Νέο επεισόδιο στην πρωτοφανή δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν σημειώθηκε σήμερα, με αφορμή την δήλωση του τελευταίου ότι «η στρατιωτική επέμβαση (στη Λιβύη) θυμίζει μεσαιωνική σταυροφορία».



Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού φρόντισε να διευκρινίσει ότι μόνο οι απόψεις του προέδρου Μεντβέντεφ εκφράζουν την επίσημη θέση της Ρωσίας στο ζήτημα, προκαλώντας την εντύπωση ότι ειρωνευόταν τον πρόεδρο Μεντβέντεφ ή, τέλος πάντων, ότι έχουν επιδεινωθεί οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο άνδρες ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2012.

«Οι εκτιμήσεις που εξέφρασε ο πρωθυπουργός δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από την προσωπική του γνώμη. Η εκτίμηση που εκφράζει ο πρόεδρος είναι η επίσημη θέση στην οποία πρέπει όλοι να βασίζονται.», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, από την Σλοβενία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο πρωθυπουργός.

«Το ψήφισμα είναι ελλιπές και ελαττωματικό, καταστρέφει τα πάντα και θυμίζει μεσαιωνική έκκληση σε σταυροφορία, ουσιαστικά επιτρέπει την εισβολή σε μια κυρίαρχη χώρα. Κατά καμία παράμετρο το λιβυκό καθεστώς δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια μιας δημοκρατικής χώρας, αυτό είναι ολοφάνερο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μας επιτρέπεται να επέμβουμε στις εσωτερικές πολιτικές, έστω και ένοπλες συγκρούσεις, από το εξωτερικό, υπερασπιζόμενοι μία από τις πλευρές», είχε πει ο Πούτιν. Την έκφραση «μεσαιωνική σταυροφορία» καταδίκασε δημοσίως ο Μεντβέντεφ.