Το… καλαθάκι της τουαλέτας μπερδεύει την ΕΛΑΣ

Ενα μεταλλικό καλαθάκι… τουαλέτας, στο οποίο είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός, που εξουδετερώθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι έξω από τη ΔΟΥ Νέου Κόσμου – στη συμβολή των οδών Πυθέου και Νεοκλέους – δημιουργεί προβληματισμό στους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας


Ενα μεταλλικό καλαθάκι… τουαλέτας, στο οποίο είχε τοποθετηθεί ο εκρηκτικός μηχανισμός, που εξουδετερώθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι έξω από τη ΔΟΥ Νέου Κόσμου – στη συμβολή των οδών Πυθέου και Νεοκλέους – δημιουργεί προβληματισμό στους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας! Τέτοιου είδους μεταλλικό περίβλημα βόμβας δεν έχει βρεθεί σε καμιά από τις επιθέσεις τα τελευταία χρόνια και οι αξιωματικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πίσω από την ενέργεια στον Νέο Κόσμο να κρύβεται πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση.

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις των αστυνομικών, η εκρηκτική ύλη ήταν δυναμίτιδα βάρους περισσότερο από ένα κιλό ενώ ανιχνεύφθηκε μικρή ποσότητα πυρίτιδας που θα ενεργοποιούσε τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Ακόμη βρέθηκαν μία ενιάβολτη μπαταρία, ένα ρολόι και ένας μικρός λαμπτήρας φακού.

Η συνδεσμολογία της βόμβας χαρακτηρίζεται από τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ προβληματική.

Ενα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι πίσω από αυτή την ενέργεια να κρύβεται η οργάνωση «Επαναστατική Συνέχεια» που ανέλαβε την ευθύνη σε μια παρόμοια βομβιστική ενέργεια στις 26/2/2010, στην πολυεθνική εταιρεία JP Morgan στο Κολωνάκι.

Σοβαρές πιθανότητες δίνουν οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας η βομβιστική επίθεση στον Νέο Κόσμο να πρόκειται για έργο της οργάνωσης «6η Δεκέμβρη», η οποία είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση με ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό στη Γενική Γραμματεία Τύπου και Πληροφοριών στις 15 Ιανουαρίου 2010.

Ακόμα ερευνάται αν πρόκειται για έργο της οργάνωσης «Λαϊκή Θέληση», η οποία έχει προχωρήσει από το 2004 σε έξι βομβιστικές επιθέσεις. Αξιωματικοί ανέφεραν ότι η οργάνωση αυτή τοποθετούσε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς σε μεταλλικά κουτιά, όχι όμως όμοια με αυτό που βρέθηκε στον Νέο Κόσμο. Παράλληλα έχει διαπιστωθεί ότι ο ωρολογιακός εκρηκτικός μηχανισμός που εντοπίστηκε, έχει ομοιότητες με αυτόν που είχε τοποθετηθεί στις 20 Μαϊου 2009 στο γραφείο του επιχειρηματία κ. Γιώργου Τρεπεκλή στο Κολωνάκι.

Σε τρεις περιπτώσεις, μέλη της οργάνωσης είχαν προειδοποιήσει για επικείμενες βομβιστικές επιθέσεις τους με τηλεφωνήματα στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», όπως έκαναν και στην επίθεση το μεσημέρι της Τετάρτης στο Νέο Κόσμο. Ωστόσο οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας επισήμαναν ότι η «Λαϊκή Θέληση», στις περισσότερες από τις βομβιστικές επιθέσεις της ενεργοποιούσε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς με τηλεχειρισμό και κυρίως με κλήσεις κινητών τηλεφώνων, κάτι το οποίο δεν ίσχυσε στον Νέο Κόσμο.

Η «Λαϊκή Θέληση» θεωρείται μετεξέλιξη των οργανώσεων «Λαϊκή Επαναστατική Δράση» και «Ενέδρα», που έδρασαν κατά την περίοδο 2003-2008. Η τελευταία φορά που είχε εμφανιστεί ήταν στις 17 Φεβρουαρίου 2010, όταν τοποθέτησε βόμβα – που ενεργοποιήθηκε μέσω κινητού τηλεφώνου – στο προεκλογικό κέντρο του κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη στο Περιστέρι.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ερευνούν ακόμη σοβαρά το ενδεχόμενο η βόμβα στον Νέο Κόσμο να είναι έργο ασύλληπτων μελών της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Υπενθυμίζεται ότι μέλη της τοποθετούσαν το 2009 εκρηκτικούς μηχανισμούς μέσα σε κατσαρόλες. Σημειώνεται ότι σε κατάθεση αξιωματικού της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σχετικά με τη σύλληψη έξι μελών των «Πυρήνων» σε Νέα Ιωνία Βόλου και Χολαργό, η οποία αναρτήθηκε σε δικτυακό τόπο αντιεξουσιαστών υπάρχουν αναφορές για τέσσερα ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης.

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk