθελα να ρωτήσω το εξής: Υπάρχει ένα ζήτημα που έχει προκύψει με καταγγελίες συγκεκριμένες από τον Αλέξη Κούγια, τον κ. Βοργιά…»

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να σε διακόψω»

Δημοσιογράφος: «Αν θέλετε να ολοκληρώσω…»

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Οχι, δεν θέλω να ολοκληρώσεις. Ακουσες εδώ μέσα τον πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας, τον γενικό διευθυντή, τον αντιπρόεδρο τον κ. Μποροβήλο, είπαμε πάρα πολύ σημαντικά πράγματα».

Δημοσιογράφος: «Ο καθένας κάνει τη δική του αξιολόγηση».

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Για να μη χάνεις το χρόνο σου… η επόμενη ερώτηση».

Δημοσιογράφος: Μα σας αφορά αυτό το θέμα, προσωπικά».

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Δε με αφορά, σας είπα, η επόμενη ερώτηση»…

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk