Επτά περιοχές της χώρας, απ’ όπου θα ξεκινήσει τον Ιούλιο η μεταβίβαση του ελέγχου της ασφάλειας από τις ΝΑΤΟϊκές στις αφγανικές δυνάμεις, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι.

Πρόκειται για τις σχετικά «ήσυχες» επαρχίες Καμπούλ, Πανσίρ και Μπαμιγιάν, τις πόλεις Χεράτ, Μαζάρ-ι-Σαρίφ και Μεχτερλάμ, αλλά και την πόλη Λάσκαρ Γκα, πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ στο νότο, που επί μακρόν αποτελεί προπύργιο των Ταλιμπάν.

«Οι πολίτες του Αφγανιστάν δεν επιθυμούν πλέον ο έλεγχος της ασφάλειας να ασκείται από τις ξένες δυνάμεις» , δήλωσε ο Καρζάι στη διάρκεια ομιλίας του στην Καμπούλ.

Η μεταβίβαση του ελέγχου της ασφάλειας θα ξεκινήσει τον Ιούλιο, οπότε θα αρχίσει η σταδιακή αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τον ααφγανό πρόεδρο, από τον Ιούλιο και μετά η παρουσία των ξένων στρατιωτών θα επικεντρωθεί στην εκπαίδευση και στον εξοπλισμό των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.

Οπως μεταδίδει το BBC, η αποστολή επιπλέον αμερικανικών δυνάμεων και η ενίσχυση των αφγανικών δυνάμεων με χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες έχει βελτιώσει το επίπεδο ασφάλειας σε πολλές περιοχές.

Ωστόσο, η έναρξη της μεταβίβασης του ελέγχου της ασφάλειας κρίνεται παρακινδυνευμένη, αφού πολλοί θεωρούν ότι οι αφγανικές δυνάμεις δεν θα καταφέρουν να αποτρέψουν νέες επιθέσεις των Ταλιμπάν.