Στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός

Αναχώρησε για τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, για να πάρει μέρος στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το βράδυ της Πέμπτης ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να πάρει μέρος στο δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο συνεδριάζει πάντα την παραμονή των Συνόδων Κορυφής.

Επίσης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι στο πλαίσιο των τακτικών επαφών των δύο ηγετών για την επίλυση της εκκρεμότητας που υπάρχει για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Στις συνομιλίες των Ευρωπαίων ηγετών θα συζητηθούν τα θέματα για το οποία θα λάβει οριστικές αποφάσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Το σημαντικότερο όλων, για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι εκείνο που αφορά στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος του χρέους στην ευρωζώνη. Η Ελλάδα αναμένει και επιδιώκει την επικύρωση των αποφάσεων της 11ης Μαρτίου, εκτιμώντας ότι οι όποιες επιφυλάξεις από ορισμένες χώρες, είναι επουσιώδεις και δεν θα αλλάξουν τα δεδομένα.

Σημαντικό θέμα είναι αυτό της αναθεώρησης της συνθήκης, η οποία επίσης αναμένεται να αποφασιστεί και η οποία, στη συνέχεια, θα τεθεί προς έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Θα συζητηθεί επίσης η κρίση στη Λιβύη, με την Ελλάδα να υποστηρίζει την πολιτική διευθέτησή της και να θέτει, μαζί με την Ιταλία, θέμα αντιμετώπισης ενός ενδεχομένου νέου κύματος μεταναστών.

Το τρίτο θέμα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής, είναι το πυρηνικό πρόβλημα, με αφορμή όσα εκτυλίσσονται στην Ιαπωνία. Η Ελλάδα επιμένει στη θέση της να μη κατασκευάσει εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και ζητεί να γίνουν τεστ αντοχής σε όλα τα πυρηνικά εργοστάσια στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η θέση της Ελλάδας, η οποία μαζί με την Κύπρο, έθεσε θέμα σχετικά με τον σχεδιασμό της Τουρκίας για την ανάπτυξη πυρηνικών εργοστασίων, κερδίζει έδαφος μεταξύ των χωρών-μελών της Ένωσης.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk