Ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι ρώσοι επενδυτές κυρίως για τις παραθεριστικές κατοικίες στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της ημερίδας που πραγματοποίησε το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αθήνα με θέμα «Νέες ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ακινήτων για τους Ρώσους επενδυτές», στην οποία συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μεσιτικών Γραφείων.

Στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυνε ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Σπύρος Κουβέλης, ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα, κ. Βλαντίμιρ Τσχικβισβίλι, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Κέρκυρας, κ. Γιώργος Χονδρογιάννης και άλλοι επίσημοι.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Σπύρος Κουβέλης στο χαιρετισμό του έδωσε έμφαση σε οικονομικούς τομείς συνεργασίας με τη Ρωσία όπως στον τομέα εξαγωγών, στον τομέα των Ελληνικών επενδύσεων στην Ρωσία (τράπεζες, βιομηχανίες, ναυπηγικός τομέας, μεταφορές), στον τομέα των κατασκευών και τέλος στον τομέα των ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον τουρισμό.

Τόνισε επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών της αποτελεί πόλο έλξης στον τομέα του «real estate», στην διεθνής αγορά παραθεριστικής κατοικίας.

Αναλυτές, δικηγόροι και στελέχη σημαντικών εταιρειών της ελληνικής κτηματαγοράς ανέπτυξαν πρακτικά θέματα σε σχέση με την ελληνική αγορά ακινήτων στην περίοδο της κρίσης, το φοροτεχνικό και νομικό πλαίσιο απόκτησης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα και τη ορθή χρήση χρηματοπιστωτικών εργαλείων.

Στην ημερίδα και στις ιδιαίτερες συναντήσεις, b2b, που ακολούθησαν, πήραν μέρος εκπρόσωποι των μεγάλων ρωσικών μεσιτικών γραφείων, τα οποία ειδικεύονται στην πώληση εξοχικών κατοικιών και τουριστικών ακινήτων της Μεσογείου στην ρωσική αγορά. Στις συναντήσεις συμμετείχαν πάνω από 300 εκπρόσωποι ελληνικών επιχειρήσεων.

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον, των Ρώσων επενδυτών, προκάλεσαν οι παρουσιάσεις των κατασκευαστικών έργων παραθεριστικής κατοικίας που αναπτύσσονται στις διάφορες περιοχές της Ελλάδος και συγκεκριμένα στην Κεντρική Ελλάδα από την εταιρία «ΛΕΒΕΝΤΗ Α.Ε.», στην Κρήτη από την «Επενδυτική Κρήτης», στην Χαλκιδική από την εταιρία «Χαντζής και ΣΙΑ Ο.Ε», στην Τζια από τον αρχιτέκτονα Χ. Βλάχο, στο Πήλιο από την εταιρία «Νέα Κτηματική Α.Ε.» και στο Λουτράκι από την «Domus Ars».

Από ελληνικής πλευράς ενδιαφέρον για συνεργασία µε ρώσους επενδυτές στον χώρο του real estate εκδήλωσαν, μεταξύ άλλων, οι όµιλοι: της Μοχλός που ελέγχει το ξενοδοχειακό συγκρότηµα του «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική, ο όµιλος της ΓΕΚ Τέρνα, η Προµηθέας Gas του Οµίλου Κοπελούζου, η Lamda Development του Οµίλου Λάτση, ο όµιλος J&P Development, η µεσιτική εταιρεία Aspis Real Estate και πληθώρα µικρότερων επιχειρηµατιών και µεσιτικών γραφείων.

Στο πλαίσιο της ημερίδας, το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο υπέγραψε με την Ρωσική Ομοσπονδία Μεσιτικών γραφείων το Πρωτόκολλο συνεργασίας, το οποίο προβλέπει την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στους συμβαλλόμενους φορείς στον κτηματομεσιτικό τομέα καθώς και την διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων και Ημερίδων σε μόνιμη βάση.