Επανελήφθησαν την Τρίτη το πρωί οι εργασίες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα με στόχο την αποκατάσταση των συστημάτων ψύξης των αντιδραστήρων, ενώ παρατηρήθηκε εκπομπή ατμού από τη δεξαμενή του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου του αντιδραστήρα Νο.2, σύμφωνα με ανακοίνωση της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco ανακοίνωσε ότι το προσωπικό επέστρεψε στους χώρους του σταθμού, αφού είχε απομακρυνθεί την προηγουμένη εξαιτίας της εκπομπής καπνού από τους αντιδραστήρες 2 και 3.

Οι ομάδες των τεχνικών κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση του σταθμού, αλλά δεν έχουν ακόμη θέσει σε λειτουργία τα συστήματα ψύξης.

Οι νέες εκπομπές ατμού που διαπιστώθηκαν το πρωί δεν θα έχουν συνέπειες στην εργασία των συνεργείων, ανακοίνωσε η Tepco.

Ο αντιδραστήρας 3, ο οποίος έχει υποστεί τις σοβαρότερες ζημιές, είναι αυτός που ανησυχεί περισσότερο τις Αρχές. Περιέχει μεταξύ άλλων καύσιμο MOX, ένα μείγμα οξειδίων του πλουτωνίου και ουρανίου που προέρχεται από προϊόντα ανακύκλωσης, οι εκλύσεις των οποίων θεωρούνται περισσότερο επιβλαβείς από αυτές που προκαλούνται από το καύσιμο με βάση του ουράνιο.

Δεν επεκτείνεται η αντιπυρηνική ζώνη

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν συντρέχει λόγος επέκτασης της μήκους 20 χιλιομέτρων ζώνης εκκένωσης γύρω από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, παρά τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας που έχουν καταγραφεί στην περιοχή.

Περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή, που είναι πλέον ερημωμένη, μετά το σεισμό και το τσουνάμι ύψους δέκα μέτρων που έπληξαν το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στις 11 Μαρτίου απειλώντας με πυρηνική καταστροφή.

«Προς το παρόν, δεν είναι αναγκαίο να επεκτείνουμε την περιοχή εκκένωσης», δήλωσε οκυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο.

Οι τελευταίες διαθέσιμες καταγραφές από μία περιοχή δέκα χιλιομέτρων έξω από τη ζώνη εκκένωσης δείχνουν ένα επίπεδο 110 μικροσιεβέρτ ανά ώρα, αρκετά χαμηλότερο από το επίπεδο που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα υγείας, αλλά πολύ υψηλότερο από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Δεν είναι σαφές ποιά θα ήταν τα επίπεδα σε αυτή την απόσταση από το εργοστάσιο πριν από το τσουνάμι, αλλά τα 110 μικροσιεβέρτ είναι σχεδόν 3.000 φορές ανώτερα από το φυσιολογικό επίπεδο στο Τόκιο πριν από το σεισμό. Η έκθεση σε 100.000 μικροσιεβέρτ το χρόνο είναι το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο είναι σαφής ο κίνδυνος για καρκίνο.

Η κυβέρνηση συμβουλεύει τους κατοίκους που ζουν εντός δέκα χιλιομέτρων από την ζώνη εκκένωσης να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους, αλλά η ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα δεν είναι το μοναδικό τους πρόβλημα καθώς έχουν εντοπιστεί μολυσμένα τρόφιμα, αλλά και το νερό της βρύσης.

Τα υψηλά επίπεδα ραδιενεργού καισίου στον αέρα προκαλούν ανησυχία γιατί το καίσιο παραμένει περισσότερο στην ατμόσφαιρα σε σχέση με το ραδιενεργό ιώδιο, για παράδειγμα, ένα άλλο στοιχείο που εντοπίστηκε τόσο στην ατμόσφαιρα όσο και στο νερό της βρύσης.

Σύμφωνα με τον Εντάνο, δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία, ακόμα και με τα υψηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδα καισίου.

Μακραίνει η μακάβρια λίστα

Στο μεταξύ αριθμός των νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν πρόσφατα την Ιαπωνία ξεπέρασε τους 9.000, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο την αστυνομία της χώρας.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται.

Ο υπουργός Εμπορίου της Ιαπωνίας δήλωσε πάντως ότι είναι δύσκολο να πεί κανείς ότι η εξέλιξη της κατάστασης γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι προς ασφαλή κατεύθυνση. Την άποψη αυτή του κυβερνητικού στελέχους μετάδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo και έρχεται σε αντίθεση με τις αχτίδες αισιοδοξίας που είχαν ανατείλει νωρίτερα από τις δηλώσεις του διευθυντή της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο, σύμφωνα με τις οποίες η πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία θα ξεπεραστεί. «Ο ατμός αναδυόταν από πριν», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Kyodo ο εκπρόσωπος της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας και προσέθεσε «κρίναμε ότι μπορούσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, με ασφάλεια».


Συνεχίζονται οι διακοπές ρεύματος

Στο μεταξύ, οι κυλιόμενες διακοπές ρεύματος που επηρεάζουν δέκα εκατομμύρια νοικοκυριά ξεκίνησαν και πάλι σήμερα στην Ιαπωνία μετά την τριήμερη διακοπή, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων και ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης. Οι διακοπές ξεκίνησαν περίπου στις 9:20 πμ (0020 GMT) και αναμένεται να διαρκέσουν ως τις 10 μμ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Η εταιρία ηλεκτροδότησης Tokyo Electric Power ανακοίνωσε ότι τα προβλήματα στην παροχή της ηλεκτροδότησης θα διαρκέσουν τρεις ώρες και 40 λεπτά στην κάθε περιοχή. Τα προβλήματα παραμένουν και στα προσωρινά καταλύματα.

Στη Σεντάι, σεισμόπληκτοι που στεγάζονται προσωρινά σε σχολείο, δεν μπορούν να φάνε γιατί το φαγητό πρέπει να ζεσταθεί σε φούρνο μικροκυμάτων και δεν υπάρχει ρεύμα, ενώ περιμένουν ακόμα να προμηθευτούν ρουχισμό, είπαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Νωρίτερα, η Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας Τόκιο, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επαναλαμβάνει τις εργασίες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, στους αντιδραστήρες 1, 2, 3 και 4, στο κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην επαρχία Νταιίτσι, αφού επιβεβαίωσε ότι ο καπνός που αναδυόταν νωρίτερα από τις εγκαταστάσεις και οδήγησε στην προσωρινή παύση των εργασιών και στην απομάκρυνση του συνεργείουτων εργατών, δεν ήταν παρά ατμός, που συνεχίζει την εκτόνωσή του εδώ και ημέρες.