Οι τράπεζες προβληματίζουν τους οίκους αξιολόγησης

Τον προβληματισμό τους για τη χαλαρότητα των νέων ασκήσεων αντοχής στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, αλλά και τις αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες λόγω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, επισημαίνουν σε νέες αναλύσεις τους οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.

Τον προβληματισμό τους για τη χαλαρότητα των νέων ασκήσεων αντοχής στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, αλλά και τις αυξημένες κεφαλαιακές ανάγκες λόγω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, επισημαίνουν σε νέες αναλύσεις τους οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης.

Η Standard & Poor’s εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα θα χρειαστούν νέα κεφάλαια ύψους έως και 250 δισ. ευρώ την πενταετία 2011 – 2015, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες, που μπορεί να επικρατήσουν λόγω των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών περιφερειακών χωρών.

Ο οίκος αξιολόγησης έτρεξε τη δική του άσκηση ακραίων καταστάσεων, υποθέτοντας αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, εμπόδια στην πρόσβαση στις αγορές και βαθιά ύφεση που θα πιέσει την εταιρική κερδοφορία.

Αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, 22 τράπεζες θα χρειαστούν 161 δισ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του κλάδου στη Γηραιά Ήπειρο υπολογίζει τις ανάγκες σε κεφάλαια στα 200 δισ. και 250 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα των νέων στρες τεστ

Από την πλευρά του ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings αν και αναγνωρίζει ότι τα επερχόμενα ευρωπαϊκά στρες τεστ είναι πιο αυστηρά από τα αντίστοιχα που είχαν διενεργηθεί πέρυσι, σημειώνει πως το γεγονός ότι το haircut στα κρατικά ομόλογα θα εφαρμοστεί μόνο στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών, αποδυναμώνει την αξιοπιστία τους.

«Αν και παρέχεται μεγαλύτερη σαφήνεια, τα τεστ σε μεμονωμένη βάση δεν αναμένεται να επιλύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, τα οποία συνεχίζουν να αφορούν πιέσεις φερεγγυότητας ή χρηματοδότησης σε διαφορετικούς βαθμούς» τόνισε σχετικά ο κ. Τζέιμς Λόνγκστον, γενικός διευθυντής του EMEA Financial Institutions group της Fitch.

Η Fitch επισημαίνει ότι οι μακροοικονομικές υποθέσεις για το ΑΕΠ και τις πιέσεις στις τιμές των ακινήτων στο πλαίσιο των δυσμενών σεναρίων φαίνεται να εμπεριέχουν τον κατάλληλο βαθμό αυστηρότητας για τις περισσότερες χώρες.

Ωστόσο, συμπληρώνει ότι ορισμένοι δείκτες, όπως τα επιτόκια και οι πιέσεις στις χρηματιστηριακές αγορές, φαίνεται να είναι ηπιότεροι.

Πάντως, ο οίκος χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι μετά τη διενέργεια των στρες τεστ θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των τραπεζών σε κρατικό χρέος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk