Παπανδρέου στο Stern: «Θα σας ξεπληρώσουμε μέχρι δεκάρας»

«Η Γερμανία θα πάρει πίσω τα χρήματά της – και μάλιστα με μεγάλο τόκο» αναφέρει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο εβδομαδιαίο περιοδικό STERN και θα δημοσιευθεί στο νέο τεύχος του που κυκλοφορεί την Πέμπτη. Τα κύρια σημεία της δημοσιεύονται σε τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Αναλυτικά στο τηλεγράφημα αναφέρονται τα εξης: «Πριν την έναρξη της αυριανής συνόδου κορυφής της ΕΕ για τη διάσωση του ευρώ, ο έλληνας Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αντέκρουσε τις αμφιβολίες για τη ρευστότητα της Ελλάδας και επανέλαβε ότι η χώρα του θα αποπληρώσει όλα τα δάνεια: «Θα επιστρέψουμε κάθε δεκάρα. Η Γερμανία θα πάρει πίσω τα χρήματά της – και μάλιστα με μεγάλο τόκο»».

Συγχρόνως, ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους. «Μια αναδιάρθρωση του χρέους πιθανόν να συνεπαγόταν την κατάρρευση ελληνικών τραπεζών. Αλλά και γερμανικές τράπεζες πιθανόν να κατέρρεαν. Εκτός αυτών, θα είχαμε μια χιονοστιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων εναντίον άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό το τίμημα δεν θα μπορούσαμε να το πληρώσουμε στην Ευρώπη». Σύμφωνα με στοιχεία της τράπεζας BIS, οι γερμανικές τράπεζες έχουν απαιτήσεις ύψους 69 δισ. δολαρίων έναντι της Ελλάδος.

Πέρσι η Ελλάδα έλαβε δάνειο 110 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και την ΕΕ, αναφέρει το πρακτορείο, προκειμένου να αποτραπεί η επαπειλούμενη χρεοκοπία. Το Φεβρουάριο το ΔΝΤ προειδοποίησε για την εφαρμογή του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Ο κ. Παπανδρέου αντέκρουσε την κριτική: «Καμία χώρα της Ευρώπης και καμία κυβέρνηση δεν προέβη τους προηγούμενους δέκα μήνες σε τόσες αλλαγές όσες η Ελλάδα».

Ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα ιδιωτικοποιηθεί κρατική περιουσία αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ. Για παράδειγμα, το Εμιράτο του Κατάρ προτίθεται – όπως είπε – θα επενδύσει πέντε δισ. ευρώ για την ανακατασκευή του χώρου, στον οποίο βρισκόταν ο πρώην αερολιμένας Αθηνών.

Για τις αυξανόμενες αμφιβολίες σχετικά με τη δανειοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο Παπανδρέου δήλωσε στο STERN ότι οι χρηματαγορές τείνουν προς το παρόν σε «υπερβολικές αντιδράσεις»: «Συνεχώς περιγράφονται τρομακτικά σενάρια. Μερικές φορές μοιάζει να είναι εκτεθειμένος κανείς σε μια πραγματική τρομοκρατία των αγορών».

Οπως ανφέρεται στο τηλεγράφημα, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 148% του ΑΕΠ ενώ τα επόμενα χρόνια θα ανέλθει στο 160%. «Το φθινόπωρο του 2009 διαπιστώθηκε ότι για να γίνει αυτό ωραιοποιήθηκαν μαζικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με το ύψος του χρέους της χώρας» καταλήγει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk