Παράνομη η απεργία στον «Πήγασο»

Παράνομη κρίθηκε πριν από λίγο από το σχετικό δικαστήριο η απεργία που είχε κηρύξει η ΕΣΗΕΑ στις εφημερίδες «Έθνος», «Ημερησία» και «Goal news». Ως ακ τούτου οι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στην εργασία τους και τα αυριανά φύλα θα κυκλοφορήσουν κανονικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση είχε κηρύξει την απεργία ζητώντας «την άμεση και πλήρη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Ιδιωτικών Συμφωνιών, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα αυτών, την άμεση καταβολή των διαφορών που προκύπτουν από την ένταξη των συναδέλφων στα κλιμάκια, όπως αυτά ορίζονται από την ΣΣΕ και την πλήρη εφαρμογή των όρων αμοιβής και εργασίας κατά την Κυριακή».

Εν τω μεταξύ ο διευθυντής της εφημερίδας «’Εθνος» κ. Θανάσης Τσεκούρας με επιστολή που έστειλε πριν από λίγο στην ΕΣΗΕΑ υπέβαλε την παραίτησή του από την Ένωση.

Στην επιστολή του ο κ. Τσεκούρας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα οι δημοσιογράφοι δεν έχουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Με κύρια ευθύνη δική σας. Γιατί προσήλθατε στις διαπραγματεύσεις με την Ένωση Ιδιοκτητών με τόσο απίθανους και μαξιμαλιστικούς στόχους (αυξήσεις 20%!) που ήταν δεδομένο, σε οποιονδήποτε άνθρωπο διαθέτει όχι συνδικαλιστική εμπειρία αλλά απλώς κοινή λογική, ότι η διαδικασία θα απέβαινε άκαρπη».

Ο κ. Τσεκούρας προσάπτει στα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης ότι λειτουργούν «ως περιφερόμενοι “νεκροπομποί” και “νεκροθάφτες” ΜΜΕ, αγνοώντας τόσο τα δραματικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, λόγω της πρωτοφανούς κρίσης το σύνολο των ΜΜΕ, όσο και αδιαφορώντας για τις τιτάνιες προσπάθειες επιβίωσης που γίνονται σε πολλά από αυτά».

Αναφερόμενος στη σύνθεση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ αναφέρει ότι πρόκειται για «νομενκλατούρα, παρωχημένη, ανίκανη, εκτός τόπου και χρόνου, εκτός πραγματικότητας, αδιάφορη για όλα πλην των ιδιοτελών συνδικαλιστικών συμφερόντων της».

Και καταλήγει : «Μετά από όλα αυτά λοιπόν, ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι εγώ τη δημοσιογραφία δεν μου επιτρέπει να έχω την οποιαδήποτε σχέση μαζί σας και πολύ περισσότερο να συστεγάζομαι με εσάς στο ίδιο σωματείο. Παραιτούμαι από μέλος της ΕΣΗΕΑ, στην οποία θα επανέλθω όταν στην ηγεσία της ξαναβρεθούν άτομα που να τιμούν την ιστορία της δημοσιογραφίας στον τόπο μας. Και προφανώς εσείς δεν έχετε καμία θέση σε αυτήν παρά μόνο στις μαύρες σελίδες της.

Άντε γεια λοιπόν, καλή τύχη και “καλή ψυχή”»

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα σε επιστολή τους προς την ΕΣΗΕΑ αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι

«Οι πληροφορίες του κ. Τσεκούρα προέρχονται από συνεργάτες του, καθώς ο ίδιος δεν ήταν παρών στην συνέλευση που ακολούθησε τις ανακοινώσεις του. Προφανώς, όμως, του μετέφεραν τα γεγονότα παραποιημένα (παρ’ ότι δημοσιογράφοι…), με αποτέλεσμα να έχει πέσει θύμα πλάνης. Θα θέλαμε, λοιπόν, να διευκρινίσουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων – παρά τις ενστάσεις που εκφράστηκαν για τους χειρισμούς του ΔΣ – δεν αμφισβήτησε την κήρυξη της 24ωρης απεργίας στον Πήγασο».

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν ακόμα ότι «μετά τις ανακοινώσεις που ο ίδιος έκανε, εκ μέρους της εταιρίας – ότι δεν θα γίνουν άλλες απολύσεις και δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στις αποδοχές (εφόσον, φυσικά, γίνει αποδεκτή η περικοπή της αμοιβής για την κυριακάτικη εργασία) ούτε θα θιγούν τα επίπεδα των αμοιβών που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις – η πλειοψηφία των παρευρισκόμενων, συμπεριλαμβανομέενων των μελών του ΔΣ, συμφώνησε πως η πρόταση αυτή κινείται προς θετική κατεύθυνση».
Όσον αφορά στους χαρακτηρισμούς του κ. Τσεκούρα για το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και την δημοσιοποίηση της παραίτησής του από μέλος της Ένωσης Συντακτών, στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι «προφανώς και συνιστά αναφαίρετο δικαίωμά του να εκφράζει τις απόψεις του και να λαμβάνει τις αποφάσεις του. Θα θέλαμε, όμως, να σημειώσουμε ότι θα όφειλε να έχει καταθέσει την ταυτότητα του μέλους της ΕΣΗΕΑ από την στιγμή που ανέλαβε τη διεύθυνση του Έθνους και έχει προχωρήσει ήδη σε απολύσεις – αν μη τι άλλο, για λόγους ηθικής τάξης…»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk