Συνέδριο : Η επόμενη ημέρα της επικοινωνίας

Τα σοβαρά και δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος των επιχειρήσεων επικοινωνίας εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου με θέμα «Επικοινωνία : Η επόμενη μέρα» που διοργανώθηκε σήμερα στο «Metropolitan Expo».

Διοργανωτές του συνεδρίου ήταν ο Σύλλογος Διαφημιζομένων Ελλάδας, η Ένωση Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδας, η Ένωση Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών Αττικής, η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, το ΙΑΒ Hellas, o Σύλλογος Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου.

Στόχος του συνεδρίου ήταν η εξεύρεση απαντήσεων στα καυτά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της επικοινωνίας σήμερα, καθώς επίσης να βρεθούν και τα νέα μοντέλα συνεργασίας που πρέπει να δημιουργηθούν στο τρίγωνο Διαφημιζόμενοι-Εταιρείες Επικοινωνίας-Μέσα Ενημέρωσης, προκειμένου να εκπληρωθούν τα παραπάνω.

Τα βασικά θέματα που τέθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου ήταν : το αγγελιόσημο, η επιστροφή στους ειδικούς των media, καθώς και το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Τύπου.

Στην εισήγησή του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού κ. Τηλέμαχος Χυτήρης ανέφερε ότι «χρειάζεται να υπάρξουν κανόνες ξεκάθαροι και η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να διασφαλίσει την υγιή λειτουργία της αγοράς. Δεν μπορεί να υπάρχουν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι σε κανένα τομέα και με κανένα τρόπο γιατί όπου παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, υπάρχουν προβλήματα. Η πολιτεία είναι εδώ, πρόθυμη να κάνει τις απαιτούμενες αλλαγές για να λειτουργήσει η αγορά με διαφάνεια».

O κ. Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου τόνισε ότι «στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα νόμων, αλλά δεν εφαρμόζονται», ενώ υπογράμμισε ότι αποτελούν αγκάθια η έλλειψη αδειών, η δημοσίευση ισολογισμών σε εφημερίδες φαντάσματα, καθώς και το ότι η κρατική διαφήμιση δίνεται με κομματικά κριτήρια. Είπε ακόμα ότι «ο πόρος του αγγελιόσημου θα έπρεπε να πηγαίνει στα ταμεία των εργαζομένων».

Από την πλευρά του ο εκδότης της εφημερίδας Real κ. Νίκος Χατζηνικολάου αναφερόμενος στο αγγελιόσημο δήλωσε ότι «είναι απαράδεκτο να επιδοτεί η αγορά τις συντάξεις των δημοσιογράφων και όχι ο φυσικός εργοδότης τους».

Ο κ. Θ. Κοτιώνης, διευθύνων σύμβουλος της διαφημιστικής εταιρείας Bold Ogilvy αναφέρθηκε στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην τηλεοπτική πραγματικότητα της Ισπανίας και υπογράμμισε ότι κατόπιν συγχωνεύσεων έχουν πλέον απομείνει ουσιαστικά μόνο δύο μεγάλοι όμιλοι τηλεοπτικών δικτύων γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί κατά 80% το κόστος των τηλεοπτικών διαφημίσεων. Σύμφωνα με τον κ. Κοτιώνη οι συγχωνεύσεις είναι αναπόφευκτες και στη χώρα μας και μπορεί να οδηγήσουν σε βελτίωση και ανάκαμψη της τηλεοπτικής αγοράς.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας κ. Κ. Κιμπουρόπουλος είπε ότι «υπάρχει αγωνία στο κλάδο της διαφήμισης για την αναζήτηση ενός άλλου πλαισίου λειτουργίας της αγοράς και η ΕΙΤΗΣΕΕ την ενθαρρύνει. Για αυτό δεν χρειάζεται παρέμβαση του κράτους, ωστόσο χρειάζεται να υπάρξει άρση ρυθμίσεων του παρελθόντος που δεν έχουν αποδώσει τίποτα και αντίθετα έχουν προκαλέσει πολλά δεινά. Το μεγάλο στοίχημα σήμερα είναι η επιβίωση και αυτό πρέπει να γίνει με όρους διαφύλαξης του πλουραλισμού, των θέσεων εργασίας και την φιλελεύθερη επικοινωνία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk