Ξεκινά το σαφάρι για τα €50 δισ.

«Πράσινο φώς» για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που ξεκινά με την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος, την αξιοποίηση του Ελληνικού και του διαχωρισμού του Ταμείου παρακαταθηκών και Δανείων έδωσε στη σημερινή της συνεδρίασης η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ).

«Πράσινο φώς» για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που ξεκινά με την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος, την αξιοποίηση του Ελληνικού και του διαχωρισμού του Ταμείου παρακαταθηκών και Δανείων έδωσε στη σημερινή της συνεδρίασης η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ).

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε η πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων BNP Paribas και Εθνική Τράπεζα καθώς και νομικών συμβούλων (Δικηγορική Εταιρία Μπερνίτσα) για την επέκταση της διάρκειας της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε.

Επίσης, αποφασίστηκε η πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων (Citi Group, Τράπεζα Πειραιώς [BOPr.AT] ), ειδικού χρηματοοικονομικού συμβούλου (ΛΑΜΔΑ Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι), νομικού συμβούλου (Δικηγορική Εταιρία Ζεμπέρης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου και Συνεργάτες) και τεχνικού συμβούλου (Barcelona Strategical Urban Systems AIE) για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, αλλά και η πρόσληψη διεθνούς νομικού συμβούλου στο προσεχές διάστημα.

Ελήφθη ακόμη η απόφαση για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου (Lazard & Co Ltd) και νομικού συμβούλου (Δικηγορική Εταιρία Καλλιμόπουλος, Λουκόπουλος, Χιωτέλλης) για το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και για την διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της εμπορικής του δραστηριότητας.

Ακολουθούν ΟΠΑΠ, αεροδρόμια

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, για ένα μεγάλο αριθμό δράσεων οι προσλήψεις θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες (για παράδειγμα, επέκταση σύμβασης ΟΠΑΠ, συμβάσεις παραχώρησης, περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, ΛΑΡΚΟ ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Κρατικά Λαχεία, υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου) και σχεδόν το σύνολο των προσλήψεων των συμβούλων για τις δράσεις αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2ου τριμήνου του 2011.

Οι σύμβουλοι θα παρουσιάσουν μία πρώτη καταγραφή τον Ιούνιο του 2011, η οποία και θα επικαιροποιείται κάθε εξάμηνο. Παράλληλα, θα προχωρήσουν και στην προετοιμασία των χρηματοοικονομικών εργαλείων για την πραγματοποίηση αξιών από την ακίνητη περιουσία.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της διυπουργικής αποφασίστηκε επιπλέον η επιτάχυνση συγκεκριμένων θεσμικών παρεμβάσεων που αφορούν στη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, στην υιοθέτηση του θεσμού της «επιφανείας», στην προώθηση του νομοθετικού πλαισίου για την τουριστική κατοικία και στον χωροταξικό σχεδιασμό όσον αφορά τα ακίνητα του Δημοσίου.

Ελήφθη τέλος απόφαση για την προετοιμασία σχεδίου δράσης για τις επιλογές του Δημοσίου ως προς την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του καθώς και τις αποκρατικοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εσόδων ύψους 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013 και 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Το σχέδιο βρίσκεται υπό επεξεργασία και θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk